Υστερα από τις χθεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες θα ξεκινήσω σήμερα με όλα αυτά που πρέπει εφέτος να ξεχάσουμε. Και κυρίως αυτά που έχουν, έτσι και αλλιώς, απαγορευθεί. Μπορεί η Μέρκελ να «κατήργησε» στη χώρα της τα Χριστούγεννα (τρόπος του λέγειν), εδώ όμως μπήκαν ορισμένοι περιορισμοί που κάνουν τα Χριστούγεννα να είναι «γιορτές κεκλεισμένων των θυρών».

***

Το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο

Και πώς, αλήθεια, να μην υπάρχουν ακόμα απαγορεύσεις τη στιγμή που παρουσιάζεται αυξημένος (το τελευταίο 24ωρο) ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ της χώρας λόγω κορωνοϊού, που ανέρχονται σε 583 (έναντι 571). Τριψήφιος δυστυχώς και ο αριθμός των νεκρών, που υπολογίζονται σε 102 το τελευταίο 24ωρο (81 ανακοινώθηκαν την Πέμπτη). Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή μας στα μέτρα προστασίας που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση λόγω εορτών να χαλαρώσουν, ενώ αναφέρουν ότι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και στη Δυτική Αττική είναι εξαιρετικά προβληματική.

Αυτός ήταν και ο λόγος που υπήρξε ειδική συνεργασία των Χαρδαλιά και Τσιόδρα. Για να ξέρετε: Η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι θα αργήσει ακόμα να μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θυμάτων και τούτο επειδή υπάρχει ακόμα μεγάλο φορτίο στην κοινότητα (ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα).

Η ανησυχία των ειδικών

Προτού σας πω πώς θα περάσουμε τις γιορτές κεκλεισμένων των θυρών, θα σας μεταφέρω για λίγο στη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών η οποία πρότεινε το άνοιγμα των κομμωτηρίων και τα click away στο λιανικό εμπόριο. Υπήρξε, μαθαίνω, μεγάλος προβληματισμός εάν θα πρότειναν το άνοιγμα αυτών των κλάδων.

Θεωρούσαν όμως ότι θα δημιουργούσαν περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα εάν τα άφηναν κλειστά: «Υπάρχει κόπωση, ο κόσμος θέλει να ξεφύγει, θέλει να ζήσει το εορταστικό πνεύμα των Χριστουγέννων, την χαρά των δώρων», έλεγαν. Υπήρξαν όμως και διάφορες καταγγελίες. Καταγγελίες που έγιναν ενώπιον των δύο υπουργών (Κικίλια και Γεωργιάδη).

***

Για παράδειγμα μέλος της επιτροπής, καθηγητής Πανεπιστημίου ο οποίος όμως έχει και μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών έδειξε ένα SMS από ένα μεγάλο κατάστημα που τον καλούσε να πάει να ψωνίσει σε ένα από τα υποκαταστήματα της εταιρείας, κομίζοντας απλώς την ταυτότητά του.

Το ίδια SMS, πήραν και άλλα μέλη της Επιτροπής. Όπως υπήρξαν πολλές καταγγελίες και για τις κομμώτριες, ότι δηλαδή επισκέπτονται πελάτισσές τους στα σπίτια τους. Πάμε τώρα στα απαγορευτικά.

***

Απαγορεύονται τα… ρεβεγιόν

Πρώτα απ΄όλα απαγορεύονται τα… ρεβεγιόν μακριά από το σπίτι καθώς θα πρέπει κάθε ένας που θέλει να μετακινηθεί τις νυκτερινές ώρες να στέλνει SMS που να δικαιολογεί τη συγκεκριμένη μετακίνηση. Όμως, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κάποιος από το σπίτι του την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ή άλλη νύχτα των εορτών διότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει χωρίς να δικαιολογεί γιατί μετακινήθηκε.

Κι αυτό διότι τα SMS έχουν συγκεκριμένη χρήση, π.χ. για μετακίνηση σε εργασία, άθληση, παροχή ιατρικής βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες, μετακίνηση σε νοσοκομείο κ.λπ. Κάποιος που θα θελήσει να πάει να γιορτάσει σε άλλο σημείο, μακριά από το σπίτι του, δεν θα μπορέσει να το κάνει.

Εν είδει περιστεράς;

Δεύτερον απαγορεύεται, (στα Φώτα), ο αγιασμός των υδάτων σε ανοικτούς χώρους. «Και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς» δεν πρόκειται να ακουστεί ούτε στις θάλασσες, ούτε στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι. Μόνον μέσα στις εκκλησίες. Εννέα άτομα επιτρέπονται στις εκκλησίες εκτός εάν προτιμήσετε μητροπολιτικό ναό, οπότε μπορεί να εκκλησιαστείτε μαζί με άλλα 24 άτομα (σύνολο 25).

Πόσα άτομα θα είναι στις εκκλησίες;

Το ίδιο θα συμβεί και τα Χριστούγεννα. Εδώ όμως υπάρχει ένα πρόβλημα. Όταν η ΚΥΑ λέει εννέα άτομα εννοεί εννέα πιστούς ή εννοεί να είναι εννέα άτομα συνολικά μέσα στην εκκλησία; Αυτό που λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι είναι ότι σε κάθε εκκλησία υπάρχουν τουλάχιστον πέντε άτομα για τη Θεία Λειτουργία, ήτοι δύο παπάδες, ένα νεωκόρος και δύο ψάλτες. Στους μητροπολιτικούς ναούς ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται για τη λειτουργία στην εκκλησία είναι 12.

***

Κανονικά η Θεία Κοινωνία

Πάντως για όλα αυτά θα έχει γνώμη και Ιερά Σύνοδος η οποία συνεδριάζει ειδικά για αυτό το σκοπό την Τρίτη. Ήδη, σας υπενθυμίζω, ο Πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει με τον Αρχιεπίσκοπο για το πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τα Χριστούγεννα. Και κάτι ακόμα. Η Θεία Κοινωνία θα γίνεται κανονικά (και με το ίδιο κουταλάκι) τα Χριστούγεννα ωσάν να μην υπήρχε lockdown, με τη μόνη διαφορά ότι θα μπορούν να τη λαμβάνουν κάθε φορά μόνον εννέα ή 12 άτομα.

Πώς θα γίνει αυτό; Μαθαίνω ότι η Εκκλησία της Ελλάδος προσανατολίζεται στις επαναλαμβανόμενες λειτουργίες εκείνες τις ημέρες ώστε να προσέρχονται για εκκλησιασμό (και για Θεία Κοινωνία) όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα.

***

Φόβοι για συνωστισμό στους δρόμους

Συνεπώς είναι πλέον οριστικό ότι για εφέτος οι Έλληνες θα γιορτάσουν στα σπίτια τους, το πολύ με μία ακόμη οικογένεια, δηλαδή σε στενό κύκλο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερωτήσεις είπε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στις αποφάσεις, ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει συζήτηση μόνο για τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Πρόκειται ίσως για ένα ανοικτό παράθυρο που αφήνει η κυβέρνηση προκειμένου να επιτραπεί μετακίνηση μόνο για συγκεκριμένες νύχτες. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι για συνωστισμό στους δρόμους και για μη τήρηση των κανόνων σε σπίτια που θα υπάρξει μετακίνηση του κόσμου.

***

Αλλαγή του χρόνου από τα μπαλκόνια

Τι θα γίνει με τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς; Με την αλλαγή του έτους; Όπως μου είχε πει ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, η Αθήνα θα συμμετέχει σε αυτό το τηλεοπτικό υπερθέαμα των πρωτευουσών της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου για την αλλαγή του χρόνου.

Συνεπώς μπορούμε να δούμε θέαμα, από τα μπαλκόνια μας ή από τις τηλεοράσεις, αλλά χωρίς κόσμο και χωρίς καλλιτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις. Βεγγαλικά, πυροτεχνήματα και χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια μόνον. Ας μην ξεχνάμε ότι εφέτος η Ακρόπολη άλλαξε φωτισμό και προσφέρεται για τηλεοπτικό υπερθέαμα, με εικόνα που θα κάνει τον γύρο του κόσμου.

***

Οι βουλευτές και το εμβόλιο

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί (πλην ελαχίστων περιπτώσεων) έχουν δηλώσει πως θα κάνουν το εμβόλιο, Μάλιστα ο Πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουν μαζί το εμβόλιο, αλλά αυτοί ακόμα δεν απάντησαν. Από τους πρώτους θα κάνει το εμβόλιο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Με τους βουλευτές όμως τι γίνεται; Υπάρχουν σκέψεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων οι βουλευτές να κάνουν το εμβόλιό στις εκλογικές τους περιφέρειες. Μαζικός εμβολιασμός δεν προβλέπεται επί του παρόντος, ούτε εμβολιασμός στη Βουλή αφού το Κοινοβούλιο δεν διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους για το εμβόλιο. Θα κάνουν όμως όλοι οι βουλευτές το εμβόλιο; Ιδού η απορία.

***

Οι πρώτοι Έλληνες που εμβολιάσθηκαν

Πάντως θα πρέπει να ξέρετε ότι ήδη ορισμένοι Έλληνες έχουν κάνει εμβόλια. Άλλοι (που είναι γιατροί) και κατοικούν στη Βρετανία και άλλοι που κατοικούν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εις εξ αυτών ο Προκόπης Κουσταλλής o oποίος έκανε το κινεζικό εμβόλιο όταν η εταιρία στην οποία εργαζόταν στα Εμιράτα έφερε κινεζικά εμβόλια. Ο Κουσταλλής σε δηλώσεις του είπε πως αισθάνεται καλά και ότι ο οργανισμός του δεν παρουσίασε κάποια αντίδραση. Μετά από 21 ημέρες θα του χορηγηθεί η δεύτερη δόση και μετά από ένα μήνα θα υποβληθεί σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν ανέπτυξε αντισώματα.

***

Ένας άλλος Έλληνας γιατρός ο Πέτρος Τσαφρακίδης (ουρολόγος) έκανε το εμβόλιο στη Σκωτία. Όταν ρωτήθηκε για παρενέργειες απάντησε ότι νιώθει «ένα ηπιότατο άλγος στο σημείο του εμβολίου, σαν ένα απλό εμβόλιο». Αναφέρει ωστόσο πως έχει ακούσει για δύο περιστατικά αλλεργικών αντιδράσεων ευρύτερα στη χώρα, ενώ και δύο νοσηλεύτριες του νοσοκομείου όπου εργάζεται εμφάνισαν εξανθήματα, αλλά, σύμφωνα με όσα είναι σε θέση να γνωρίζει, όπως λέει, πρόκειται για ήπιες γενικευμένες αντιδράσεις.

***

Ακρόπολη υπό βροχή

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στον χώρο της Ακροπόλεως ανάγκασαν το Υπουργείο Πολιτισμού να προβεί σε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη λόγω των βροχοπτώσεων δημιουργούνται (τουλάχιστον) από το 2013.

«Η ελεύθερη επιφάνεια του αρχαιολογικού χώρου και το βραχώδες έδαφος έχουν πολύ μικρή απορροφητικότητα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. «Μετά τις πρώτες ζημιές το 2013 εκπονήθηκαν οι πρώτες προμελέτες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ τον Δεκέμβριο 2014. Δυστυχώς δεν προχώρησε η υλοποίησή τους.»

Το ότι δεν προχώρησε η υλοποίηση είναι προφανές. Το γιατί δεν προχώρησε θα είχε ενδιαφέρον να απαντηθεί. Υπάρχει και συνέχεια. Πριν από δύο χρόνια βροχοπτώσεις προκάλεσαν φθορές των τειχών ,ιδιαίτερα στην βόρεια κλιτύ. Να θυμίσουμε δε ότι εξ’ αιτίας των ζημιών αυτών, για μεγάλο διάστημα ο βόρειος περίπατος της Ακρόπολης έμεινε κλειστός. Και βέβαια, προκειμένου να φανεί ότι όλα στην θητεία μας λειτουργούν σε πλήρη αρμονία η ανακοίνωση καταλήγει: «τα πρώτα υδραυλικά έργα αποχέτευσης αποστράγγισης έγιναν το 2020, στην ανατολική και νότια πλευρά του Παρθενώνα. Εκεί οι χθεσινές βροχές δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα.»