Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν αλλά το τελευταίο διάστημα τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων δέχονται συνεχώς απειλητικά μηνύματα. Ο λόγος; Ορισμένοι «αρνητές» (και «Ψεκασμένοι») όπως χαρακτηρίζονται, τους θεωρούν υπεύθυνους για τα μέτρα που λαμβάνοντα τα οποία «πνίγουν», όπως ισχυρίζονται, την οικονομία και την κοινωνία. Τελευταίως στα απειλητικά αυτά μηνύματα εμφανίζεται, μου είπαν και ένας πρώην στέλεχος κόμματος που τώρα δεν είναι στη Βουλή, ο οποίος απειλεί τα μέλη της Επιτροπής ότι θα δώσει τα ονόματά τους στη δημοσιότητα ώστε «να μάθει ο ελληνικός λαός ποιοι είναι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα που έκαναν σε βάρος του». Όπως μου λέει μέλος- καθηγήτρια της Επιστημονικής Επιτροπής ο εν λόγω κύριος επιμένει ότι η Επιτροπή έχει κάνει… εγκλήματα κατά του ελληνικού λαού.

***

Παρόμοια απειλητικά μηνύματα έχουν λάβει (και εξακολουθούν να λαμβάνουν) και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, όπως και ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος ωστόσο δεν τα λαμβάνει υπόψη, ούτε τα κοινοποιεί. Πρόκειται για απειλές κατά της ζωής, με στόχο, όπως λένε αυτοί που τις δέχονται, να τους αποσυντονίσουν, να τους αποτρέψουν από το να εισηγούνται μέτρα, να τους προβληματίσουν και βεβαίως να τους φοβίσουν. Όπως μου εξήγησε ο κ. Μόσιαλος, τα μηνύματα αυτά έρχονται μαζικά (την ίδια ημέρα), μέσω inbox, πράγμα που σημαίνει ότι είναι κατευθυνόμενα. Μαθαίνω τέλος ότι έχουν γνώση και οι διωκτικές αρχές, αλλά και οι ένοικοι του Μαξίμου.

***

Στρατιωτικό νοσοκομείο σε σκηνές στη Θεσσαλονίκη

Πάμε τώρα σε μια είδηση – σοκ. Στη Θεσσαλονίκη άρχισε από χθες να στήνεται ένα νέο νοσοκομείο. Το στήνει η 300 ΚΥΜΕΑ (Κινητή Υγειονομική Μονάδα Ειδικών Αποστολών). Στήνονται, υπό την εποπτεία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, σκηνές με αυτόνομη θέρμανση, με ειδικά μηχανήματα για να υποδεχθούν ασθενείς με Covid. Να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους νοσοκομεία με σκηνές συνήθως στήνονται σε καιρό πολέμου. Αυτό αποδεικνύει ότι «έχουμε πόλεμο με τον κορωνοϊό και η 300 ΚΥΜΕΑ είναι απαραίτητη». Επιπλέον άρχισαν από χθες να χρησιμοποιούνται και οι κλίνες του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, με καινούργια κρεββάτια και μηχανήματα.

***

Σχέδιο για αερομεταφορά ασθενών σε άλλα νοσοκομεία

Ασφυκτιούν οι κλινικές ΜΕΘ αλλά και οι νοσηλευτικές μονάδες της Θεσσαλονίκης και γενικά της Βόρειας Ελλάδας. Το σύστημα Υγείας πιέζεται δραματικά. Μαθαίνω πως υπάρχει έτοιμο σχέδιο για μεταφορά ασθενών με Covid-19 σε νοσοκομεία άλλων πόλεων.

***

Κάθε μισή ώρα χάνουμε άνθρωπο

Συγκλονίζει ο διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου Νικόλαος Καπραβέλος του νοσοκομείου που σηκώνει τεράστιο βάρος στη Θεσσαλονίκη: «Πριν από λίγη ώρα», λέει, «άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τον κορωνοϊό». Ο κ. Καπραβέλος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που βιώνουν αυτή τη στιγμή γιατροί και ασθενείς στα νοσοκομεία: «Δεν έχω μάθει να βγαίνω στα κανάλια για να ανακοινώσω ένα θάνατο. Δε φοβόμαστε το θάνατο, αλλά δε μας φοβάται και ο θάνατος».

Όπως είπε ο Διευθυντής του Παπανικολάου, «οι τελευταίοι που θα πέσουνε θα είμαστε εμείς, γιατί είμαστε θυμωμένοι.» Συγκλονιστική ήταν, επίσης, η δήλωσή του ότι «κάθε μισή ώρα χάνουμε έναν άνθρωπο». Και προσθέτει: «Είμαστε σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Το νοσοκομείο έχει 200 κλίνες ΜΕΘ και είναι κατειλημμένες από βαριά ασθενείς και 44 κλίνες σε διάθεση μιας νόσου. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό», τόνισε.

***

Το τελευταίο αντίο στη δασκάλα

Ο θρήνος σκεπάζει τη χώρα από άκρη σε άκρη. Και πώς να μην την σκεπάζει; Με τους 63 νεκρούς, τους 443 διασωληνωμένους με τα 2.422 νέα κρούσματα του κορωνοϊού; Οι σκηνές είναι συγκλονιστικές σε όλη την Ελλάδα: Λιγοστοί συγγενείς είπαν το τελευταίο αντίο σε μια 53χρονη δασκάλα από την Κατερίνη, μητέρα ενός παιδιού, που έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό. Συντετριμμένοι οι συγγενείς της την αποχαιρέτησαν για τελευταία φορά, ενώ κάποιοι δεν κατάφεραν καν να παραστούν στην κηδεία. Η δασκάλα κόλλησε τον ιό στο σχολείο, όπως λένε οι δικοί της, και μέσα σε δύο μέρες κατέληξε.

***

Κέρδισε τη μάχη η 78χρονη

Την ίδια ώρα που γινόταν η κηδεία της δασκάλας από την Κατερίνη, στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης αποσωληνώθηκε και εξήλθε από τη ΜΕΘ μια 78χρονη. Τα κατάφερε. Πάλεψε και βγήκε νικήτρια και ας είχε μεγάλη ηλικία και υποκείμενα νοσήματα. Ακόμα άλλοι δύο ασθενείς, ηλικίας 52 και 54 ετών που νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ξάνθης αποσωληνώθηκαν και πήραν εξιτήριο, πράγμα που αποδεικνύει ότι ο ιός μπορεί να είναι αόρατος, μεταδοτικός, επιθετικός, αλλά όχι ανίκητος.

***

Όταν ένας ουρανοξύστης γίνεται ελληνική σημαία

Ήταν εντυπωσιακό το θέαμα που αντίκρυσε ο Πρωθυπουργός και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας όταν προσγειώθηκαν νωρίς το βράδυ της Τρίτης στο Άμπου Ντάμπι. Ενα πολυώροφο κτίριο, το σημαντικότερο από απόψεως οικονομικής ισχύως, το αρχηγείο της ADNOC (Abu Dhabi National Oil Company) φωτίστηκε με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Στο αεροδρόμιο υποδέχτηκε τον Πρωθυπουργό ο υπουργός Επικρατείας Al Jaber. Η υποδοχή ήταν θερμή. Αλλωστε το αραβικό αυτό Εμιράτο διατηρεί άριστες σχέσεις με τη χώρα μας. Προσφάτως τα μαχητικά του αεροπλάνα F-16 block60 ήρθαν για τέσσερις εβδομάδες στην Κρήτη για κοινές ασκήσεις με τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Abu Dhabi. Αναμένεται να υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες τεχνολογικής συνεργασίας καθώς και αμυντικής συνεργασίας.

***

Ήθελε να κάνει μόνη της πορεία

Την πρώτη τους εμφάνιση έκαναν στο Πολυτεχνείο οι… αστυνομικοί με τα μπλε μπλουζάκια. Πρόκειται για τη νεοσύστατη Ομάδα Διαχείρισης και Οροθέτησης Συναθροίσεων οι οποίοι εμφανίστηκαν για να επιβλέπουν τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί για την επέτειο. Μάλιστα μπροστά τους βρέθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης και οι βουλευτές και τα στελέχη του Μέρα25 που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία. Τα χθεσινά επεισόδια σίγουρα θα τα διαβάσατε σε άλλες στήλες. Θα σταθώ ωστόσο σε δύο γεγονότα. Στον Παύλο Πολάκη που πήγε μόνος του στο Πολυτεχνείο και την βουλευτή του ΜέΡΑ 25 που έως αργά το βράδυ της Τρίτης βρισκόταν εκεί στο Πάρκο Ελευθερίας θέλοντας να κάνει μόνη της πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία και ζητώντας άδεια από τον κ. Χρυσοχοΐδη. Πάντως ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε ότι όσοι έχουν συλληφθεί θα τους επιβληθεί, πέραν των ποινικών ευθυνών που μπορεί να έχουν και πρόστιμα Covid, δηλαδή παράβασης των μέτρων για την καραντίνα.

***

Η Επίτροπος για τα Βαρώσια

Η Ευρωπαία Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου δεν έκλεισε τα μάτια της στη νέα πρόκληση της Τουρκίας και δεν σφύριξε αδιάφορα επειδή κατοικοεδρεύει στις Βρυξέλλες. Με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο τουίτερ η Επίτροπος της Κύπρου στην Κομισιόν (για θέματα Υγείας) κυρία Κυριακίδου έγραψε την Κυριακή 15/11/2020: «Το βλέμμα όλων μας σήμερα είναι στραμμένο με έντονη λύπη και αγανάκτηση στην αγαπημένη πόλη της Αμμοχώστου. Η Αμμόχωστος δεν ανήκει στην Τουρκία αλλά μόνο στους νόμιμους κατοίκους της».

***

Στην Πινακοθήκη κάθε εβδομάδα

Εν μέσω πανδημίας και lockdown ένα αυτοκίνητο του υπουργείου Πολιτισμού σταμάτησε τη Δευτέρα μπροστά στην Εθνική Πινακοθήκη. Από αυτό βγήκε, φορώντας τη μάσκα της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία βρέθηκε εκεί για να επιθεωρήσει την πρόοδο των έργων. Η Εθνική Πινακοθήκη θα πρέπει να είναι έτοιμη και ανοικτή για τους επισκέπτες την 25η Μαρτίου του 2021, όπως είχε υποσχεθεί και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος και θα την εγκαινιάσει. Ετσι η κυρία Μενδώνη για να είναι βέβαιη ότι θα τηρηθούν οι προθεσμίες, είπε ότι μια φορά την εβδομάδα θα την επισκέπτεται και να επιθεωρεί τα έργα.

***

Εξετάζεται η μεταφορά του υπουργείου

Αλλά δεν είναι η Εθνική Πινακοθήκη που σήμερα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της υπουργού. Είναι και η μετεγκατάσταση του υπουργείου Πολιτισμού σε άλλο κτίριο, καθότι το κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας δεν επαρκεί. Ισως να μην το γνωρίζετε αλλά το υπουργείο Πολιτισμού είναι διασκορπισμένο σε 18 κτίρια, πληρώνοντας μεγάλα ενοίκια. Είχε βρεθεί ένα μεγάλο κτίριο στην οδό Πειραιώς, πλην όμως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έδειξε ενδιαφέρον και έτσι δεν έγινε ποτέ η μετακίνηση των υπαλλήλων του σε νέο κτίριο. Να σημειώσω ότι η μεταφορά του υπουργείου σε άλλο κτίριο είναι παλαιό αίτημα. Για παράδειγμα η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη είχε ζητήσει την Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων για να εγκαταστήσει εκεί το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά η τότε ηγεσία του υπουργείου Αμύνης αρνήθηκε να της το δώσει. Να σημειώσω τέλος ότι σε περίπτωση που το υπουργείο Πολιτισμού φύγει από τη οδό Μπουμπουλίνας, το κτίριο θα το διεκδικήσει το ΚΚΕ, αφού στο κτίριο αυτό βασανίστηκαν πολλοί αγωνιστές κατά τη διάρκεια της χούντας.