Η συζήτηση στη Βουλή τα είχε όλα, όπως κάθε φορά, υψηλούς τόνους, διαφορετικές απόψεις, προτάσεις για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, αλλά και μισές αλήθειες.

Δυο ερωτήματα όμως, που έθεσε ο Πρωθυπουργός, κλείνουν όλη την πραγματικότητα.

Το πρώτο προς τον εαυτό του: «Ίσως, αν παίρναμε πιο γρήγορα μέτρα για την Θεσσαλονίκη, θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα».

Το λέει όμως την ώρα, που ο υπουργός υγείας δηλώνει ό,τι: «Η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη μας έχει ξεφύγει, και προκαλεί σοκ».

Γιατί αυτή η αβελτηρία;

Δεν ήξεραν ό,τι η θερμοκρασία στην Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα πέφτει πιο γρήγορα;

Την Άνοιξη είδαν τι γινόταν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ήξεραν την γύμνια των υγειονομικών υποδομών, και πήραν μέτρα, στις αρχές του Φθινοπώρου δεν είδαν τι γινόταν, όταν άρχισαν να πέφτουν οι θερμοκρασίες και να αυξάνεται ο συγχρωτισμός;

Δεν ήξεραν ό,τι στην Θεσσαλονίκη θα γυρίσουν οι φοιτητές, ό,τι τα δύο πανεπιστήμια είναι στο κέντρο της πόλης, και ό,τι οι φοιτητές και οι νέοι έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα;

Δεν ήξεραν ό,τι η τραγική κατάσταση του ΟΑΣΘ, θα επιταχύνει, με την επανεκκίνηση της οικονομίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων το Φθινόπωρο, την μετάδοση του ιού;

Δεν ήξεραν ό,τι το εορταστικό τριήμερο της Θεσσαλονίκης και η συγκέντρωση στον Άγιο Δημήτριο πολλών Μητροπολιτών, κληρικών, και κόσμου, θα συνέβαλε στην μετάδοση του ιού;

Το δεύτερο ερώτημα το έθεσε προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ρωτώντας, αν κάποιο από αυτά ζήτησε πιο μπροστά την λήψη μέτρων.

Είναι αλήθεια ό,τι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν πολλές και σημαντικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όμως δεν πρότειναν την λήψη περιοριστικών μέτρων, πιο μπροστά.

Υπήρχαν όμως πολλοί που το κάναμε αυτό, μάλιστα κάποιοι φίλοι μου έλεγαν ό,τι τρομάζω τον κόσμο, όταν γράφω ό,τι η πανδημία, αν δεν παρθούν μέτρα, θα γίνει ανεξέλεγκτη.

Η εκάστοτε κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει, μάλιστα ο Πρωθυπουργός δεν έχει δεχθεί μέχρι τώρα συνάντηση αρχηγών, ούτε για τα εθνικά θέματα, ούτε για την πανδημία.

Ακόμη χειρότερα επαίρεται για την υψηλή δημοφιλία που απέκτησε, λόγω των αποφάσεων που πήρε την Άνοιξη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τώρα δεν μπορεί να χρεώνει στην αντιπολίτευση, αυτό που κρατάει για τον εαυτό του, όταν είναι δημοφιλές.

Τέλος επειδή η πανδημία συνεχίζει ανεξέλεγκτη και φαίνεται ό,τι θα ζήσουμε τραγικές ημέρες, ειδικά στην Θεσσαλονίκη, έπρεπε από ημέρες να έχουν ετοιμάσει σε χώρους της ΔΕΘ, χώρους υποδοχής και νοσηλείας ασθενών από κορωνοιό, και να ενισχύουν αποφασιστικά το υγειονομικό δυναμικό, όπως έγινε την Άνοιξη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες,

Αν συνεχίζουν να μετατρέπουν κλινικές άλλων νοσημάτων σε κορωνοιού, και ακυρώνουν τα χειρουργεία, θα θρηνήσουμε πολύ μεγαλύτερες απώλειες ζωών.

Πάλι με κάποιο «Ίσως», θα μας εξηγήσει την τραγωδία ο Πρωθυπουργός;