Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων στη χώρα μας, καθώς μέρα με τη μέρα σημειώνεται θλιβερό ρεκόρ νοσηλειών σε ΜΕΘ. Την Κυριακή, η Ελλάδα έπιασε για άλλη μια φορά κορυφή με 540 διασωληνωμένους, γεγονός που μεταφράζεται σε τεράστια πίεση στο ήδη «λυγισμένο» σύστημα υγείας.

Ένα από τα στοιχεία που αλλάζει – και τρομάζει – όσο εξελίσσεται το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού είναι ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών. Άτομα 20 και 30 ετών καταλήγουν να νοσηλεύονται σε κρεβάτια των ΜΕΘ περνώντας την ασθένεια με βαριά συμπτώματα.

Μιλώντας στο OPEN TV το Σάββατο, ο Κώστας Ιμπρίαλος, παθολόγος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως έχει μειωθεί σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων ασθενών, με πολλούς από αυτούς να είναι γύρω στα 40 έτη, ενώ το τελευταίο διάστημα σε αυτούς έχουν προστεθεί και αρκετοί ασθενείς ηλικίας 30 ετών.

Αναφορικά με το αν οι άνθρωποι αυτοί έχουν υποκείμενα νοσήματα, ο κ. Ιμπρίαλος τόνισε πως πλέον ένα ποσοστό της τάξεως του 30%-40% εξ αυτών δεν έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και παρόλ’ αυτά χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Στο ΠΓΝ Λάρισας, 2 στους 10 ασθενείς της ΜΕΘ κορωνοϊού είναι κάτω των 50 ετών.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσήσει από κορωνοϊό 33.888 άνθρωποι ηλικίας 18 – 39 ετών (39,3%). Ανάμεσά τους βρίσκονται και σχεδόν 6.000 παιδιά κάτω των 17 ετών που έχουν νοσήσει στη χώρα μας.

8 διασωληνωμένοι κάτω των 40 ετών σε μια εβδομάδα

Ανάμεσα στα δραματικά στατιστικά στοιχεία για τον κορωνοϊό, την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε ένας αριθμός μικρός μεν, αλλά διόλου αμελητέος: από τη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή, 8 άνθρωποι ηλικίας 18 – 39 ετών διασωληνώθηκαν.

Αριστερά, η ηλικιακή κατανομή για τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και δεξιά η αντίστοιχη κατανομή για την Κυριακή 22 Νοεμβρίου.

Μια από αυτούς είναι και 28χρονη μητέρα, η οποία μεταφέρθηκε εσπευσμένα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής από το Μαμάτσειο Νοσοκομείο της Κοζάνης στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, διοίκηση, γιατροί και ΕΚΑΒ αναζητούσαν κρεβάτι σε ΜΕΘ και τελικά βρέθηκε αργά τη νύχτα Σαββάτου προς Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, με την 28χρονη να δίνει τη δική της μάχη με τον κορωνοϊό.

Η ασθενής είναι μητέρα ενός πολύ μικρού παιδιού και δεν φέρεται να πάσχει από υποκείμενα νοσήματα. Νόσησε από κορωνοϊό πριν λίγες ημέρες και η υγεία της επιδεινώθηκε ξαφνικά το τελευταίο 24ωρο.

Οι νέοι που νικήθηκαν στη μάχη με τον κορωνοϊό

Την ίδια ώρα, μέσα σε ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό δύο νέοι άνθρωποι, ο 39χρονος dj Decibel, Δημήτρης Μπέλλος και μία 33χρονη από την Αλεξανδρούπολη.

Η είδηση του θανάτου του 39χρονου dj Decibel από κορωνοϊό προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση στον καλλιτεχνικό χώρο. Ο 39χρονος Δημήτρης Μπέλλος που ήταν γνωστός ως dj Decibel είχε νοσήσει από κορωνοϊό και τις τελευταίες τρεις εβδομάδες νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Γεννηματάς χωρίς να έχει κανένα υποκείμενο νόσημα.

Γνωστός έγινε την Κυριακή και ο θάνατος μιας 33χρονης που προσβλήθηκε από Covid-19 Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η 33χρονη διακομίσθηκε βράδυ του Σαββάτου στο νοσοκομείο όμως δυστυχώς δεν τα κατάφερε, καθώς κατέληξε από ανακοπή. Οι γιατροί προκειμένου να βεβαιωθούν από πού προήλθε η επιδείνωση της υγείας της, έκαναν το rapid test το οποίο βγήκε θετικό.

Γκάγκα: Χάνουμε νέο κόσμο

Τις εκτιμήσεις της για την πορεία της πανδημίας ανέλυσε η κ. Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος, συντονίστρια και διευθύντρια της Πνευμονολογικής κλινικής νοσ. «Σωτηρία», που χτύπησε «καμπανάκι» ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα.

Μιλώντας στην εκπομπή «ΜΕGA Σαββατοκύριακο», σημείωσε ότι καθώς οι νοσηλείες ασθενών ακολουθούν τα κρούσματα με διαφορά φάσης μίας έως δύο εβδομάδων, τα νοσοκομεία θα εξακολουθούν αν είναι «φορτωμένα» για άλλες τουλάχιστον 15 μέρες.

Για την αύξηση των κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίες, τόνισε ότι αυτό συμβαδίζει  με τη συνολική αύξηση που παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Τέλος, για τις απώλειες νέων ανθρώπων και μάλιστα χωρίς υποκείμενα νοσήματα σημείωσε: «Χάνουμε νέο κόσμο και πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα».