Η τροπολογία με την οποία συστάθηκε η αυτοτελής Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης στο πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών και υπό την άμεση εποπτεία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη θα μπορούσε, δίχως άλλο, να χαρακτηρισθεί ως η τροπολογία της ανατροπής.

Σωστά διαβάσατε, τροπολογία της ανατροπής. Και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο περιεχόμενό της καθώς διαμορφώνει νέα, πρωτόγνωρα δεδομένα, που με τη σειρά τους απαιτούν νέες, διαφορετικές συμπεριφορές στη δημόσια διοίκηση και στον ευρύτερο κυβερνητικό τομέα.

Συμβόλαιο απόδοσης

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η νέα αυτοτελής υπηρεσία θα έχει μόνο 40 άτομα προσωπικό, με επικεφαλής έναν εγνωσμένης αξίας αλλά και πιστοποιημένης προϋπηρεσίας manager. Ο τελευταίος θα έχει συμβόλαιο απόδοσης τριετούς διάρκειας. Η θητεία του manager μπορεί να ανανεωθεί μετά την παρέλευση της τριετίας και μέχρι το 2027, οπότε και λήγει ο βίος της Ειδικής Υπηρεσίας. Με άλλα λόγια, είναι η πρώτη αυτοτελής δημόσια υπηρεσία που έχει καθορισμένο εξ αρχής αριθμό υπαλλήλων αλλά και… ημερομηνία λήξης.

Ας μείνουμε για λίγο στο θέμα των υπαλλήλων της Ειδικής Υπηρεσίας, αποκλειστικός σκοπός της οποίας είναι «ο συντονισμός στη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης καθώς και η παρακολούθηση και ο συντονισμός στην υλοποίηση των προγραμμάτων και έργων τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διατεθούν στην Ελλάδα».

Η μεγάλη πλειονότητα των 40 υπάλληλων της Υπηρεσίας (που αναμένεται να συγκροτήσουν μια ευέλικτη, αποτελεσματική διαχειριστική αρχή για προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν, με τη σύμφωνη γνώμη της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, από τη δεξαμενή των 32 δισ. ευρώ και τα οποία μπορούν να «αβγατίσουν» στην πορεία μέσα από δράσεις συμπληρωματικότητας με το νέο ΕΣΠΑ) θα είναι πτυχιούχοι από ΑΕΙ και ΤΕΙ (μηχανικοί, οικονομολόγοι, πληροφορικοί, δικηγόροι κ.ά.).

Τα προσόντα

Πιο συγκεκριμένα οι 35 από τους 40, ενώ 5 θέσεις θα αφορούν γραμματείς. Οσον αφορά τα προσόντα τους, έχει γίνει από την πρώτη στιγμή φανερό – όποιος δεν πιστεύει, ας διαβάσει το περιεχόμενο της τροπολογίας – ότι απαιτούνται, μεταξύ άλλων, επαγγελματική εμπειρία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αλλά και πολύ καλή γνώση αγγλικών και ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις υψηλού επιπέδου επιστημονική συγκρότηση. Με άλλα λόγια, τα «δικά μας παιδιά» θα βρουν κλειστή την πόρτα και για να την ανοίξουν θα χρειασθεί να αποδείξουν τα προσόντα τους όπως και όλοι οι άλλοι, άνδρες και γυναίκες.

Καθορισμός στόχων

Αλλά ας πάμε και στα «χωράφια» του διοικητή της Υπηρεσίας. Ο τελευταίος προβλέπεται να λαμβάνει τις αποδοχές του γενικού γραμματέα και με την ανάληψη των καθηκόντων του υπογράφει συμβόλαιο απόδοσης με τον πολιτικό του προϊστάμενο στο υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο καθορίζονται ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι και στο οποίο προβλέπεται πρόσθετη ετήσια ειδική ανταμοιβή (bonus) σε περίπτωση επίτευξης των οριζόμενων στόχων.

Το σύνολο των αποδοχών και της ειδικής ανταμοιβής δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα εξ αρχής καθορισμένο όριο (στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι το 85% του ανώτατου ορίου της περ. α’ της παρ.3 του άρθρου 28 του Ν. 4354/2015). Δίπλα στον διοικητή θα υπάρχει και ένα γραφείο με 8 συνεργάτες.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται πως έχει συμφωνήσει με την πρόταση αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών για να γίνει ο προερχόμενος από τις ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας διοικητής της νέας Ειδικής Υπηρεσίας για το Ταμείο Ανάκαμψης.