Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί (Florence Parly) έρχεται πριν από τα Χριστούγεννα (ίσως στις 22 Δεκεμβρίου) στην Αθήνα για ένα και μόνο σκοπό. Να υπογράψει με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο τη σύμβαση για την προμήθεια 18 (καινούργιων και μεταχειρισμένων) Rafale. Χθες, όπως έμαθα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο υπουργούς κατά την οποία η Γαλλίδα θέλησε πληροφορίες για την πολυεθνική άσκηση «Μέδουσα», η οποία διεξήχθη στην Αίγυπτο (σ.σ. πήρε μέρος και η Γαλλία) και την οποία είχε παρακολουθήσει ο Έλληνας υπουργός Άμυνας. Επιπλέον η Γαλλίδα θέλησε να μάθει από πρώτο χέρι και για τις προκλήσεις της Αγκύρας στη ΝΑ Μεσόγειο, καθώς και για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Να σημειώσω ότι το προσχέδιο της σύμβασης για τα Rafale θα συζητηθεί στις 17 και 18 Δεκεμβρίου στη Βουλή και αμέσως μετά εφόσον υπογραφεί από τους δύο υπουργούς θα αναχωρήσουν για τη Γαλλία οι πρώτοι πιλότοι και μηχανικοί της Πολεμικής Αεροπορίας για να εκπαιδευτούν στα αεροσκάφη αυτά.

***

Πότε θα «μπούμε» σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων;

Σας μεταφέρω τώρα την εκτίμηση που έκανε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης ότι την άλλη εβδομάδα θα «μπούμε» σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Αναφέρθηκε και στην πορεία της πανδημίας, λέγοντας ότι υπάρχει βελτίωση, η οποία ωστόσο είναι «αρκετά μικρότερη από αυτή που περιμέναμε» και τάχθηκε υπερ. του ανοίγματος και του εμπορίου και της εστίασης.

Ειδικότερα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι μέσα στην εβδομάδα θα πέσουμε κάτω από χίλια κρούσματα. Πρόσθεσε ότι μια εβδομάδα μετά από αυτό μπορούμε να ανοίξουμε την αγορά και μάλιστα μπορούμε να ανοίξουμε ακόμη και την εστίαση γιατί αυτό θα μειώσει τον συνωστισμό καθώς η εστίαση θα βοηθήσει να μην συνωστίζεται ο κόσμος στα καταστήματα.

***

Ίδια εισιτήρια με ίδια εξιτήρια

Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μετά από πέντε εβδομάδες lockdown παραμένουν σε υψηλά επίπεδα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι. Ο «Εφιάλτης» με τους δεκάδες νεκρούς παραμένει. Χθες 95 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 11.9720 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 52.7% άνδρες. Και τούτο παρά το γεγονός ότι τα εισιτήρια στα νοσοκομεία είναι τα ίδια (αν όχι και λιγότερα) με τα εξιτήρια.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 95, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 3.289 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 578 (70.2% άνδρες).

Κατά τους ειδικούς ο αριθμός των διασωληνωμένων θα παραμείνει και για αρκετό καιρό μεγάλος, ο μέσος όρος παραμονής στις ΜΕΘ είναι 15 μέρες και των διασωληνωμένων 10 ημέρες κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε ακόμα προσεχτικοί σε πιθανά μέτρα χαλάρωσης.

***

Η νοσηλεύτρια που γεύτηκε τον κοινωνικό ρατσισμό

Δεκάδες μηνύματα υποστήριξης και αλληλεγγύης δέχθηκε η νοσηλεύτρια που εργάζεται στη ΜΕΘ του «Σωτηρία» και η οποία βίωσε ένα είδος κοινωνικού ρατσισμού όταν την έδιωξαν από το σπίτι που νοίκιαζε μόνον και μόνον επειδή εργαζόταν σε ΜΕΘ. Με νέα ανάρτηση στο facebook, η νοσηλεύτρια στέλνει ένα μεγάλο ευχαριστώ, τονίζοντας ότι η συμπαράσταση της έδωσε αμέριστο κουράγιο και δύναμη. Συγκεκριμένα στην ανάρτησή της αναφέρει:

«Μετά από μια αυθόρμητη ανάρτηση μου, έγινα μάρτυρας αμέριστης αγάπης και υποστήριξης που ειλικρινά αρχικά με σόκαρε και έπειτα με γέμισε ελπίδα και δύναμη. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας. Δέχτηκα αρκετά μηνύματα από συνανθρώπους μας, που μου πρόσφεραν σπίτι για ενοικίαση μέχρι και για δωρεάν διαμονή. Σε μια κοινωνία, η οποία με ματαιώνει πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, είδα μια μεγάλη ακτίνα φωτός. Μου δώσατε αμέριστο κουράγιο και δύναμη όχι μόνο για να μάχομαι στην εργασία μου αλλά και για να συνεχίσω να μάχομαι στην καθημερινότητα μου. Μην εγκαταλείψετε ποτέ. Σας εύχομαι δύναμη και κουράγιο στους αγώνες της καθημερινότητάς σας».

***

Τα ρουσφέτια της καραντίνας

Ποιο νομίζετε ότι είναι το συνηθέστερο ρουσφέτι που ζητείται από βουλευτές, τώρα με το lockdown; Δεν είναι άλλο από το σβήσιμο των προστίμων από την μη τήρηση των μέτρων. Σχεδόν όλοι οι βουλευτές και κυρίως αυτοί της περιφέρειας αντιμετωπίζουν τέτοια αιτήματα από τους ψηφοφόρους τους. Η μη τήρηση των μέτρων είναι συχνή στην περιφέρεια, τόσο συχνή που απορεί κανείς πως δεν υπάρχουν περισσότερα κρούσματα. Καταστηματάρχες ζητούν να τους σβήσουν το πρόστιμο γιατί άνοιξαν παρανόμως τα καταστήματά τους, πολίτες εισέπραξαν πρόστιμο επειδή κυκλοφορούσαν χωρίς μάσκα, άλλοι επειδή βρίσκονταν σε σπίτια και έπαιζαν… Δηλωτή και ορισμένοι επειδή οδηγούσαν αφού ήπιαν ένα «ποτηράκι παραπάνω». Υπάρχουν όμως και περίεργα ρουσφέτια. Θέλετε μερικά παραδείγματα;

***

Ψηφοφόρος από τη Βόρεια Ελλάδα ζήτησε την παρέμβαση βουλευτή της περιφέρειάς του (λέγοντάς του μάλιστα πως τον ψηφίζει «δαγκωτό»), προκειμένου να εισαχθεί ο γιος του σε Σχολές της Αστυνομίας. Το πρόβλημα είναι ότι ο γιος του έχει ύψος 1,72, ενώ ζητείται ύψος 1,74. Ο βουλευτής δεν ήξερε τι να κάνει, αλλά δεν ήθελε και να απογοητεύσει τον ψηφοφόρο του (και τον γιο του) που τον ψηφίζει… συνεχώς. Και του πρότεινε λύση: «Πες του γιου σου να φορέσει εκείνη την ημέρα τέσσερα ζευγάρια χοντρές κάλτσες, έτσι θα ψηλώσει μερικούς πόντους». Ο άλλος το θεώρησε λογικό και ευχαρίστησε τον βουλευτή. Ενός άλλου του τηλεφώνησαν από ένα χωριό στα ελληνοαλβανικά σύνορα για να τους στείλει μπίρες και τσίπουρα ώστε να τους «γλυκάνει» κάπως την κλεισούρα. Άλλοι ζήτησαν το βουλευτικό αυτοκίνητο του βουλευτή που έχει άδεια κυκλοφορίας για να μεταφέρει τρόφιμα στην κόρη του που είναι φοιτήτρια (και αποκλεισμένη) στην Πάτρα. Οι περισσότεροι όμως ζητούν δουλειά. Δουλειά αλλά πού;

***

Η πιο περιζήτητη δουλειά στη διάρκεια της πανδημίας

Όπως μου είπε ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας δεν ζητούν δουλειά στο Δημόσιο (γνωρίζοντας τι ισχύει με το ΑΣΕΠ), αλλά σε… Σούπερ Μάρκετ, τα οποία, λένε πως κάνουν μεγάλο τζίρο στη διάρκεια της καραντίνας. Είναι και οι παραγωγοί μανταρινιών στην εκλογική του περιφέρεια που ζητούν αποζημιώσεις από τις ζημιές που υπέστησαν στην τελευταία κακοκαιρία, ενώ καθημερινώς, όπως λέει, του ζητούν να σβήσει πρόστιμα για μη τήρηση των μέτρων.

***

Ο υπουργός Άμυνας, ο Σίσι και ο Μοχάμεντ Άλι

Είναι, πώς να το κάνουμε, κάπως ασυνήθιστο ένας Πρόεδρος, όπως ο Σίσι της Αιγύπτου, να δέχεται και να συζητεί με έναν υπουργό, έστω και εάν αυτός ο υπουργός είναι υπουργός Εθνικής Άμυνας. Συνήθως οι πρόεδροι συζητούν με ομολόγους τους ή με προέδρους κυβερνήσεων. Τι συνέβη λοιπόν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έγινε δεκτός (στο περιθώριο της πολυεθνικής άσκησης Μέδουσα) από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο;

***

Μαθαίνω λοιπόν ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο της Αιγύπτου κομίζοντας κάποιες φωτογραφίες του Μεχμέτ Αλί (ή Μοχάμεντ Άλι) που γεννήθηκε στην Καβάλα (εκλογική περιφέρεια του υπουργού). Του το είχε υποσχεθεί άλλωστε όταν ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είχε επισκεφθεί την Ελλάδα. Ο Μεχμέτ Αλί κατάφερε από απλός στρατιώτης να αναδειχθεί σε ιδρυτή μιας νέας δυναστείας στην Αίγυπτο και αναμορφωτής της. Δολοπλόκος, ευπροσήγορος και γλυκός, σεβόμενος όμως την υψηλή πύλη κατάφερε αξιοποιώντας έριδες να γίνει Καϊμακάκης, δηλαδή στρατιωτικός διοικητής Καϊρου. Ο Έλληνας υπουργός έδειξε στον Πρόεδρο Σίσι φωτογραφίες από το κανάκι του Μοχάμεντ Αλι στην Καβάλα και από το άγαλμά του, κάτι που χαροποίησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο..