Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος επιτροπής Λοιμωξιολόγων υπ. Υγείας, σημείωσε ότι η ελπίδα είναι το εμβόλιο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από την ΕΕ νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

«Πιθανόν τα εμβόλια θα μας έρθουν μια βδομάδα νωρίτερα».

Αναφερόμενη στους τρόπους με τους οποίους θα μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστεί, η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε ότι το θέμα έγκειται στο να πειστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

«Το θέμα είναι πώς θα αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη».

Η καθηγήτρια σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό να κάνουν οι πολίτες το εμβόλιο, ενώ και αφού συμβεί αυτό, δε σημαίνει ότι θα αποχωριστούμε τη μάσκα.

«Ο Θεός ξέρει» μέχρι πότε θα φοράμε μάσκα σημείωσε, ενώ επισήμανε ότι η χρήση της προστατεύει και από λοιπές ασθένειες, όπως η γρίπη.

Πρώτοι στη σειρά του εμβολιασμού θα είναι οι υγειονομικοί, ενώ θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες, με την κ. Γιαμαρέλλου να υπογραμμίζει «να μην φοβόμαστε» το εμβόλιο. Ωστόσο υπάρχουν και ομάδες που δε θα εμβολιαστούν, όπως οι έγκυες γυναίκες και οι άνθρωποι με σοβαρές αλλεργίες.

Σχετικά με τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η καθηγήτρια υπογράμμισε ότι «καλύτερα ο καθένας να κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά του», καθώς «η αυξημένη κινητικότητα είναι η κύρια αιτία μετάδοσης του ιού».