Την ύπαρξη οργανωμένου δικτύου μεταφοράς μεταναστών από τη Σομαλία στην Ελλάδα μέσω Κωνσταντινούπολης στο οποίο φέρονται να εμπλέκεται το τουρκικό προξενείο στην αφρικανική χώρα, έφερε στο φως έρευνα των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Σύμφωνα με την έκθεση 2.500 είναι έτοιμοι να περάσουν σε ελληνικό έδαφος, με το πέρασμά τους σε Λέσβο και Χίο κοστίζει από 500 έως 800 ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη απόρρητη έκθεση «στο δίκτυο φέρονται να μετέχουν το τουρκικό προξενείο στο Μογκαντίσου, το νοσοκομείο «Erdogan» και το πανεπιστήμιο «City», που επίσης βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, καθώς και ισλαμικές μη κυβερνητικές οργανώσεις με έδρα την Τουρκία».

Βίζα μέσω πλαστών διπλωμάτων

Ως προς την απόκτηση των απαραίτητων εγγράφων για την μετακίνηση των μεταναστών αρχικά στην Κωνσταντινούπολη είναι η απόκτηση φοιτητικής ή ιατρικής βίζας.

«Αυτή εξασφαλίζεται είτε με πλαστό δίπλωμα από το τουρκικό πανεπιστήμιο του Μογκαντίσου (City) είτε με ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις από νοσοκομείο με το χαρακτηριστικό όνομα «Erdogan» που λειτουργεί στη Σομαλία», σημειώνεται και παρατίθενται μαρτυρίες παράτυπων μεταναστών σύμφωνα με τις οποίες «Τούρκοι στρατιωτικοί στη βάση Turksom προσεγγίζουν αγγλόφωνους Σομαλούς και τους καθοδηγούν ως προς τον τρόπο απόκτησης βίζας και επιδοτούμενου εισιτηρίου για το ταξίδι τους προς την Κωνσταντινούπολη».

Τα ποσά κυμαίνεται μεταξύ 1.300 και 1.500 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του αεροπορικού εισιτηρίου, που φέρεται να επιδοτείται από το τουρκικό κράτος και κοστίζει περίπου 100 ευρώ.

Στην έκθεση των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας αναφέρεται ότι οι δύο αυτές οργανώσεις έχουν και στο παρελθόν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας, καθώς και ότι συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, φορέα που διατηρεί σχέση με την Τουρκία και με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από μαρτυρίες των μεταναστών προκύπτει ότι τα κυκλώματα δουλεμπόρων τούς κατευθύνουν προς τη Σμύρνη και το Δεκελί, απ’ όπου το πέρασμα προς τη Μυτιλήνη και δευτερευόντως τη Χίο είναι ευκολότερο. Υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες σε εργατικές κατοικίες της συνοικίας «Basmane» της Σμύρνης βρίσκονται σήμερα συγκεντρωμένοι περίπου 2.500 Αφρικανοί μετανάστες αντί 500 τους προηγούμενους μήνες.

Δεν τους συλλαμβάνουν λόγω συνεργασίας Τουρκίας – Σομαλίας

Σομαλοί μετανάστες κατέθεσαν ενώπιον ελληνικών αρχών ότι οι τουρκικές αρχές δεν τους συλλαμβάνουν σε αντίθεση με μετανάστες άλλων εθνικοτήτων, λόγω της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Σομαλίας, σημειώνεται.

Αναφορικά με το τελευταίο σκέλος της διακίνησης, διαπιστώνεται μεταστροφή των ροών από τη Σάμο προς τη Λέσβο.

«Το φαινόμενο αποδίδεται στην παρουσία και δραστηριοποίηση στη Μυτιλήνη διεθνών οργανισμών και ανθρωπιστικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες εγγυώνται –έως ένα βαθμό τουλάχιστον– την απρόσκοπτη και ασφαλή άφιξη των μεταναστών στο νησί. Για ορισμένες από αυτές, η έκθεση περιγράφει διασυνδέσεις των μελών τους με άτομα και ομάδες που πρόσκεινται στον αναρχικό – αντιεξουσιαστικό χώρο, ή ακόμα και επαφές τους με δουλεμπορικά κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία», αναφέρεται στην έκθεση, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής».