Καταστροφικό χαρακτήρισε η Φώφη Γεννηματά το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει «μεγάλες ευθύνες» που φτάσαμε τόσο γρήγορα και με τόση ένταση στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει να δίνει μηνύματα χαλαρότητας» για το  «πότε θα λήξει το lockdown».

«Τους έχει ξεφύγει η πανδημία» σημείωσε, κάνοντας λόγο για καταστροφικό το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων. «Έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση που φθάσαμε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Προτείνω στους πολίτες να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα μέχρι να αισθανθούμε ασφαλείς. Τα ‘’lockdown φυσαρμόνικα’’ θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία» προειδοποίησε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν άνοιξαν καινούργια κρεβάτια παρά μόνο οι δωρεές της Βουλής  που λειτουργούν με αποσπασμένους από άλλα νοσοκομεία έχοντας ως συνέπεια να υπολειτουργούν τα τμήματα τους.

«Το ίδιο έγινε και στη Θεσσαλονίκη. Δεν αρκεί η επίταξη, έπρεπε να γίνει προετοιμασία, έπρεπε να εκπαιδευτεί το προσωπικό πρέπει να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί στο ΕΣΥ, και να μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι άνθρωποι του ΕΣΥ» επισήμανε.

«Να αυξηθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή»

Για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας η Φώφη Γεννηματά ζήτησε, μιλώντας στον Σκάι, να αυξηθεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. «Δεν αρκεί το 1,7 δισεκ. για την 4η και 5η δόση. Αυξήθηκαν οι δικαιούχοι, και ορθώς, αλλά δεν αυξήθηκε το ποσό. Πρέπει να φτάσει στα 4 δισεκ. το ποσό. Χρειάζεται αναστολή της φορολογίας των πληττόμενων για 6 μήνες, να ανοίξει συζήτηση για κούρεμα των υποχρεώσεων, 100% επιδότηση από τις ασφαλιστικές εισφορές στις επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ζουν με 534 ευρώ» σημείωσε.

«Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει να διαθέσει 37 δισεκ. ευρώ, το περίφημο απόθεμα από την υπερφορολόγηση Τσίπα και τον υπερδανεισμό της κυβέρνησης… Αν δεν χρησιμοποιηθεί τώρα πότε θα χρησιμοποιηθεί;» διερωτήθηκε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

«Να υλοποιήσει τις προτάσεις μας η κυβέρνηση, προστατεύουν την υγεία των πολιτών και τους πιο αδύναμους, τη μεσαία τάξη και τους μικρομεσαίους που είναι τα θύματα των επιπτώσεων των οικονομικών επιπτώσεων των περιορισμών» τόνισε.

«Μεγάλη ελπίδα το εμβόλιο»

«Το εμβόλιο είναι μια μεγάλη ελπίδα, πρέπει να αντέξουμε μέχρι να έρθει να έχουμε τα λιγότερα δυνατά θύματα. Έχουμε κάνει τις προτάσεις οργάνωσης στην κυβέρνηση. Το σημαντικότερο είναι η διαφάνεια» υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.