Εχουμε πόλεμο και κάνουμε τα πάντα να κρατήσουμε όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών. συντακτών.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας τα κρούσματα κοροναϊού παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τα 15 εκατ. και ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται καθημερινά στις 250.000, τονίζοντας ότι σχεδόν όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο «κόκκινο» με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως κάποιες περιοχές της Ελλάδας

«Στη χώρα μας με βάση τα τελευταία στοιχεία η ηλικιακή ομάδα των 40-65 ετών, παρουσιάζει σταθερά τη μεγαλύτερη επίπτωση. Κι ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 ετών που δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Ο ιός όπως επισημαίνουν οι ειδικοί πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων, 30άρηδων στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους τον οικογενειών.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ώρα  να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές», είπε και πρόσθεσε ότι όλα τα συστήματα υγείας  στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις.

Υποστήριξε ότι σε μεγάλη πίεση  είναι και το ΕΣΥ, γεγονός που  όπως είπε προαναγγέλλει άλλη μια κρίσιμη εβδομάδα.

Μετά την ραγδαία αύξηση των εισαγωγών, τα νοσοκομεία άγγιξαν τα όρια τους, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να προσθέσει ότι στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε η επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών.

Ερωτηθείς σχετικά για την αύξηση των νεκρών τις τελευταίες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι τα στοιχεία των επόμενων ημερών θα είναι αντιφατικά καθώς από τη μια θα μειώνονται τα κρούσματα όπως είπε αλλά οι εισαγωγές των διασωληνωμένων και των νεκρών θα αυξάνει. Τόνισε ότι δυστυχώς και τις επόμενες ημέρες «αναμένουμε αύξηση των θανάτων και των διασωληνωμένων».

Πρόσθεσε δε ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένει μια σταθερή μείωση των κρουσμάτων προκειμένου να αξιολογηθεί το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια πριν  όπως είπε πάρουμε τις σχετικές μας αποφάσεις.

Πρέπει να κάνουμε ότι μας λένε οι ειδικοί: Να αποφεύγουμε συναντήσεις, να φοράμε μάσκας, να προστατεύουμε τους μεγαλύτερους», είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς σχετικά για τις εορτές των Χριστουγέννων, προσθέτοντας ότι «είναι το χέρι μας να τηρήσουμε τα μέτρα. Να κάνουμε αυτή τη μικρή θυσία προκειμένου να φτάσουμε με ασφάλεια στη λήξη της πανδημίας», που θα φτάσει όπως είπε μόνο με τον εμβολιασμό  του πληθυσμού.

Επεσήμανε ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση ή και πτώση σε πολλές γεωγραφικές περιοχές της χώρας με εξαίρεση τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Υπάρχει όπως είπε μια εναρμόνιση του επιδημιολογικού φορτίου με την πτώση των κρουσμάτων.  «Θα γίνει εισήγηση των ειδικών και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειάζονται», είπε χαρακτηριστικά.