Με το lockdown να βρίσκεται σε ισχύ, το βλέμμα ειδικών και κυβέρνησης είναι στραμμένο στη σταδιακή επανεκκίνηση της κοινωνικοοικονομικής ζωής της χώρας, με την Αττική να προκαλεί ανησυχία σχετικά με το επιδημιολογικό της προφίλ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης το μεσημέρι της Πέμπτης επεσήμανε πως τα δεδομένα σήμερα, σε σχέση με τις 14 Δεκεμβρίου όταν είχε ανοίξει η αγορά μέσω του click away, είναι πολύ καλύτερα, ενώ σημείωσε πως ένας μήνας lockdown στοιχίζει στη χώρα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Για το άνοιγμα της αγοράς, επέμεινε πως η κυβέρνηση θα κινηθεί βάσει του εξαγγελθέντος σχεδίου: «Ανάλυση δεδομένων από την επιτροπή των ειδικών, εισήγησή τους και απόφαση από τον πρωθυπουργό».

Αργότερα σήμερα, το Υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε στην Επιτροπή των ειδικών την τελική του εισήγηση για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, η οποία προβλέπει πως την επαναλειτουργία τους με τη μέθοδο του click away, ενώ εξαίρεση θα αποτελέσουν τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμηματοπωλεία για τα οποία προτείνεται η αγορά με ραντεβού, το click in shop.

Δηλαδή, οι καταναλωτές θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού και να μπουν στο εσωτερικό του καταστήματος και να δοκιμάσουν τα προϊόντα που επιθυμούν.

Φυσικά, θα υπάρχει αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, θα επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων –ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος– με το εύρος του κάθε ραντεβού να ορίζεται στα 20 με 30 λεπτά.

Μάλιστα, προκρίνει να μην είναι υποχρεωτική η χρήση κάρτας, αλλά να επιτρέπονται και τα μετρητά, ενώ το υπουργείο εισηγείται και την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων με τον ίδιο τρόπο που άνοιξαν στις γιορτές.

Νέες εστίες κορωνοϊού «κοκκινίζουν» τον χάρτη της Ελλάδας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τελευταία υπάρχει μια βαθμιαία βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τις επόμενες μέρες τα κρούσματα κοροναϊού θα είναι αυξημένα σε πανελλαδικό επίπεδο.

«Οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι είναι λιγότεροι, όμως αυτό δεν εκφράζει τα δεδομένα των τελευταίων 5 ημερών, είναι πολύ παλιότερο» ανέφερε η καθηγήτρια Αθηνά Λινού.

Νέες «εστίες» κορωνοϊού εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα σε όλη την Ελλάδα, με τους ειδικούς να ανησυχούν κυρίως για το εύρος των στενών τους επαφών. Ροδόπη, Λέσβος, Κοζάνη, Φλώρινα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αργολίδα, Σπάρτη, Κάλυμνος και Λασίθι, τελούν ήδη σε καθεστώς lockdown.

Τι λένε οι ειδικοί

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης σε διάστημα τριών εβδομάδων από τώρα.

Ωστόσο, τόνισε πως θα πρέπει να ανοίξουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι. «Εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως» είπε, χαρακτηριστικά, στον ΣΚΑΪ.

Πάντως, από την πλευρά του, ο Πνευμονολόγος διευθυντής Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς το άνοιγμα της αγοράς λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτή η κίνηση είναι «σύμμαχος του ιού».

«Αγκάθι» η Αττική

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε επίσης και η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, ελλοχεύει ο κίνδυνος διασποράς του κοροναϊού.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά η κα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αν και το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τόσο στην Αττική όσο και σε πολλές άλλες πόλεις, δεν είναι αντίθετη με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, εφόσον η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ανάψει το «πράσινο φως».

«Αν οι δείκτες που θα έχουμε μέχρι την Κυριακή είναι αυτοί που έχουμε μέχρι σήμερα, συμφωνώ με το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αυξηθούν και τα τεστ για να υπάρχει έλεγχος όσον αφορά στους ασυμπτωματικούς και τη μετάδοση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, με τη σειρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Νίκος Σύψας, υπογράμμισε πως το κέντρο της Αθήνας αποτελεί το μεγαλύτερο άγχος των ειδικών καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 800 ενεργά κρούσματα στον κεντρικό τομέα Αθηνών, ενώ η κάλυψη στις ΜΕΘ βρίσκεται στο 60% με όριο συναγερμού το 80%.

Χαρακτηριστικά σημείωσε πως ο Κεντρικός Τομέας μπορεί να βρίσκεται στο «πορτοκαλί», αλλά είναι κοντά στο «κόκκινο»: «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, αν πάμε σε κάλυψη πάνω από 80%, θα παρέμβουμε» τόνισε.

Ενδεικτικό είναι πως σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 33 θανάτους και 599 νέα κρούσματα της πανδημίας της COVID-19, τα 228 εκ των οποίων καταγράφηκαν στην Αττική.