Ο αναισθησιολόγος Δανιήλ Κωνσταντινίδης είναι ένας από τους γιατρούς του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου». Συμπληρώνει καθημερινώς πάνω από δέκα ώρες στις ΜΕΘ. Εάν τον παρατηρήσετε, θα δείτε ένα πρόσωπο χαραγμένο από τα αποτυπώματα που αφήνει η μάσκα. Βρίσκεται κοντά στους ασθενείς, τους δίνει κουράγιο, διασωληνώνοντας όσους είναι βαριά και δεν μπορούν να ανασάνουν. Σε λίγες ώρες είχαν χθες καταληφθεί και οι 9 μονάδες ΜΕΘ και οι γιατροί πήραν κρεβάτια από άλλες κλινικές για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς. Στα 10 τεστ τα τρία βγαίνουν θετικά. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Από τη «Μαύρη Πέμπτη» με τα 3.316 κρούσματα, τα 828 ήταν στη Θεσσαλονίκη.

Ο γιατρός Κωνσταντινίδης κάνει λόγο για «υγειονομικό πόλεμο άνευ προηγουμένου, τέτοιου που όμοιό του δεν έχει συναντήσει καμία γενιά που αυτή τη στιγμή κατοικεί στον πλανήτη. Σε έναν πόλεμο, όλοι υπηρετούμε την πατρίδα χωρίς ερωτήσεις, ειρωνείες, αμφισβητήσεις, και «ναι μεν, αλλά». Την υπηρετούμε τηρώντας τα μέτρα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες και βοηθώντας το σύστημα υγείας, με τις όποιες αναμφισβήτητες και τρανταχτές αδυναμίες του, να παραμείνει όρθιο».

***

Σε ανάρτησή του αναφέρεται στις καθημερινές διασωληνώσεις που γίνονται στο «Παπανικολάου» και οι οποίες αφορούν ακόμα και σε «40χρονους και 50χρονους απόλυτα υγιείς κατά τα άλλα. Η αγωνία που ζωγραφίζεται στα μάτια των περισσοτέρων πριν τους διασωληνώσουμε δεν περιγράφεται εύκολα. Κάποιοι ρωτάνε αν προλαβαίνουν να τηλεφωνήσουν στις οικογένειές τους, να τους πουν ότι πηγαίνουν στην εντατική, σε ένα ταξίδι δηλαδή με άγνωστο προορισμό. Κάποιοι κλαίνε πριν διασωληνωθούν. Ναι, τόσο έντονες και τραγικές είναι εκείνες οι ώρες, και όσο σκληρά και αν ακούγονται αυτά, είναι η πραγματικότητα που ζούμε».

***

Οι Λοιμωξιολόγοι για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και… ελιές

Επεσε το σύστημα στο υπουργείο Υγείας και έτσι δεν ήταν δυνατή η συνεδρίαση της Πέμπτης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων. Και όμως η ατζέντα των θεμάτων που επρόκειτο να συζητήσουν ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα, όπως για παράδειγμα τι θα γίνει με τα Δημοτικά Σχολεία; Θα συνεχίσουν να λειτουργούν ή όχι; Επιπλέον στη λίγη ώρα που συνεδρίασαν, προτού πέσει το σύστημα, υπήρξαν και ορισμένες διαπιστώσεις τις οποίες ευθύς αμέσως σας μεταφέρω:

Πρώτον: Στην Αττική τα κρούσματα τείνουν να έχουν μια «επιπέδωση» (όπως τη αποκάλεσαν).

Δεύτερον: Στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται έξαρση. Εκεί είναι το μέγα πρόβλημα.. Στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να είναι βαρύ το πλήγμα του κορωνοϊού με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς τα νοσοκομεία της είναι κοντά στο να θυμίσουν… Ιταλία. Έχει σημάνει συναγερμός. Αυξάνουν τα κρεβάτια στα νοσοκομεία. Έξω από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στήθηκαν σκηνές για παραλαβή ασθενών. Οι στιγμές είναι τραγικές, βλέπεις τα ασθενοφόρα να πηγαινοέρχονται μεταφέροντας ασθενείς. Στη Λάρισα τα ελεύθερα κρεβάτια στις ΜΕΘ, συνεχώς λιγοστεύουν: «Είναι ζήτημα εάν έχουμε μία θέση κενή στις ΜΕΘ», μου λέει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. Γεμίζουν και τα κρεβάτια με ήπια συμπτώματα, ενώ περιμένουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στις επόμενες ημέρες, αφού, όπως λέει ο κ. Αγοραστός, η διασπορά είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Τρίτον: Eξαρση κρουσμάτων παρατηρούνται σε περιοχές όπου αυτή την περίοδο εργάτες μαζεύουν ελιές, ήτοι Μεσσηνία, Φωκίδα, Μυτιλήνη (Ελαιώνας) και Κρήτη (ενώ παρακολουθείται η Λακωνία). Είπαν συγκεκριμένα ότι οι εργάτες που μαζεύουν τις ελιές μένουν πολλοί μαζί σε δωμάτια.

Τέταρτον: Καμία άλλη συζήτηση δεν έγινε, ούτε εάν θα παραταθεί ή όχι η καραντίνα και τον Δεκέμβριο, ούτε εάν θα έχουμε ή όχι καραντίνα τα Χριστούγεννα. Μάλιστα ορισμένοι Λοιμωξιολόγοι εξέφραζαν τη λύπη τους για εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας που έκαναν λόγο για καραντίνα έως τα Χριστούγεννα.

***

Σίγησε από κορωνοϊό η «σφυρίχτρα» της Βαρβακείου

Ολοι τον γνώριζαν να «τριγυρίζει με τη σφυρίχτρα του» στη Βαρβάκειο Αγορά, να μιλά με τον κόσμο, τους δημοσιογράφους και τους συναδέλφους του. Ο Κλεάνθης Τσιρώνης ήταν ο ιστορικός πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών, η εμβληματική μορφή της Βαρβακείου Αγοράς, ένας ιδιαίτερα αγαπητός άνθρωπος στο χώρο του. Επί 20 ημέρες έδινε μάχη στην Εντατική με τον κορωνοϊό. Τελικά όμως δεν τα κατάφερε και άφησε το βράδυ της Τετάρτης την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Όσοι τον γνώριζαν μιλούν για ένα άνθρωπο με ήθος και εντιμότητα. Ενώ ξεχώριζε και για τους αέναους αγώνες του για την ανάδειξη και αναβάθμιση της Κεντρικής Αγοράς της Αθήνας, για την προάσπιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των κρεοπωλών και παραγωγών. Γνωστός, εκτός της επαγγελματικής δράσης του και για το φιλανθρωπικό του έργο, καθώς συχνά βοηθούσε ανθρώπους που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.

Όλοι τον θυμούνται να είναι κοντά στους καταναλωτές ακόμη και τις ημέρες του Πάσχα:. «Τόσο το αρνάκι, τόσο το κατσικάκι», έλεγε ο πρόεδρος ενώ πάντα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της αγοράς. Στήριζε τους συναδέλφους του, ενώ έδινε και συμβουλές και σε όσους επισκέπτονταν εκείνες τις ημέρες την αγορά για να κάνουν τα ψώνια τους. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο πρόεδρος της Βαρβακείου δεν κατέβαινε στην αγορά και το μόνο που απολάμβανε ήταν τις βόλτες με τον σκύλο του στην περιοχή της Γλυφάδας. Ο Κλεάνθης Τσιρώνης λάτρευε τη σύζυγο και τις δύο κόρες του. Με την σύζυγο του Αθανασία, ήταν μαζί πάνω από 25 χρόνια. Μαζί στα εύκολα, μαζί και στα δύσκολα.

***

Ποια θέλει για υπουργό Υγείας ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορούσε εδώ και μέρες την κυβέρνηση πως «εργαλειοποιεί» τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά ο ίδιος στην ομιλία του στη Βουλή «εργαλειοποίησε» την συνταξιούχο καθηγήτρια Αθηνά Λινού προτείνοντάς την για υπουργό Υγείας… κοινής αποδοχής. Να σημειώσω εδώ ότι κυρία Λινού που δεν μετέχει στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, υπήρξε ένα από τα «αγαπημένα παιδιά» του Γιώργου Παπανδρέου και διορίστηκε από την κυβέρνηση του ως ειδικός γραμματέας, στην Ειδική Γραμματεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.

Ίσως πολλοί να την θυμούνται από κάποιες έρευνες που έκανε για το τι τρώνε τα παιδιά στα σχολεία. Υπήρξε μάλιστα υποψήφια βουλευτής στη Β’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 και είχε υπηρετήσει σε αρκετά και διαφορετικού αντικειμένου αξιώματα προτού επιχειρήσει να σταδιοδρομήσει στον πολιτικό στίβο.

***

Η 10χρονη που έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό

Επιστολή στον πρωθυπουργό θέλησε να στείλει, λίγο πριν εφαρμοστεί στη χώρα το lockdown, μια 10χρονη μαθήτρια από την Ηγουμενίτσα. Η μικρή μαθήτρια, με επιστολή της στον Πρωθυπουργό της χώρας, θέλησε να εξομολογηθεί την αγωνία της για τα επικείμενα γενέθλιά της. Και αναφέρει: «Οπότε, αν έχετε σκοπό να μας βάλετε σε καραντίνα πάλι να ξέρετε πως θα μου χρωστάτε τα γενέθλιά μου. Ήδη μου χρωστάτε Καρναβάλι, Πάσχα, 15Αύγουστο, Καθαρά Δευτέρα, Πρωτομαγιά και όλα τα πανηγύρια του καλοκαιριού». Τι της απάντησε ο Πρωθυπουργός;

«Αγαπητή μου…

Λυπάμαι πάρα πολύ που το lockdown θα σου χαλάσει τα σχέδιά σου αλλά καταλαβαίνεις ότι γίνεται για να προστατέψουμε αυτούς που αγαπάμε περισσότερο. Σου εύχομαι χρόνια πολλά και είμαι σίγουρος ότι του χρόνου θα κάνεις το πιο ωραίο και μεγάλο πάρτι γενεθλίων».

***

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά για τον κορωνοϊό

Σε αυξημένη ετοιμότητα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού στο στράτευμα βρίσκονται, μου λένε από το ΓΕΕΘΑ, οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ο εντοπισμός κρουσμάτων στη Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) στα Τρίκαλα, λέγεται ότι ξεπερνούν τα 150 μέχρι στιγμής, δηλαδή πάνω από το 1/4 των σπουδαστών, σήμανε συναγερμό για την ενεργοποίηση νέων πρόσθετων μέτρων.

Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων αποτελεί «υγειονομική βόμβα» και μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη, παρατηρούσαν χθες ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΣ. Για το λόγο αυτό σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές Αρχές του υπουργείου Υγείας κρίθηκε απαραίτητη η ενεργοποίηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων. Υπάρχουν ωστόσο πληροφορίες για διάσπαρτα κρούσματα σε στρατιωτικές μονάδες.

***

Η αποκέντρωση της Πολιτικής Προστασίας

Η κρίση του κορωνοϊού κάποια στιγμή θα περάσει, αλλά οι κρίσεις που θα δοκιμάζουν την Πολιτική Προστασία, θα είναι πολλές. Σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες δεν θα σταματήσουν να γίνονται και γι’ αυτό το υφυπουργείο που τώρα προΐσταται ο Νίκος Χαρδαλιάς, παίρνει τα μέτρα του γιατί… πριν πεινάσει μαγειρεύει.

Όπως μαθαίνω, έχει προχωρήσει πολύ η υλοποίηση της ιδέας για τη δημιουργία 13 περιφερειακών κέντρων της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας. Ένα σε κάθε Περιφέρεια της χώρας που θα αναλάβει να λύνει τα προβλήματα που προκύπτουν, με την υψηλή εποπτεία του αρμόδιου υφυπουργού φυσικά. Την κατασκευή των 13 χώρων που θα στεγάσουν τις υπηρεσίες έχει αναλάβει η κρατική εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε», με επικεφαλής τον πολιτικό μηχανικό Θανάση Γιάνναρη, ενώ το κόστος υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται περί τα 15 εκατ. ευρώ.

***

Ο Μητροπολίτης Μόρφου, ο Αστερίξ και ο… Κορωνοϊούς

Ποια σχέση μπορεί να έχει ο Αστερίξ και ο Οβελίξ, με την πανδημία του νέου κορωνοϊού; Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, όχι μόνο έχει σχέση, αλλά ο βραχύσωμος Γαλάτης του πασίγνωστου κόμικ, είχε προβλέψει το ξέσπασμα της πανδημίας από το… 2017! Κραδαίνοντας ένα τεύχος του Αστερίξ στο χέρι, ο μητροπολίτης Μόρφου διάβασε το απόσπασμα από το κόμικ, που αναφερόταν σε έναν μασκοφόρο πρωταθλητή πάνω σε άρμα, ονόματι… Κορωνοϊούς, ο οποίος προερχόταν από τη Ρώμη και πετύχαινε τη μία νίκη μετά την άλλη, γνωρίζοντας την αποθέωση από τον κόσμο. Αποτελεί όπως είπε, απόδειξη ότι κάποιοι ετοιμάζουν αυτά που ζούμε και δεν μπορεί να κατηγορηθεί ο ίδιος για διασπορά θεωριών συνωμοσίας.