Τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, καθώς και το ζήτημα λειτουργίας των εκκλησιών τις ημέρες των εορτών είναι δυο δοκιμασίες, στις οποίες βασική επιδίωξη είναι να βγει η κοινωνία αλώβητη και να μην χαθεί το μομέντουμ, το οποίο τείνει να δημιουργηθεί από προσπάθεια των τελευταίων πέντε εβδομάδων. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στο δεύτερο, συναντά αντιδράσεις από τους κόλπους της Εκκλησίας, με τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σήμερα να είναι καθοριστική.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει, επικαλούμενη τις εισηγήσεις της Επιτροπής των ειδικών, πως οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές μόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα με 9 άτομα στις εκκλησίες και 25 στους μητροπολιτικούς ναούς, απόφαση που προκάλεσε έντονες, έως ακραίες σε ορισμένες περιπτώσεις, αντιδράσεις από κάποιους μητροπολίτες.

Μιλώντας ωστόσο στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η καθηγήτρια επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, υποστήριξε πως ο μέγιστος αριθμός των εννέα ατόμων για τις εκκλησίες και τα ρεβεγιόν δεν συζητήθηκε στην Επιτροπή.

«Ο αριθμός 9 δεν συζητήθηκε στην επιτροπή. Δεν ξέρει κανείς πώς προέκυψε και από ποιον ούτε για τις εκκλησίες ούτε για τα σπίτια» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για αυθαίρετο αριθμό και πολιτική απόφαση.

Μάλιστα, η ίδια χαρακτήρισε λογικό το αίτημα της Εκκλησίας να εισέρχονται στο ναό άτομα ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του ναού.

«Αν η πρόταση εισακουστεί και με την προϋπόθεση ότι οι πόρτες και τα παράθυρα των ναών θα είναι ανοιχτά, αλλά και οι λειτουργίες θα είναι σύντομες, τότε οι εκκλησίες μπορούν να λειτουργήσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων» σημείωσε.

Δείτε όσα είπε η κ. Λινού

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ιερωνύμου

Σημειώνεται πως κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών όσον αφορά στο θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν σε ολόκληρη την Ελλάδα, κάλεσε την Εκκλησία να τηρήσει με αυστηρότητα τις αποφάσεις των επιστημόνων, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας.