Εκτατό περίπου μέρες μετά την ολοσχερή καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια, στο νέο προσωρινό κέντρο στο Καρά Τεπέ ζουν περίπου 7.500 άνθρωποι, οι οποίοι μοιράζονται 400 κινητές τουαλέτες και 200 ντους με συνήθως κρύο νερό. Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν συνεχώς ότι οι συνθήκες στο Καρά Τεπέ είναι χειρότερες από τη Μόρια. Κανείς όμως δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη τις εκκλήσεις για άμεση βοήθεια. Σε ερώτηση του κόμματος των Πρασίνων στο γερμανικό κοινοβούλιο το υπουργείο Εσωτερικών απαντά ότι το προσωρινό κέντρο στη Λέσβο είναι εξοπλισμένο με σκηνές ανθεκτικές στο χειμώνα.

Μια γερμανίδα γιατρός, η οποία δραστηριοποιείται στον νέο προσφυγικό καταυλισμό, περιγράφει ως εξής την κατάσταση στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa: Όταν βρέχει, λέει, δημιουργούνται χείμαρροι και λιμνούλες με λάσπη. Το Καρά Τεπέ βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και είναι εκτεθειμένο στους ανέμους που καταστρέφουν τις αυτοσχέδιες σκεπές και σκίζουν τις σκηνές, συνεχίζει και καταλήγει λέγοντας ότι μέλη οργανώσεων αρωγής προσπαθούν να στήσουν τις σκηνές πάνω σε μαδέρια για να μην τις συμπαρασύρει το νερό στην επόμενη καταιγίδα.

Η γερμανίδα γιατρός προτιμά να μείνει ανώνυμη. Ένας νέος ελληνικός νόμος απαγορεύει σε μέλη προσφυγικών οργανώσεων να μιλούν σε μέσα ενημέρωσης για τα κακώς κείμενα στο Καρά Τεπέ, όπως επικρίνει η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Φωτογράφοι δεν έχουν πρόσβαση στον καταυλισμό με την αιτιολογία ότι μπορεί να μεταφέρουν στους πρόσφυγες και μετανάστες τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τη γιατρό η μόλυνση με κορωνοϊό δεν απασχολεί τόσο τους ανθρώπους στο κέντρο, όσο η απουσία περίθαλψης και ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και η ανεργία. Επειδή οι δυνατότητες να πλυθούν είναι εξαιρετικά περιορισμένες η ψώρα και οι ψύλλοι είναι πανταχού παρόντα. Λόγω της υγρασίας και των κακών συνθηκών στις σκηνές πολλοί πάσχουν από παθήσεις του αναπνευστικού, των αρθρώσεων και του γαστρεντερικού. Οι συνθήκες διαβίωσης εδώ σε αρρωσταίνουν, λέει η γερμανίδα γιατρός.

Ψευδή τα δημοσιεύματα για δαγκωνιές;

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες και επιρρίπτει στα μέσα ενημέρωσης ότι παραποιούν τη πραγματικότητα, ενώ χαρακτηρίζει ψευδή τα δημοσιεύματα για δαγκωνιές αρουραίων σε μωρά. Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης τη Δευτέρα ο υπουργός Νότης Μηταράκης επισκέφθηκε τον καταυλισμό συνοδευόμενος από ντόπιους δημοσιογράφους. Το ελληνικό υπουργείο κάνει ωστόσο λόγο για προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζονται και σημειώνει ότι οι ανάγκες σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καλύπτονται από τον Ερυθρό Σταυρό και άλλες οργανώσεις αρωγής. Η γερμανίδα γιατρός δηλώνει στο dpa ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τη φήμη για τις δαγκωνιές. Σημειώνει ωστόσο ότι καθημερινά διώχνει ασθενείς, οι οποίοι από τις 6 το πρωί περιμένουν στις ουρές. Στα υπάρχοντα προβλήματα έρχονται να προστεθούν ψυχολογικά προβλήματα, πολλά από τα οποία καταλήγουν σε απόπειρες αυτοκτονίας, λέει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει την τελευταία πενταετία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάνω από 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση του προσφυγικού. Στο ερώτημα αν είναι ικανοποιημένες από τις συνθήκες στο Καρά Τεπέ, οι Βρυξέλλες απαντούν ότι οι συνθήκες παραμένουν «πολύ δύσκολες». Αρχές Δεκεμβρίου η Κομισιόν υπέγραψε από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση κείμενο  προθέσεων, σύμφωνα με το οποίο μέχρι τον Σεπτέμβριο θα κατασκευαστεί νέος καταυλισμός ως μόνιμη λύση στο πρόβλημα. Μέχρι τότε πρόσφυγες και μετανάστες θα πρέπει να παραμείνουν, προφανώς, στο προσωρινό κέντρο στο Καρά Τεπέ.

Πρόσκληση για διανυκτέρευση στο Καρά Τεπέ

Μετά την πυρκαγιά στη Μόρια η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Δέκα χώρες δεσμεύθηκαν να δεχθούν στο έδαφός τους 400 προσφυγόπουλα. Λίγο αργότερα προστέθηκαν και άλλες. Μέχρι τις 23 Νοεμβρίου υπήρξαν δεσμεύσεις ευρωπαϊκών χωρών για μετεγκατάσταση 2.700 προσφύγων και μεταναστών. Μόλις όμως 1.400 άτομα έχουν μεταφερθεί μέχρι σήμερα από τη Λέσβο σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Από το Μάρτιο έχουν μεταφερθεί στη Γερμανία 1.518 πρόσφυγες και μετανάστες. Μόλις πρόσφατα βουλευτές από όλα τα κόμματα πλην της Εναλλακτικής για τη Γερμανία τάχθηκαν, εκτός από μια ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα, υπέρ της υποδοχής στη χώρα περισσότερων ανθρώπων από τη Λέσβο. Η γερμανίδα γιατρός προτείνει: «Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να περάσουν μια εβδομάδα εδώ στο Καρά Τεπέ και να κοιμηθούν σε αυτές τις σκηνές για να καταλάβουν τι συμβαίνει εδώ»¨.

Αλεξία Αγγελοπούλου, Μαρτίνα Χέρτσογκ, Μισέλ Βίντε, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος