Η κυβέρνηση μπορεί να ανακοίνωσε ότι οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν μόνο για δυο ημέρες, ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια, όμως η επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο ενδέχεται να φέρει μικρές αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Star, η Αρχιεπισκοπή ζητά να είναι ανοιχτές οι εκκλησίες για ατομική προσευχή από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου. Δηλαδή κατά το διάστημα αυτό να μπορούν οι πιστοί να προσέρχονται στους ναούς, να ανάβουν ένα κερί και να κάνουν την προσευχή τους, με μάσκες και αποστάσεις.

Στα αιτήματα συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση του ορίου των ατόμων.

Και συγκεκριμένα:

  • Από εννέα να επιτραπεί να εκκλησιάζονται 25 στους ναούς
  • Στις Μητροπόλεις ο αριθμός να διπλασιαστεί, από 25 στα 50 άτομα.

Ένα άλλο αίτημα της Αρχιεπισκοπής είναι και η διεξαγωγή περισσότερων λειτουργιών τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια.

Πιο αναλυτικά, η Εκκλησία επιθυμεί κυλιόμενες λειτουργίες ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός: τρεις για την ημέρα των Χριστουγέννων (μια στις 5 το πρωί, μία στις 7 και μια τρίτη στις 9 το πρωί) και δύο για την ημέρα των Φώτων (μία στις 7 και μια στις 9 το πρωί). Επίσης, ζητά να γίνει κανονικά η λειτουργία της Πρωτοχρονιάς.

Τι θα γίνει την ημέρα των Φώτων

Τέλος, για την ημέρα των Φώτων δεν θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Αντίθετα, η ρίψη των σταυρών θα γίνει σε κολυμπήθρες εντός της εκκλησίας.

Οι πιστοί θα χρησιμοποιούν δικό τους σκεύος και θα τον αγιασμό από βρύσες ή από μικρές δεξαμενές με την βοήθεια των επιτρόπων. Εναλλακτικά, ο αγιασμός θα μοιραστεί σε μπουκαλάκι και αντίστοιχα το αντίδωρο σε συσκευασία.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όπου αναμένεται να συζητηθούν όλα αυτά τα ζητήματα. Τις τελικές αποφάσεις πάντως θα τις πάρουν οι λοιμωξιολόγοι.