Στα ύψη έχει ανέβει η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με αιχμή τον εορτασμό της 47ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, εν μέσω πανδημίας.

Η κυβέρνηση, επικαλούμενη την ανάγκη περιορισμού της μετάδοσης του κοροναϊού,  απαγόρευσε τις συναθροίσεις σε όλη την επικράτεια, με στόχο να μην πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εδώ και χρόνια, πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, ωστόσο κόμματα της αντιπολίτευσης και συλλογικότητες,  προειδοποιούν ότι θα «σπάσουν» την απαγόρευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την κοινή πρωτοβουλία από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 κατά της απαγόρευσης, απηύθυνε πρόσκληση  προς τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουν από κοινού με την πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μετά το «καρότο» του πρωθυπουργού, πήρε το «μαστίγιο» και απείλησε ότι «η αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της». Ωστόσο οι αντιδράσεις δεν κάμφθηκαν, και τα κόμματα της αντhttps://www.in.gr/2020/11/16/politics/kommata/polytexneio-se-theseis-maxis-kyvernisi-kai-antipoliteysi-stin-sakellaropoulou-syriza-kke-kai-mera25/ιπολίτευσης έχουν καταλήξει στον τρόπο, με τον οποίο θα τιμήσουν την εξέγερση του 1973.

Τι θα κάνουν τα κόμματα

Όπως όλα δείχνουν τα κόμματα θα τιμήσουν με διαφορετικό τρόπο την επέτειο.

Το ΚΚΕ, προετοιμάζεται για «πολύμορφο αγωνιστικό εορτασμό», ξεκαθαρίζοντας ότι η πορεία του Πολυτεχνείου στην πρεσβεία των ΗΠΑ, θα γίνει με τον συμβολισμό που αποκτά φέτος λόγω πανδημίας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας: Μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά και ό,τι άλλο απαιτηθεί.

Στην πορεία στην Αθήνα έχουν ανακοινώσει ότι θα δώσουν αγωνιστικό «παρών» τα τρία μεγάλα Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής), Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων – Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967 – 1974), η ΟΓΕ, η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ και άλλοι φορείς. Εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο θα πραγματοποιηθούν επίσης, με όλα τα μέτρα προστασίας, στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Γιάννενα, την Άρτα, την Πρέβεζα, τη Λευκάδα, την Κέρκυρα, την Ηγουμενίτσα, τη Λάρισα, το Βόλο, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τη Χίο.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜερΑ25, θα τιμήσουν το Πολυτεχνείο δια αντιπροσωπειών.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στεφάνι στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Το Μέρα25, επιθυμεί να κάνει πορεία 7 βουλευτών του από το Πολυτεχνείο τουλάχιστον μέχρι το Σύνταγμα αλλά πιθανότατα όχι μέχρι τα όρια της αμερικάνικης πρεσβείας.

Το Κίνημα Αλλαγής, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνει πορεία, αλλά θα αποτίσει φόρο τιμής μέσω τριμελούς αντιπροσωπείας που θα καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο.

Επίσης συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Πληροφορίες πάντως θέλουν να υπάρχουν συνεννοήσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς προκειμένου να γίνει κατορθωτό όσοι πορευτούν να φτάσουν στον προορισμό της κινητοποίησης για το Πολυτεχνείο, που δεν είναι άλλη από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Αστυνομοκρατία

Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί καμία συνάθροιση και πως η Αστυνομία θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα το επιχειρησιακό της σχέδιο, χωρίς να κάνει διακρίσεις ακόμα και αν πρόκειται για βουλευτές και πολιτικούς αρχηγούς.

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου έχει προγραμματιστεί να είναι…τρίωρος και όχι τριήμερος, καθώς η πόρτα του ιστορικού Ιδρύματος θα μείνει ανοιχτή για μόλις τρεις ώρες, μέχρι τις 11 το πρωί.

Η ελληνική αστυνομία έχει θέσει σε κλοιό το Πολυτεχνείο από την Παρασκευή το βράδυ, ενώ πολλά θα είναι τα ελικόπτερα και τα Drones που έχει επιστρατεύσει.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ γνωμοδότησε επί της απόφασης του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. να απαγορεύσει τις υπαίθριες συγκεντρώσεις άνω των τεσσάρων ατόμων θεωρώντας ότι είναι συνταγματική η απαγόρευση.