Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται, από τις 6 το πρωί, ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα ελέγχου από την ΕΛ.ΑΣ στη Δυτική Αττική και συγκεκριμένα στην Ελευσίνα, τη Μάνδρα και τον Ασπρόπυργο, όπου ισχύει από σήμερα το σκληρό lockdawn, που ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να μπει φρένο στην έξαρση της πανδημίας.

Οι δύο βασικοί άξονες για τον περιορισμό διασποράς

Το σχέδιο για τον περιορισμό διασποράς του κοροναϊού, περιλαμβάνει δύο βασικούς άξονες. Πρώτον, εκτεταμένοι έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, που πραγματοποιούνται από κλιμάκια που έχουν μεταβεί στην περιοχή, πλαισιωμένα και από ψυχολόγους, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια να πείσουν τον πληθυσμό να κάνει τα τεστ και δεύτερον, έντονη παρουσία της Αστυνομίας, η οποία προχωράει σε εντατικούς ελέγχους και παρέχει οποιαδήποτε συνδρομή της ζητηθεί.

«Καλούμε όλους τους πολίτες να συνεργαστούν με όλες τις δυνάμεις τους και να συνδράμουν στις προσπάθειες ελέγχου μέσω rapid και μοριακών tests για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και συμπλήρωσε: «Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η Πολιτεία θα βρίσκεται δίπλα τους όλες αυτές τις ημέρες με κάθε πρόσφορο μέσο στήριξης, αλλά και με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα όπου χρειαστεί».

Για την εφαρμογή των μέτρων, από πλευράς αστυνομίας με βάση τον σχεδιασμό που έχει κάνει η ΓΑΔΑ, έχουν μετακινηθεί δυνάμεις από άλλες περιοχές της Αττικής και από όλες τις υπηρεσίες και κυρίως ομάδες ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ και Τροχαία, περιπολικά, αλλά και διμοιρίες μέτρων τάξης που θα παρέμβουν αν χρειαστεί.

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ

Τα μέτρα περιλαμβάνουν μπλόκα σε όλους τους κεντρικούς οδικούς άξονες που οδηγούν προς και από τις παραπάνω περιοχές και στους κόμβους αυτών, περιπολίες συνεχώς, με στόχευση στην βιομηχανική περιοχή, γύρω από καταυλισμούς Ρομά, στις αγορές και όπου θεωρείται ότι μπορεί να κινούνται άτομα που ενδεχομένως να μην τηρούν τους κανόνες προστασίας από τον κοροναϊό.

Οι έλεγχοι αφορούν στις άσκοπες μετακινήσεις, χρήση μάσκας και συνωστισμό.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιος αξιωματικός, οι εντολές είναι να πραγματοποιούνται πυκνοί έλεγχοι παντού, κυρίως σε όσους κινούνται προς τις εξόδους των περιοχών και να επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες.

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν κλιμακωτά. Σε πρώτη φάση γίνονται υποδείξεις και ενδεχομένως όπου παρατηρείται συνωστισμός θα γίνεται έκκληση με τα μεγάφωνα των περιπολικών που κινούνται στην περιοχή, να κρατούν οι πολίτες αποστάσεις μεταξύ τους και να μην κυκλοφορούν αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη. Στην πορεία όμως οι έλεγχοι θα γίνονται πιο έντονοι, ενώ θα κορυφωθούν μετά τις 18:00, που ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι επικεφαλής της Αστυνομίας είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, που διενεργεί ελέγχους για covid-19 και κυρίως με την Πολιτική Προστασία, η οποία δίνει τις κατευθύνσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα, για το που πρέπει να πέσει το βάρος των ελέγχων κάθε στιγμή, αλλά και για τυχόν ανάγκη παροχής βοήθειας, που μπορεί να ζητηθεί από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό και πιθανόν με μεγαλύτερη ένταση όλο το 24ωρο, για τις επτά μέρες που ισχύει το lockdown.

Ακολουθεί η δήλωση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Από την εμφάνιση της πανδημίας του Covid-19 η Ελληνική Πολιτεία, μέσα από έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό, έχει επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις της στη μάχη περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού. Όπου και όταν κρίθηκε απαραίτητο, επέδειξε τα αναγκαία αντανακλαστικά επανακαθορίζοντας και προσαρμόζοντας τη στρατηγική της ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Το ίδιο έπραξε και χθες. Με αμεσότητα ανταποκρίθηκε σε μια τοπική επιδημιολογική κατάσταση η οποία έβαινε επιδεινούμενη και ανέπτυξε νέες, πιο ισχυρές γραμμές άμυνας απέναντι στον Covid-19. Μέσα από ένα νέο πλέγμα επιπλέον μέτρων με στόχο τον αποτελεσματικότερο έλεγχο και την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού επιχειρεί να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων που βρίσκονται στην Δυτική Αττική.

Έχοντας κατά νου την προσωρινότητα των συγκεκριμένων μέτρων προστασίας, αλλά και την αποφασιστικότητα της Πολιτείας να εντατικοποιήσει τους ελέγχους τήρησης της εφαρμογής τους, καλούμε όλους τους πολίτες να συνεργαστούν με όλες τις δυνάμεις τους και να συνδράμουν στις προσπάθειες ελέγχου μέσω rapid και μοριακών tests για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19.

Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η Πολιτεία θα βρίσκεται δίπλα τους όλες αυτές τις ημέρες με κάθε πρόσφορο μέσο στήριξης αλλά και με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα όπου χρειαστεί».