Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων μίλησε στην Κοινωνία Ώρα Mega η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Ελένη Γιαμαρέλλου.

«Υπάρχει μια βαθμιαία βελτίωση αν και όχι αυτή που θα θέλαμε να έχουμε» ανέφερε η κ. Γιαμαρέλλου.

Η ίδια υπενθύμισε ότι τον Νοέμβριο και σχεδόν τον μισό Δεκέμβριο ανακοινώναμε περισσότερα από 2.500 κρούσματα την ημέρα.

«Τα πράγματα δείχνουν ότι υπάρχει μια σταθερή αλλά αργή βελτίωση».

Σήμερα και αύριο θα έχουμε τα αποτυπώματα που αφορούν την Πρωτοχρονιά.

«Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα έχουν μια σταθεροποίηση, οπότε θα συζητήσουμε τι θα γίνει με το λιανεμπόριο».

Αναφερόμενη στο ζήτημα για το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε ότι δεν γίνεται να κάνουμε πολλές κινήσεις μαζί.

Ασφαλές τo click away

Από πλευράς επιδημιολογικής ξεκαθάρισε πως από Δευτέρα δεν γίνεται να ανοίξει το λιανεμπόριο παράλληλα με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, καθώς αν αυξηθούν ταυτόχρονα τα κρούσματα δεν θα γνωρίζουμε τι θα το έχει προκαλέσει.

Σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις που έχουν γίνει σχετικά με το click-away και την κινητικότητα, οι δείκτες δεν είναι υψηλοί, αλλά 2-3%.

«Αυτό σημαίνει ότι η έξωθεν αγορά έχει ασφάλεια».

Είναι το παράδειγμα του συγχρωτισμού τα σουπερμάρκετ, αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε.

Ενώ στο λιανεμπόριο, όταν δεν μιλάμε για τεράστια μαγαζιά και σε περίπτωση που εφαρμοστεί το click-in, σε αυτή την περίπτωση θα είναι καθορισμένα ραντεβού όποτε θα υπάρξει μια τάξη.

Τι θα γίνει με τα Πανεπιστήμια

«Το άνοιγμα των πανεπιστημίων εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Πέρυσι τον Μάρτιο άνοιξαν τα πανεπιστήμια για τις εξετάσεις και ορισμένα μαθήματα αλλά όχι ευρέως. Εξαρτόμαστε από τους δείκτες» ξεκαθάρισε η κ. Γιαμαρέλλου.

«Στους φοιτητές τα τηλεμαθήματα μπορούν να εφαρμοστούν με επιτυχία, αρά δεν έχουμε λόγο να βιαστούμε, όπως με το Δημοτικό που σκεφτόμαστε ότι το παιδί αν χάσει τα μαθήματα δια ζώσης αυτό μπορεί να έχει συνέπειες από ψυχολογικής και ψυχολογικής πλευράς» συμπλήρωσε.

Αύριο οι εισηγήσεις για το λιανεμπόριο

Το άνοιγμα των λιανεμπορίου έχει συζητηθεί αρκετές φορές από την επιτροπή λοιμωξιολόγων σύμφωνα με την κ. Γιαμερέλλου.

Αύριο αναμένεται να συζητηθεί το θέμα και να σταλεί σχετική πρόταση στην κυβέρνηση.

Σχολεία και λιανεμπόριο είναι μέσα στα καυτά θέματα, τόνισε.

Αν το μαγαζί πουλάει και άλλα πράγματα εκτός από ρούχα τότε μπορούν να εφαρμοστούν και το click-away και το click-in παράλληλα, ανέφερε.