Οι προδιαγραφές στις μάσκες με αντιική επίστρωση ποικίλλουν. Πολλές αντιιικές μάσκες υποτίθεται ότι είναι κατασκευασμένες ή επικαλυμμένες με υλικά που έχουν επιπλέον ιδιότητες καταπολέμησης των ιών, όπως ο χαλκός.

Πολλοί ιστότοποι για διάφορες αντιιικές μάσκες δεν παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές έχουν τεστάρει την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητά τους, δήλωσε ο Hyo-Jick Choi, ειδικός επιστήμης υλικών στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

Αλλά συνήθως χρειάζονται χρόνια ολόκληρα για τον σχεδιασμό και τη δοκιμή μιας μάσκας νέας τεχνολογίας, δήλωσε ο Choi, ο οποίος είναι μέλος μιας ομάδας που έχει αναπτύξει έναν διαφορετικό τύπο αντιικής μάσκας από πριν από την πανδημία.

Οι μάσκες που διατίθενται στο εμπόριο ως «αντιικές» κοστίζουν συχνά περισσότερο από τις μάσκες τύπου N-95 και από τις κλασικές χειρουργικές μάσκες.

Μια μάσκα με αντιική επικάλυψη μπορεί να κοστίσει έως και 10 δολάρια. Αντιστοίχως, οι χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης και οι μάσκες N-95 πωλούνται σε μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης μεταξύ 0,35 – 3 δολάρια ανά μάσκα.

Ο Choi είπε ότι ένας απλούστερος τρόπος για να ενισχύσετε την αποτελεσματικότητα των μασκών που χρησιμοποιείτε ήδη είναι να βεβαιωθείτε ότι τις φοράτε, τις εφαρμόζετε και τις βγάζετε σωστά.
Και καμία μάσκα δεν μπορεί να προστατεύσει πλήρως τον χρήστη, «αλλά σχεδόν οποιαδήποτε μάσκα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των άλλων στο περιβάλλον του χρήστη», δήλωσε ο Jiaxing Huang, καθηγητής επιστήμης και μηχανικής υλικών στο Northwestern University.

COVID-19: Πώς φοράς και πώς πλένεις σωστά μια μάσκα προσώπου

Όταν φοράτε μια μάσκα προσώπου, που αγοράσατε ή φτιάξατε μόνοι σας, πρέπει να ξέρετε πώς να τη χρησιμοποιείτε με ασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει το πώς την φοράτε, τι πρέπει να κάνετε ενώ την φοράτε, πώς να την αφαιρέσετε και πώς να την πλύνετε (αν είναι υφασμάτινη), για να αποφύγετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

COVID-19: Πώς φοράμε μια μάσκα προσώπου

Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών, προτού καν αγγίξετε την μάσκα.
Αφαιρέστε προσεκτικά την μάσκα από το κουτί της χωρίς να της προκαλέσετε σκισίματα.
Στην μία «ράχη» της η μάσκα έχει μια «μπανέλα» που λυγίζει. Αυτή είναι η πάνω πλευρά της μάσκας, δηλαδή η «ράχη» που τοποθετείται στην μύτη σας.
Η εμπρός (εξωτερική) πλευρά της μάσκας είναι εκείνη που έχει χρωματισμό (συνήθως απαλό πράσινο ή γαλάζιο). Η μέσα (εσωτερική) πλευρά της μάσκας είναι εκείνη που θα ακουμπάει το στόμα σας.
Περάστε τα δάχτυλά σας από τα κορδόνια της μάσκας και περάστε τα πίσω από τα αυτιά σας.
Φέρτε την μάσκα στο ύψος της μύτης σας μέχρι κάτω από τα μάτια σας.
Τραβήξτε την κάτω πλευρά της μάσκας, ώστε να καλύψει το κάτω μέρος του σαγονιού σας.
Πιέστε την επάνω πλευρά της μάσκας (εκείνη που έχει την μπανέλα) ώστε να την προσαρμόσετε ακριβώς στο σχήμα της μύτης σας.

Τι προσέχουμε ενώ φοράμε μια μάσκα προσώπου

Μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας προσώπου. Εάν το κάνετε, καθαρίστε τα χέρια σας και στεγνώστε καλά.Αποφύγετε να αγγίξετε το πρόσωπό σας, καθώς η μόλυνση μπορεί να εισαχθεί αγγίζοντας τα μάτια σας ή εάν δεν φοράτε σωστά την μάσκα προσώπου σας.

Οι μάσκες προσώπου δεν πρέπει να μετακινούνται κατά τη χρήση. Αυτό περιλαμβάνει το τράβηγμα πάνω στην μύτη και κάτω από το πηγούνι σας. Εάν πρέπει να αφαιρέσετε τη μάσκα σας (για παράδειγμα, για να φάτε), αφαιρέστε την με ασφάλεια και καθαρίστε τα χέρια σας.

Αντικαταστήστε τη μάσκα προσώπου εάν είναι υγρή, κατεστραμμένη ή λερωμένη.

COVID-19: Πώς αφαιρούμε την μάσκα προσώπου

Πρώτα απ’ όλα μην αγγίζετε την εξωτερική πλευρά της μάσκας, αφού είναι πιθανό να υπάρχουν εκεί μολυσμένα σταγονίδια.

Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών, προτού καν αγγίξετε την μάσκα.
Με τα δύο σας χέρια ανασηκώστε ταυτόχρονα τα κορδόνια και τραβήξτε την μάσκα από τα αυτιά σας.

Κρατώντας την μάσκα μόνο από τα κορδόνια, πετάξτε την στα σκουπίδια.
Πλύνετε ή απολυμάνετε και πάλι τα χέρια σας.

Οι χειρουργικές μάσκες προσώπου είναι μίας χρήσης. Μην χρησιμοποιείτε την ίδια μάσκα πολλές φορές.

COVID-19: Πώς να πλύνεις μια μάσκα προσώπου

 • Στο πλυντήριο
  Μπορείτε να βάλετε την υφασμάτινη μάσκα σας με τα κανονικά ρούχα στο πλυντήριο.
  Χρησιμοποιήστε το κανονικό απορρυπαντικό ρούχων που έχετε, αλλά φροντίστε να βάλετε την μάσκα σε μια πλύση με όσο το δυνατόν υψηλότερη ρύθμιση θερμοκρασίας νερού (συνήθως σε πρόγραμμα για λευκά).
 • Στο χέρι
  Προετοιμάστε ένα διάλυμα χλωρίνης αναμειγνύοντας 4 κουταλάκια του γλυκού οικιακή χλωρίνη ανά λίτρο νερού σε θερμοκρασία δωματίου.
  Ελέγξτε την ετικέτα για να δείτε εάν η χλωρίνη σας προορίζεται (και) για απολύμανση. Ορισμένα προϊόντα χλωρίνης, όπως αυτά που έχουν σχεδιαστεί για ασφαλή χρήση σε χρωματιστά ρούχα, ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα για απολύμανση. Βεβαιωθείτε επίσης ότι η χλωρίνη δεν έχει περάσει από την ημερομηνία λήξης. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην αναμιγνύετε ποτέ οικιακή χλωρίνη με αμμωνία ή άλλο καθαριστικό! Μουλιάστε την μάσκα στο διάλυμα για 5 λεπτά.
  Ξεπλύνετε καλά με νερό.
  Βεβαιωθείτε η μάσκα ότι έχει στεγνώσει πλήρως προτού την ξαναφορέσετε!
  COVID-19: Πώς να στεγνώσεις την μάσκα προσώπου
 • Στο στεγνωτήριο
  Χρησιμοποιήστε την υψηλότερη θερμοκρασία και αφήστε το στο στεγνωτήριο μέχρι να στεγνώσει εντελώς.
 • Στον αέρα
  Απλώστε την μάσκα και αφήστε τη να στεγνώσει εντελώς. Εάν είναι εφικτό, κρεμάστε την κάπου ώστε να την χτυπάει άμεσα το ηλιακό φως.

Πηγές: apnews.com, cdc.gov, sfcdcp.org, health.govt.nz, iatropedia.gr