Πριν από την τελική οριστική έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης από την ΕΕ που αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, η κυβέρνηση δρομολογεί έργα και τις επενδύσεις που θα ενταχθούν σε αυτό προκειμένου να «προχρηματοδοτηθούν» από τις ευρωπαϊκές προκαταβολές και πόρους. Το τελικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδας θα κατατεθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Οπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, «επενδυτικά έργα και μεταρρυθμίσεις που έχουν ισχυρή πιθανότητα να υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ξεκινούν πριν την τελική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης με ένταξή τους στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».

Τα προγράμματα

Στα έργα και στα προγράμματα αυτά περιλαμβάνονται:

το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ που θα προχωρήσει εντός της άνοιξης του 2021, τα 200 πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, προγράμματα αναδάσωσης, προγράμματα αποκατάστασης εδαφών σε λιγνιτικές περιοχές, δράσεις που σχετίζονται με την τηλεκπαίδευση, πολλά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, μετά τον ορισμό της Διοικούσας Επιτροπής που εποπτεύει την προετοιμασία του Σχεδίου, και αποτελείται από τους Θ. Σκυλακάκη, Α. Σκέρτσο, υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Δ. Σκάλκο, Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Αλ. Πατέλη, οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού, Μ. Αργυρού, πρόεδρο του ΣΟΕ και τον Ν. Μαντζούφα ως διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου, προχωρούν:

– Η στελέχωση της Υπηρεσίας, όπου ήδη για τις 21 θέσεις που θα προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν κατατεθεί 117 αιτήσεις από υψηλής επιστημονικής κατάρτισης στελέχη του Δημοσίου.

– Οι διαδικασίες για την πρόσληψη ανεξάρτητου συμβούλου που θα αξιολογήσει το εύλογο κόστος των έργων και του συμβούλου για την προετοιμασία του τελικού Σχεδίου.

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ - ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΗΛΙΑΚΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ - ΜΠΑΤΑΡΙΑ - ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΥΛΛΑ

«Καθαρή» ενέργεια

Η νέα γενιά επενδύσεων έχει προσαρμοστεί στους στόχους της ΕΕ που έχει θέσει στόχο μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050, μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, βγάζοντας στο περιθώριο ακόμη και το φυσικό αέριο. Δεν είναι τυχαίο ότι το 37% των συνολικών κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα διοχετευθεί σε δράσεις πράσινης ανάπτυξης.

Η Ελλάδα πήρε την πρώτη πράσινη «στροφή» πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε την απολιγνιτοποίηση της χώρας έως το 2028. Και για να στηριχθεί το ενεργειακό σύστημα, η κυβέρνηση στρώνει το… χαλί με διευκολύνσεις στις αδειοδοτικές διαδικασίες σε έλληνες και ξένους επενδυτές.

Αντληση €600 εκατ.

Το υπουργείο Ενέργειας (έχει γίνει αποδέκτης επενδυτικών προτάσεων για δανειοδοτήσεις της τάξεως των 10 δισ. ευρώ  από το σχετικό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, με ένα σημαντικό ποσοστό να αφορά ιδιωτικές επενδύσεις έργων ΑΠΕ.

Το ΥΠΕΝ επιδιώκει και την άντληση 600 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας ως  αναπόσπαστο κομμάτι της ενεργειακής μετάβασης σε μια ουδέτερη οικονομία. Τα βασικά έργα που περιλαμβάνει το πρόγραμμά είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, η Δ’ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων και η επέκταση του δικτύου στην Πελοπόννησο.

Με την ολοκλήρωση των έργων αφενός θα κλείσουν (ή θα παραμείνουν σε ψυχρή εφεδρεία) οι ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ στα νησιά, αφετέρου θα δημιουργηθεί περαιτέρω χώρος στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας για τις ΑΠΕ.

Επίσης, το υπουργείο έχει αιτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης δάνειο 850 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος αντικατάστασης των παλιών ρολογιών του ΔΕΔΔΗΕ με έξυπνους μετρητές.

Τα σχέδια για την ηλεκτροκίνηση

Με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο «διασταυρώνεται» και η ηλεκτροκίνηση. Για την ενίσχυση των σχετικών υποδομών φόρτισης σε όλη τη χώρα και τη στήριξη της καινοτομίας έχει υποβληθεί αίτημα για 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος είναι ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν στην Ελλάδα το 2030 να είναι ηλεκτρικό. Αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η τοπική αυτοδιοίκηση καθώς στην πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου για την εκπόνηση Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) έχουν υποβάλει πρόταση 252 δήμοι με στόχο την τοποθέτηση εντός του 2021 10.000 φορτιστών.