Το «πάγωμα» των δοκιμών του εμβολίου κατά του κορωνοϊού αιφνιδίασε την παγκόσμια κοινότητα, η οποία αναμένει πλέον την ημερομηνία επανέναρξης των κλινικών δοκιμών και την παράδοση το εμβολίου.

Καλά τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙ

Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια παθολογίας στο ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι καθώς η φάση ΙΙ των δοκιμών δεν είχε σοβαρές παρενέργειες.

«Όταν περίπου 600 άνθρωποι πήραν το εμβόλιο, το μόνο που παρουσίασαν μερικοί, και ήταν αναμενόμενο, ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης».

Πού αποσκοπεί η φάση ΙΙΙ

Η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε ότι η φάση ΙΙΙ του εμβολίου αποσκοπεί σε δύο πράγματα, αρχικά να διαπιστωθεί «σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων ότι είναι ασφαλές», αλλά συγχρόνως «ότι είναι αποτελεσματικό έναντι του κορωνοϊού».

Η καθηγήτρια παθολογίας σημείωσε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό αν η παρενέργεια του εμβολίου παρουσιάστηκε σε άτομα «που ήταν στην ομάδα control ή ήταν σε αυτούς που πήραν εμβόλιο. Θα πρέπει να ελεγχθεί αυτό το άτομο αν υπήρχε κάποια υποκείμενη νευρολογική νόσος».

Πριν τις γιορτές έτοιμο το εμβόλιο

Αναφερόμενη σε λοιπά εμβόλια που είναι στη φάση των κλινικών δοκιμών, η κ. Γιαμαρέλλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάποιο από αυτά θα είναι έτοιμο πριν τις γιορτές.

Όσον αφορά τους αρνητές της χρήσης μάσκας αλλά και της πανδημίας στο σύνολό της, η καθηγήτρια παθολογίας τόνισε ότι πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα και το εμβόλιο, όταν κυκλοφορήσει, θα πρέπει να γίνει από όλους.