Φρένο στα σενάρια που ήθελαν διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας για τα ρεβεγιόν έβαλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως τις ημέρες των εορτών, και κυρίως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, θα βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει σήμερα, δηλαδή από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, στο πλαίσιο των μέτρων για περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «οι γιορτές δεν πρέπει να γίνουν αφορμή για συγχρωτισμό».

Οριο συγκεντρώσεων

Μάλιστα, ανακοίνωσε όριο συγκεντρώσεων 9 ατόμων στα σπίτια. «Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια άνω των 9 ατόμων προερχόμενων από δύο οικογένειες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, οι ειδικοί ήταν αυτοί που συνέστησαν στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε ευρεία άρση των μέτρων. Αυτό που φοβίζει είναι ενδεχόμενη υπερμετάδοση του ιού.

Τις τελευταίες ώρες, ο ένας μετά τον άλλον, οι λοιμωξιολόγοι έκαναν λόγο για πισωγύρισμα σε περίπτωση που ξεφύγει η κατάσταση με τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους εντός των εορτών, κάτι που θέλουν οπωσδήποτε να αποφύγουν, δεδομένης και της ήδη μεγάλης πίεσης που έχει δεχτεί τους τελευταίους μήνες το σύστημα Υγείας.

Ανοίγουν υπηρεσίες περιποίησης νυχιών

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας τόνισε πως από την Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου, ανοίγουν οι υπηρεσίες περιποίησης νυχιών.

Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως τα φαινόμενα μαύρης εργασίας και καταστρατήγησης των μέτρων στον χώρο είναι εκτεταμένα, όπως φάνηκε το Σαββατοκύριακο από τα social media.

Άρα, τόνισε, είναι προτιμότερο να λειτουργήσουν με κανόνες και υγειονομικά πρωτόκολλα, παρά ανεξέλεγκτα κατ΄οίκον.

Οι ΚΑΔ στους οποίους θα επιτραπεί η λειτουργία από αύριο θα γίνουν γνωστοί εντός της ημέρας από το υπουργειό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενημέρωσε ακόμη.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των εκκλησιών για τις ημέρες των εορτών μετά και το «ιερό αντάρτικο», ο κ. Πέτσας ενημέρωσε πως εντός της ημέρας θα υπάρξει επικοινωνία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το ζήτημα.

Έκανε λόγο, δε, για πιθανή ευελιξία, όχι όμως ως προς το όριο των ατόμων που έχει αποφασιστεί (9 για ναούς, 25 για μητροπολιτικούς ναούς), αλλά ως προς τη δυνατότητα να λειτουργήσουν οι εκκλησίες ακόμη μια ημέρα.

Ποιοι επιτρέπεται να αλλάξουν νομό τα Χριστούγεννα

Σε ισχύ θα βρίσκονται και τα Χριστούγεννα για μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό να απαγορεύονται, υπό τον φόβο αύξησης των κρουσμάτων.

Όπως έχουν τονίσει επανειλημμένως οι αρμόδιες αρχές, το άνοιγμα ορισμένων επιχειρήσεων με περιοριστικά μέτρα αλλά και η εφαρμογή της μεθόδου click away για αγορές από ορισμένα καταστήματα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση απόλυτη χαλάρωση του καθολικού lockdown.

Για τον λόγο αυτό δεν θα επιτραπούν και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό με τα σχέδια όσων είχαν κανονίσει να περάσουν τις γιορτές στα εξοχικά τους να αλλάζουν.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες μόνο περιπτώσεις – εξαιρέσεις στις οποίες θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ευελιξία για την επανένωση οικογενειών

Συγκεκριμένα, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, θα υπάρξει κάποια ευελιξία για επανένωση οικογενειών.

Για παράδειγμα για ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σε διαφορετικό νομό, απ’ αυτόν που είναι η οικογένειά τους και θα χρειαστεί να επιστρέψουν, φυσικά, με την προβλεπόμενη διαδικασία, με το Ε1 και το Ε9, ή κάποιοι φοιτητές που έχουν εγκλωβιστεί, πριν τη λήψη των μέτρων του lockdown, στην πόλη που σπουδάζουν και θέλουν να γυρίσουν στην οικογένειά τους».

Κατά την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η μετακίνηση θα αφορά μόνο την κατεύθυνση προς την μόνιμη κατοικία και θα είναι άπαξ.

Παράλληλα, εξήγησε, ότι θα μπορούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους εκείνοι που εργάζονται μόνιμα σε άλλους νομούς, όπως για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους φοιτητές εντός και εκτός συνόρων.

Η ενημέρωση από τον Στέλιο Πέτσα