Η μάσκα συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης του COVID-19 καθώς λειτουργεί ως φυσικό εμπόδιο που αποτρέπει την είσοδο των αναπνευστικών σταγονιδίων που απελευθερώνονται κατά τον βήχα, την ομιλία ή το φτέρνισμα στον οργανισμό.

Λάθος 1: Η μάσκα σας καλύπτει μόνο το στόμα σας

Εάν η μάσκα σας καλύπτει μόνο το στόμα σας, τη φοράτε λάθος. Αναπνέουμε μερικώς ή πλήρως από τη μύτη μας και έτσι μπορείτε να μολυνθείτε από τον κοροναϊό, εισπνέοντας. Μια μάσκα που καλύπτει μόνο το στόμα σας δε θα περιορίζει τα σταγονίδια όταν φτερνίζεστε και κατ’ επέκταση δε θα προστατεύει ούτε τους γύρω σας. Η μάσκα σας πρέπει να καλύπτει όχι μόνο το κάτω μέρος της μύτης σας, αλλά όλη τη μύτη σας για την καλύτερη δυνατή προστασία.

Λάθος 2: Η μάσκα σας είναι πολύ χαλαρή

Η μάσκα που φοράτε πρέπει να εφαρμόζει σωστά στο πρόσωπό σας για να σας προστατεύει σωστά. Σίγουρα πρέπει να είναι άνετη και να μην εμποδίζει την αναπνοή σας, αλλά δεν πρέπει να εξέχει στα πλάγια. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα φράγμα που εμποδίζει όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα. Λάβετε υπόψη ότι τα μαλλιά σας μπορούν να αποτρέψουν τη σωστή τοποθέτηση της μάσκας, οπότε ίσως θελήσετε να τα τραβήξετε προς τα πίσω πριν φορέσετε τη μάσκα σας.

Λάθος 3: Αγγίζετε τη μάσκα σας

Εάν η μάσκα σας αγγίξει ένα άλλο μέρος του σώματός σας που ενδέχεται να έχει μολυνθεί με τον κοροναϊό, π.χ. τα χέρια σας, και στη συνέχεια τοποθετηθεί πάνω από το στόμα και τη μύτη σας, κινδυνεύετε να μολυνθείτε. Πάντα να φροντίζετε να πλένετε τα χέρια σας πριν βάλετε τη μάσκα σας και μόλις είναι στη θέση της και βγείτε έξω, μη συνεχίζετε να την αγγίζετε ή να την προσαρμόζετε.

Λάθος 4: Βγάζετε τη μάσκα σας λάθος

Όταν βάζετε και βγάζετε τη μάσκα σας, προσέξτε να μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της. Αντί να αγγίζετε την ίδια τη μάσκα, πιάστε τη μάσκα από τα λαστιχάκια που περνιούνται στα αυτιά. Να ακουμπάτε πάντα τη μάσκα σας με καθαρά χέρια και βεβαιωθείτε ότι δεν αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας κατά την αφαίρεσή. Πλύνετε αμέσως τα χέρια σας αφού την αφαιρέσετε και αποθηκεύστε την σε ξεχωριστή περιοχή, π.χ. σε μια πλαστική σακούλα.

Λάθος 5: Δεν καθαρίζετε σωστά τη μάσκα σας

Εάν σκοπεύετε να επαναχρησιμοποιήσετε τη μάσκα σας, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι μολυσμένη. Αν η μάσκα σας είναι υφασμάτινη μπορείτε να την πλύνετε στο πλυντήριο ή με σαπούνι και βραστό νερό. Ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης, πρέπει να πλένετε τακτικά την υφασμάτινη μάσκα σας. Αν η μάσκα σας είναι μίας χρήσης ή έχει τρυπήσει, θα πρέπει να την πετάξετε με προσοχή σε κλειστό κάδο απορριμμάτων και να πλύνετε τα χέρια σας.

Πώς καθαρίζεται η υφασμάτινη μάσκα

Η Δρ. Debra Goff, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες και καθηγήτρια φαρμακευτικής πρακτικής στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, υποστηρίζει ότι οι επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες ή διαφορετικά οι λεγόμενες «μάσκες κοινότητας» μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, εφόσον καθαριστούν. Για να πλύνετε την μάσκα σας, ξεκινήστε πρώτα από το να πλύνετε καλά τα χέρια σας με άφθονο νερό και σαπούνι. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τη μάσκα, προσέχοντας να μην αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας, βγάζοντάς την κρατώντας την από τα λαστιχάκια. Απορρίψτε τη μάσκα απευθείας στο πλυντήριο και πλύνετε τα χέρια σας αμέσως μετά. Η Δρ. Debra Goff συνιστά τη χρήση του κανονικού απορρυπαντικού πλυντηρίου μαζί με χλωρίνη και το νερό σε θερμοκρασία που συνιστάται για αυτόν τον τύπο υφάσματος. Μόλις ξεπλυθεί η μάσκα, στεγνώστε σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να στεγνώσει εντελώς. Εάν σκοπεύετε να πλύνετε τη μάσκα σας με το χέρι, η Δρ. Debra Goff προτείνει να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία πλύσης των χεριών σας πριν αφαιρέσετε τη μάσκα σας.