Γιατί μία 15χρονη έφτασε στο σημείο να οργανώσει την άγρια δολοφονία της μητέρας της με δεκάδες μαχαιριές στο κεφάλι και στον λαιμό γιατί δεν της έδινε «χαρτζιλίκι» της τάξης των πέντε ευρώ ή την επέκρινε για τον τρόπο ζωής της;

Γιατί ένας 16χρονος που ήταν εντελώς άσχετος με τη συγκεκριμένη ενδοοικογενειακή προστριβή και διένεξη «στρατολογήθηκε», συμμετείχε και πρωταγωνίστησε στο εν λόγω ειδεχθές έγκλημα έχοντας ως μοναδικό κίνητρο κάποιο χρηματικό ποσό –σύμφωνα με τις καταθέσεις που έχουν δοθεί στην ΕΛ.ΑΣ -που θα μπορούσε να υφαρπάξει μετά τη δολοφονία της γυναίκας;

Τα καυτά ερωτήματα

Τα καθοριστικά αυτά ερωτήματα απασχολούν τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές που προσπαθούν να προσδιορίσουν τις άγνωστες παραμέτρους και τις προεκτάσεις της εν ψυχρώ δολοφονίας μίας 50χρονης γυναίκας στην Αγία Βαρβάρα, την περασμένη Πέμπτη, με ηθικό αυτουργό την 15χρονη κόρη της.

Ως φυσικοί αυτουργοί κατηγορούνται ένας 17χρονος φίλος της ανήλικης, ρουμανικής καταγωγής (είχε κατηγορηθεί για μικροκλοπές σε διάφορες περιοχές) και ένας 16χρονος Ελληνας, γνωστός του ζευγαριού.

Σύμφωνα με τον φάκελο που έχει σχηματίσει η ΕΛ.ΑΣ, η 15χρονη στην απολογία της υποστήριξε ότι «παρότι γνώριζε ότι η μητέρα της αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα μετά τον θάνατο του πατέρα της πριν από ένα χρόνο, είχε προστριβές μαζί της για λίγα χρήματα που της ζητούσε.

Οι απαιτήσεις της έγιναν περισσότερες όταν η άτυχη μητέρα της πούλησε ένα ακίνητο κι ένα αυτοκίνητο του συζύγου της. Ακόμη φέρεται να είχε καθημερινές διενέξεις της με την μητέρα της γιατί η τελευταία την επέκρινε για το γεγονός ότι εγκατέλειψε το σχολείο, ενώ δεν συμφωνούσε για τον δεσμό της με τον 17χρονο Ρουμάνο που είχε μετακομίσει σπίτι τους το τελευταίο επτάμηνο.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία της ανέφερε ότι είχε εκνευρισθεί γιατί η μητέρα της την κατηγορούσε ότι έκανε χρήση ναρκωτικών –κάτι που αρνείτο- και είχε προχωρήσει και σε άλλα υποτιμητικά σχόλια που είχαν δημιουργήσει σχέσεις «μίσους» και καθημερινές συγκρούσεις με μεταξύ τους.

Η πρώτη απόπειρα

Οι δύο κατηγορούμενοι – η 15χρονη κι ο 17χρονος φίλος της- φέρεται πως αρχικά επιχείρησαν να της αφαιρέσουν τη ζωή με υπνωτικά χάπια τα οποία είχαν ρίξει σε ρόφημα, χωρίς να τα καταφέρουν, ενώ στη συνέχεια σκέφτηκαν να τη δηλητηριάσουν καθότι, όπως έλεγαν, δεν ένοιωθαν ότι μπορούσαν να την σκοτώσουν με τα χέρια τους. Όταν συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν με αυτό τον τρόπο να της αφαιρέσουν τη ζωή, ο νεαρός Ρουμάνος, αποφάσισε να σκοτώσει την γυναίκα με τη βοήθεια ενός φίλου του.

Το χρονικό του εγκλήματος

Στις 05:00 τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης του άνοιξε την πόρτα του σπιτιού. Μπήκαν στο υπνοδωμάτιο της 50χρονης την ώρα που κοιμόταν, και ο ίδιος την ακινητοποίησε κλείνοντάς της το στόμα με μαξιλάρι για να μην ακούγονται τα ουρλιαχτά της. Σύμφωνα με την απολογία του ανήλικου Ρουμάνου ο 17χρονος Έλληνας της κατάφερε αλλεπάλληλα χτυπήματα με μαχαίρι στο λαιμό και το πρόσωπο, τραυματίζοντάς την θανάσιμα.

Στη συνέχεια οι τρεις δράστες της έδεσαν τα χέρια και τα πόδια με ιμάντες, και αναστάτωσαν το εσωτερικό του σπιτιού, «σκηνοθετώντας» μια εικόνα ληστείας μετά φόνου. Αφαίρεσαν την τραπεζική κάρτα ανάληψης της 50χρονης, την οποία μάλιστα χρησιμοποίησαν άμεσα κάνοντας αναλήψεις και αγορές που έφταναν τα 700€. Οι τρεις δράστες κινήθηκαν προς τη Βόρεια Ελλάδα με στόχο να καταφέρουν να εγκαταλείψουν την χώρα, με πιθανό προορισμό την Ρουμανία.

Τελικά συνελήφθησαν μέσα σε ΙΧ στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Ο 16χρονος Ελληνας, ο οποίος δια του συνηγόρου του δηλώνει ότι «βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος ώρα», αρνείται ότι σκότωσε την 15χρονη και παραδόθηκε σε αστυνομική υπηρεσία του Λουτρακίου. Κλειδί για την υπόθεση είναι η εξέταση αποτυπωμάτων και DNA στο μαχαίρι του φόνου όπως και δύο τρία άλλα σημαντικά στοιχεία από τον τόπο της επίθεσης που είναι στην διάθεση της ΕΛ.ΑΣ.