Συγκλονίζει πραγματικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος λίγη ώρα αφότου έλαβε το εξιτήριό του από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες καθώς είχε νοσήσει από τον κορωνοϊόΦοβήθηκα πολύ και πόνεσα πολύ, όπως όλοι οι άνθρωποι», είπε φανερά συγκινημένος. Όταν ξημέρωσε Δευτέρα και επρόκειτο να πάρει εξιτήριο ο Αρχιεπίσκοπος ανυπομονούσε πότε θα πάει σπίτι του. Ήταν σε θαυμάσια κατάσταση, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του.

Με δήλωσή του σε προσωπικούς τόνους απευθύνεται στους πιστούς, μιλάει για όσα βίωσε τις τελευταίες μέρες, ενώ δεν παραλείπει να ευχαριστήσει έναν προς έναν τους γιατρούς που του στάθηκαν στη δοκιμασία του. Με δραματικό ύφος κάλεσε όλους να αυτοπειθαρχήσουν για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τα συγγενικά τους πρόσωπα. «Τηρήστε ευλαβικά τους κανόνες και τα μέτρα», ανάφερε χαρακτηριστικά.

***

Τα επιδημιολογικά δεδομένα καθορίζουν τις αποφάσεις

Ξεκάθαρο μήνυμα στους υπουργούς του να μην μιλούν για ημερομηνίες άρσης των μέτρων για τον κορωνοϊό έστειλε κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν καθορίζονται από ημερομηνίες αλλά από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Ότι οι αποφάσεις για τη λήξη της καραντίνας πάνε πίσω, ό,τι προτείνουν οι ειδικοί.

Στην εισήγησή του τόνισε επίσης πως η άρση του lockdown θα κριθεί βάσει των δεδομένων και όχι με ημερομηνίες. Και τούτο κατέστη αναγκαίο μετά τις απανωτές δηλώσεις και εξαγγελίες κυβερνητικών και άλλων παραγόντων για το πότε και πώς θα αρθεί το lockdown, πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, πότε θα ανοίξει η εστίαση και πάει λέγοντας. Γέμισαν τα κανάλια και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί με ημερομηνίες άρσης του lockdown, που μετά από λίγες ώρες διαψεύδονται είτε εκ των πραγμάτων είτε από τους ειδικούς. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο εμβόλιο, το οποίο εκτιμά πως θα φτάσει στην Ελλάδα πριν το τέλος του έτους.

Να σημειώσω εδώ ότι στη συνεδρίαση της Δευτέρας τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής αποφάσισαν να μην κάνουν καμία πρόταση για τα σχολεία έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.

***

Τιμή στους νεκρούς γιατρούς και νοσηλευτές

Σε τούτο τον πόλεμο οι μαχητές της πρώτης γραμμής, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, έχουν θύματα. Κάπου 600 του υγειονομικού προσωπικού της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ενώ το τελευταίο 24ωρο διάστημα υπήρξαν και θάνατοι: μιας νοσηλεύτριας 58 ετών μητέρας δύο παιδιών από τη Δράμα, ενώ στο Αττικόν νοσοκομείο κατέληξε γιατρός πνευμονολόγος μόλις 42 ετών και βεβαίως ουδείς ξεχνά τον γιατρό της Βουλής Γιάννη Μητρόπουλο. Μάλιστα, μαθαίνω ότι η Βουλή των Ελλήνων για να τον τιμήσει πρόκειται να δώσει το όνομά του στο Ιατρείο της Βουλής.

***

Aston Martin και Baten Baten

Η Aston Martin είναι ένα ακριβό αυτοκίνητο. Υπήρξε το αυτοκίνητο του Τζέημς Μποντ (Σον Κόνερι). Αναφέρθηκε ακόμα με μπόλικη δόση χιούμορ και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Οπως και το…Baten Baten!. Όχι τυχαία νομίζω, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Όλοι θα είδατε ποστάρισμα του bon vivant αντιδημάρχου Αθηναίων Νικόλαου Μαρκόπουλου που πόσταρε πως νοσταλγεί το ωραίο του σπίτι στο Baden Baden και την αγαπημένη του Aston Martin. Ε, σας πληροφορώ την ανάρτηση την είδε και ο Πρωθυπουργός. Πώς αντέδρασε δεν γνωρίζω, αλλά εκείνο που γνωρίζω είναι ότι την… ανέφερε.

***

Σε κάποια στιγμή ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε, όπως μου ανέφεραν τουλάχιστον δύο υπουργοί, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, να πει σε όλους τι βρέθηκε στο Τατόι. Η υπουργός είπε ότι βρέθηκαν διάφορα έπιπλα, βαλίτσες με ρούχα, άμαξες και αυτοκίνητα. Σε κάποια στιγμή κοίταξε τα χαρτιά της και είπε «έχουν βρεθεί τέσσερις Ρολς Ρόϊς, αλλά όχι Aston Martin». Σε άλλο σημείο την ώρα που ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίαζε τα της αναδασώσεως, ο Πρωθυπουργός είπε, χαμογελώντας, για την Πάρνηθα ότι θα την κάνουμε …Baten Baten, που είναι και στην… επικαιρότητα (και γέλασαν όλοι).

***

Ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος

Αυτή η ιστορία με την ανάρτηση του αντιδημάρχου προκάλεσε ένα μικρό πάρτι στα σόσιαλ μίντια. Ορισμένοι έγραψαν: «Μια βραδιά στο Μπάντεν Μπάντεν, λίγο έξω απ’ τον σταθμό, θα θυμάμαι που οδηγούσες Άστον Μάρτιν στον Δρυμό». ‘Η «Στο Μπάντεν Μπάντεν λένε τα σύκα σύκα και τη σκάφη- σκάφη». Ρώτησα ωστόσο τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη εάν θα πάρει μέτρα εναντίον του αντιδημάρχου και μου είπε ότι «όχι, δεν έκανε τίποτα το ανήθικο».

***

Η κάβα των βασιλέων

Αφού έγινε λόγος για το Τατόϊ, έχω να σας αποκαλύψω και τούτο. Ανάμεσα στα άλλα που έχουν ανακαλυφθεί, όπως οι άμαξες, τα τέσσερα RR, οι βαλίτσες και τα μπαούλα της Φρειδερίκης, της Σοφίας και της Ειρήνης (που αποκάλυψε αυτή η στήλη), βρήκαν και μια μυστηριώδη κάβα.

Μιλάμε για κάβα που θα ζήλευαν οι επαγγελματίες του είδους, αφού πέραν από τα εκατοντάδες μπουκάλια από κρασιά (με ετικέτα «Δεκέλεια»), βρέθηκαν στην κάβα των βασιλέων και εκατοντάδες μπουκάλια από σκωτσέζικο ουίσκι, από μαρτίνι, κονιάκ, εκατοντάδες μπουκάλια μπίρες, ό,τι άλλο οινοπνευματώδες θέλετε να φανταστείτε καθώς και μπουκάλια με Κόκα Κόλα. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τηλεφώνησε στον Γιάννη Μπουτάρη με τον οποίο μόλις λήξει η καραντίνα θα έχουν συνεργασία για το θέμα του οινοποιείου του Τατοΐου.

***

Βρέθηκαν και όπλα στο Τατόϊ

Στο Τατόι, όμως βρέθηκε και κάτι άλλο. Ανακαλύφθηκε κάτω από όγκους σκόνης ένα ολόκληρο οπλοστάσιο. Με κάθε λογής όπλα, σκονισμένα μεν πλην όμως ικανά να εξοπλίσουν ένα ολόκληρο λόχο. Βεβαίως τα όπλα ήταν της εποχής, αλλά όπως διαπιστώθηκε μπορούν εύκολα να λειτουργήσουν. Έτσι το υπουργείο Πολιτισμού ειδοποίησε το ΓΕΕΘΑ το οποίο ήρθε και τα μάζεψε όλα. Το θέμα όμως είναι αλλού. Τόσο χρόνια βρισκόταν στις αποθήκες του βασιλικού κτήματος ένα οπλοστάσιο το οποίο ευτυχώς δεν το είχε πάρει κανείς χαμπάρι.

***

Ακόμα να πιάσουν δουλειά οι βουλευτές – γιατροί

Ήταν όντως συγκινητική η αθρόα συμμετοχή βουλευτών- γιατρών στη μάχη κατά του κορωνοϊού και η εθελοντική ένταξή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μόνον που ορισμένοι πήγαν στα νοσοκομεία για να πιάσουν δουλειά από την πρώτη μέρα, αλλά επέστρεψαν άπραγοι. Τι είχε συμβεί; Όπως οι ίδιοι κατήγγειλαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων δεν τους δέχτηκαν. Έπρεπε, τους είπαν, να ρυθμιστεί πρώτα το θέμα της αστικής ευθύνης και του εθελοντισμού. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

***

Μαθαίνω, λοιπόν ότι εν μέσω του πρώτου κύματος πανδημίας η παρούσα κυβέρνηση ρύθμισε τα του εθελοντισμού. Ήδη, το υπουργείο Υγείας ετοίμασε απόφαση με την οποία ενημερώνει και τους 17 βουλευτές-γιατρούς ότι ο εθελοντής γιατρός (δεν έχει σημασία εάν είναι βουλευτής ή όχι), θα πρέπει να ενσωματωθεί πλήρως στο ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου που επέλεξε να υπηρετήσει. Υποχρεούται δηλαδή σε πλήρη απασχόληση όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους νοσοκομειακούς γιατρούς και βεβαίως να συμμετέχει και στις εφημερίες. Με δυο λόγια, για ένα διάστημα (ίσως και για δύο μήνες) οι βουλευτές- γιατροί θα πρέπει να απασχολούνται πλήρως στα νοσοκομεία . Και κάτι ακόμα

***

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Λαμπρούλης που ήταν ο πρώτος βουλευτής που ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να ανασταλούν τα καθήκοντά του ώστε να ενταχθεί στο ιατρικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας (όπου εργαζόταν ως πνευμονολόγος) έφυγε και αυτός από το νοσοκομείο Λάρισας άπραγος, επειδή όπως του είπαν δεν είχαν ρυθμιστεί θέματα εθελοντισμού και αστικής ευθύνης. Την ίδια ημέρα που πήγε για δουλειά στο νοσοκομείο, συμμετείχε και σε στάση εργασίας καθώς και σε παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στην πύλη του νοσοκομείου.

***

Ποδαρικό με ΑΣΕΠ

«Ποδαρικό» στη Βουλή το νέο έτος αναμένεται να κάνει, όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το ΑΣΕΠ που προβλέπει αλλαγές στο καθεστώς προσλήψεων στο Δημόσιο. Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για εμβληματική μεταρρύθμιση και ανέφερε ότι θα είναι το πρώτο που θα ψηφιστεί το 2021 και συγκεκριμένα στις 11 Ιανουαρίου. Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιλογή του προσωπικού του δημόσιου τομέα μέσω γραπτού διαγωνισμού στα πρότυπα των πανελλαδικών εξετάσεων.

***

Τα εγκαίνια ενός ανελκυστήρα στην Ακρόπολη

Σας πληροφορώ ότι την Πέμπτη η κυβέρνηση θα εγκαινιάσει έναν ανελκυστήρα. Στα εγκαίνια έχει κληθεί ο Πρωθυπουργός και πρόκειται για τον ανελκυστήρα πλαγιάς στην Ακρόπολη. Ένα έργο εξαιρετικής δυσκολίας κατασκευής που ολοκληρώθηκε και που έγινε σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού. Επίσης την ίδια ημέρα θα εγκαινιαστούν και οι νέοι διάδρομοι για ΑΜΕΑ. Οχι, λένε από το υπουργείο δεν έχει τσιμεντοποιηθεί η Ακρόπολη, αλλά μπήκαν πέτρες στους διαδρόμους με πρόσμιξη τσιμέντου.

***

Αλλαγή φρουράς με τον εθνικό ύμνο

Έγινε τις προάλλες η αλλαγή φρουράς στο Καστελόριζο. H σκηνή ήταν όντως συγκινητική. Οι στρατιώτες έψαλαν υπερήφανα τον Εθνικό Ύμνο, σε στάση προσοχής επάνω στο κατάστρωμα του πλοίου της γραμμής την ώρα που προσέγγιζαν το Καστελόριζο, αποδεικνύοντάς το υψηλό ηθικό, παρά τις προκλήσεις των Τούρκων που επιδιώκουν να «γκριζάρουν» το μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα. Άλλωστε τα περί αποστρατιωτικοποιήσεως του Καστελλόριζου, τα ακούει… βερεσέ, ο ανώτατος αξιωματικός του Ελληνικού Πενταγώνου, αφού στην περιοχή αυτή διεξάγονται ασκήσεις, σταθμεύουν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και όλο και αναδύεται και κάποιο υποβρύχιο μέσα στο λιμάνι του ακριτικού νησιού.