Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο μετασχηματισμός του Ομίλου ΟΤΕ με ορίζοντα τις αρχές του 2021, όπως είπε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Τσαμάζ κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.

Παράλληλα με τις διεργασίες για την απόσχιση των τριών κλάδων, τρέχει και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου η οποία αναμένεται να αποφέρει σε όρους εξοικονόμησης δαπανών 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η υλοποίηση της στρατηγικής επιλογής του μετασχηματισμού συμπίπτει με μια δύσκολη περίοδο για την ελληνική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία λόγω της πανδημίας, και παρότι ο Όμιλος ΟΤΕ έδειξε ανθεκτικότητα συνολικά στο εννεάμηνο του έτους, η νέα περίοδος αβεβαιότητας στην οποία έχουμε εισέλθει με το δεύτερο lockdown αναμένεται να επηρεάσει και την εταιρεία και τους πελάτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αυστηρή εφαρμογή μέτρων περιορισμού του κόστους σε όλους τους τομείς, όπως έγινε μέχρι σήμερα, αναμένεται να «θωρακίσει» για το 2020 την κερδοφορία και τις ταμειακές ροές.

Όσον αφορά τα έσοδα από το roaming, που ήταν η κύρια τρύπα του 2020 εξαιτίας των αυστηρών περιορισμών μετακίνησης, εκτιμάται ότι αυτά θα βελτιωθούν το 2021, καθώς αναμένεται ο τουρισμός να πάρει μια ανάσα το επόμενο καλοκαίρι. Βεβαίως, το ύψος της βελτίωσης θα εξαρτηθεί από τις αγορές που θα «ανοίξουν» για τον ελληνικό τουρισμό.

Οι τρεις θυγατρικές και η εθελούσια

Στις αρχές του 2021 αναμένεται η λειτουργία των τριών αυτόνομων θυγατρικών του Ομίλου ΟΤΕ, των Cosmote e-Value, Γερμανός ΑΕ και Cosmote Technical Services, στις οποίες και θα μεταφερθούν 5.000 υπάλληλοι.

Στόχος του μετασχηματισμού είναι η βελτίωση της ευλιξίας και της αποδοτικότητας της εταιρείας, με επίκεντρο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών. Μέσω των θυγατρικών θα παρέχονται υπηρεσίες και σε άλλες εταιρείες μέσω outsourcing.

Εντωμεταξύ, το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, που αφορά 600 εργαζόμενους, θα ανεβάσει το σύνολο των εργαζομένων που έχουν αποχωρήσει το 2020 από τον Όμιλο μέσα από αντίστοιχες πρωτοβουλίες στα 1.200 άτομα. Ο ετήσιος περιορισμός δαπανών που επιτυγχάνει ο ΟΤΕ από τη μείωση του προσωπικού του είναι της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.