Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας, με περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, τους γνωστούς «Αίαντες», ελικόπτερα και drones.

Ήδη έχει κλείσει η οδός Πατησίων ενώ από τις 12 το μεσημέρι με εντολή της ΕΛ.ΑΣ θα κλείσουν οι σταθμοί του μετρό: Ομόνοια, Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής ενώ θα τροποποιηθούν όλες οι γραμμές των τρόλεϊ που περνούν από την Πατησίων.

Παράλληλα, ομάδες αστυνομικών θα ελέγχουν παρέες που φθάνουν είτε με αυτοκίνητα, είτε με μηχανές είτε με μέσα μαζικής μεταφοράς στο κέντρο και θεωρούνται ύποπτα.

Να σημειωθεί ότι ακόμα και οι επίσημες αντιπροσωπείες των κομμάτων δεν θα πρέπει, λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, να υπερβαίνουν τα τέσσερα άτομα.

Το σχέδιο της ελληνικής αστυνομίας

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ, ευέλικτες ομάδες ταχείας επέμβασης, drones, ελικόπτερα, Αίαντες και πτυσσόμενοι φραγμοί, θα χρησιμοποιηθούν στο επιχειρησιακό σχέδιο για την επέτειο του Πολυτεχνείου..

Οι περιπολίες και τα μπλόκα θα είναι πολλά, τα drones θα επιτηρούν από αέρος τα σημεία που πιθανόν να υπάρξει συνωστισμός και θα δίνουν Online εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας, ενώ τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα τελούν υπό αυστηρή εποπτεία.

Η βασική διαφορά στο σχεδιασμό για το Πολυτεχνείο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, έγκειται στο γεγονός ότι δεν θα γίνουν εκδηλώσεις για τον εορτασμό.

Έτσι, όλοι οι δρόμοι, εκτός από την Πατησίων στο κομμάτι του Πολυτεχνείου θα μείνουν ανοικτοί, πορεία δεν θα γίνει και η Αστυνομία θα επιλαμβάνεται στα σημεία που κάποιοι επιχειρήσουν να συγκεντρωθούν εφαρμόζοντας τον νόμο και επιβάλλοντας διοικητικά πρόστιμα που αφορούν στην παραβίαση των μέτρων για τη διασπορά του Covid-19.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.