Τον κώδωνα του κινδύνου για τις γιορτές και για τα ρεβεγιόν έκρουσε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η κ. Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής νοσ. «Σωτηρία».

Σύμφωνα με την κ. Γκάγκα, τα περιστατικά στα νοσοκομεία παραμένουν αρκετά. Όσοι είναι στις ΜΕΘ παραμένουν εκεί έως και πέντε εβδομάδες, συνεπώς δεν αναμένεται να μειωθούν άμεσα τα νούμερα νοσηλευομένων στις ΜΕΘ.

Περισσότερες περιπτώσεις ασθενών προερχόμενων από τη δυτική Αττική ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι γιατροί στα νοσοκομεία μία εβδομάδα μετά, δηλαδή γύρω στα Χριστούγενννα, εκτίμησε η κ. Γκάγκα.

Γενικά στη χώρα έχουμε λιγότερα κρούσματα αυτήν την εβδομάδα, παρ’ όλα αυτά η ελάφρυνση αυτή εμφανίζεται στα νοσοκομεία σιγά σιγά, με διαφορά χρονικής φάσης. Ενδεικτικό είναι ότι στο «Σωτηρία» τα κρούσματα παραμένουν πολύ περισσότερα από ό,τι ένα μήνα πριν.

Η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε επίσης στην διαδικασία σχετικά με τους υγειονομικούς που θα εμβολιαστούν και τόνισε ότι υπάρχουν υποδομές για την αποθήκευση των εμβολίων.

Η ίδια σημειώνει ότι αυτήν την περίοδο οι πολίτες πρέπει να κρατήσουν τις επαφές χωρίς μάσκα στο ελάχιστο. Ειδικά για τα ρεβεγιόν τόνισε ότι καλό είναι να γιορτάσουμε στα σπίτια μας με τους ίδιους ανθρώπους όλες τις γιορτινές ημέρες αποφεύγοντας δηλαδή να αλλάζουμε παρέες.

Στο μεταξύ ένα βήμα πριν το ολικό lockdown είναι και πάλι η Κοζάνη. Μιλώντας στην εκπομπή, ο κ. Αναστάσιος Σιδηράς, γιατρός, εντεταλμένος σύμβουλος υγείας δήμου Κοζάνης, δίνει τις εκτιμήσεις του για τους λόγους της έξαρσης των κρουσμάτων στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο παρατηρείται χαλάρωση των μέτρων τόσο από τους πολίτες ενόψει εορτών όσο και σε χώρους εργασίας.

Προβλήματα εντοπίζονται και στις ιχνηλατήσεις των θετικών κρουσμάτων στην Κοζάνη.

«Χρειάζεται πιστή εφαρμογή των μέτρων για να αποφύγουμε το lockdown» σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο λόγω έξαρσης των ιώσεων.

Η κατάσταση πάντως στα νοσοκομεία της Κοζάνης χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη.