Συνέρχεται  στην Κύπρο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης να ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τη συνάντηση του με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ την περασμένη Δευτέρα.

Η αποκάλυψη ωστόσο για τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς έγινε κατά τη συνάντηση που είχε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ  με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζήτησε, ούτε λίγο ούτε πολύ  δύο κράτη που θα είναι ισότιμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό  φαίνεται πως επιδιώκει να πετύχει η τουρκική πλευρά μέσα από την πρότασή της που προωθεί στο Κυπριακό.
Ο Ερσίν Τατάρ επιχείρησε επιπλέον να εκμεταλλευθεί και το θέμα των εμβολίων κατά του covid-19 υποστηρίζοντας ότι συνομιλητής του κατοχικού καθεστώτος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Από την άλλη δεν θέλει την ΕΕ να συμμετέχει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Η προσέγγιση του Ερσίν Τατάρ καταδεικνύει τη στόχευση της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό και τι ακριβώς σημαίνει η πρόταση για λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.
Επιδίωξη είναι η λύση συνομοσπονδίας προκειμένου να κρατήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά τα προνόμια της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γι’ αυτό και ο Τατάρ απαιτεί από την ΕΕ να του συμπεριφέρεται ως ισότιμο συνομιλητή, δηλαδή να είναι στο ίδιο στάτους με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.