Προτού σας πω μια καλή είδηση έχω να σας ενημερώσω ότι βρέθηκε ποια θα αντικαταστήσει τον Χρήστο Παπουτσή μετά από επτά χρόνια θητείας στην Παγκόσμια Τράπεζα. Πρόκειται για την Ελένη Παναγιωταρέα, υποψήφια ευρωβουλευτή της ΝΔ και κόρη της Αννας Παναγιωταρέα, συμβούλου της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Τις λεπτομέρειες της τοποθέτησής της θα τις δείτε παρακάτω, πάμε τώρα όμως στην «καλή είδηση». Ποια είναι αυτή;

Το εμβόλιο της Pfizer για τον Covid-19 είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό. Η προοπτική αυτή (εάν τελικά υλοποιηθεί) προκάλεσε αισιοδοξία σε όλον τον κόσμο, εκτόξευσε τα χρηματιστήρια, έδωσε ελπίδες, έφερε χαμόγελα. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η ανάκαμψη θα είναι ισχυρότατη μόλις έχουμε το εμβόλιο.

Βεβαίως έως ότου γίνει η παραγωγή του εμβολίου και αρχίσει ο εμβολιασμός, μας περιμένουν, λένε οι ειδικοί, δύσκολοι μήνες, ένας πολύ δύσκολος χειμώνας και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων. Φαίνεται τούτο και από τις τελευταίες μέρες ότι το Σύστημα Υγείας δέχεται πλέον ισχυρή πίεση, ότι οι διασωληνωμένοι αυξάνονται, το ίδιο και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Οι θάνατοι καταγράφουν αρνητικά ρεκόρ (68 το Σαββατοκύριακο- 41 τη Δευτέρα). Ελπίδα για να ανακοπούν ή να περιοριστούν όλα αυτά τα αρνητικά ρεκόρ είναι το lockdown. Αν και μετά το lockdown δεν σημειωθεί βελτίωση τότε να είστε βέβαιοι πως μας περιμένουν χειρότερες μέρες, με περισσότερα μέτρα και με τα λεγόμενα «lockdown-ακορντεόν» (που θα ανοίγουν και θα κλείνουν).

Ο ελληνικής καταγωγής CEO της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλάς, ο μοναδικός Έλληνας παγκοσμίως σε τόσο υψηλή θέση στον ιδιωτικό τομέα, χαιρέτησε ήδη την εξέλιξη ως «μεγάλη μέρα για την επιστήμη και τη ανθρωπότητα» και την 3η εβδομάδα του Νοεμβρίου αναμένεται να ζητήσει έκτακτη έγκριση από τις αμερικανικές αρχές. Μετά την έκτακτη είδηση αυτή ανέτρεξα σε επιστήμονες να μάθω περισσότερο. Και ιδού τι μου είπαν…

Ο κ. Μπούρλα είναι Ελληνας, εβραϊκής καταγωγής και πήρε το διδακτορικό του στη βιοτεχνολογία της αναπαραγωγής από την κτηνιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αρχισε να εργάζεται στην Pfizer το 1993 στο τμήμα κτηνιατρικής της εταιρείας στην Ελλάδα.

Πρώτα απ΄όλα μου εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους.  Μου είπαν πως αυτά είναι «εξαιρετικά νέα», ότι «είναι ό,τι καλύτερο περιμέναμε». Υπενθύμισαν ότι ακόμα και ο Αντόνιο Φάουτσι, επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ, υπολόγιζε πως το εμβόλιο θα έχει 70-75% αποτελεσματικότητα, εκφράζοντας βεβαίως και αυτός την ικανοποίησή του για την είδηση. Ο κ. Φάουτσι ήταν από τους πρώτους που είχε δηλώσει ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο είτε έως το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2021. Αφήστε που ο  νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν είπε πως πρόκειται για «εξαιρετική είδηση», αλλά προειδοποίησε πως θα χρειασθούν μήνες για να υπάρξει εκτεταμένος εμβολιασμός και πως οι Αμερικανοί θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα. Ακόμα και ο… Τραμπ πανηγύρισε για το εμβόλιο μέσα στο Twitter. Ωστόσο τρία πράγματα ακόμα περιμένουν απαντήσεις:

* Πόσο θα διαρκεί το εμβόλιο; Θα απαιτηθεί ή όχι να γίνει και δεύτερο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα;

*Εμποδίζει την μεταδοτικότητα και πώς; (Η πληροφορία από τους ειδικούς είναι ότι μόνον σε περίπτωση που καλύψει το 60% της ανοσίας του πληθυσμού θα εμποδίσει τη μεταδοτικότητα)

*Μπορεί να επιδράσει θετικά στους βαριά ασθενούντες με Covid-19. (η απάντηση εδώ από τους ειδικούς είναι όχι, εκτός εάν το εμβόλιο έχει άλλες ιδιότητες που ακόμα δεν γνωρίζουμε).

Ολα αυτά παραμένουν άγνωστα. Ισως σε λίγες ημέρες ο κ. Μπουρλάς να δώσει απαντήσεις. Οταν τον συνάντησε τις προάλλες στη Νέα Υόρκη ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος συζήτησαν εκτενώς το θέμα. Μου χαρακτήρισε τον εκ Θεσσαλονίκης CEO της Pfizer ως έναν άνθρωπο ευχάριστο, ευφυή και πραγματιστή. Κατάγεται από εβραϊκή οικογένεια που σώθηκε του Ολοκαυτώματος και σπούδασε κτηνιατρική στο ΑΠΘ. Ολοκλήρωσε τη διατριβή του στην ίδια Σχολή και άρχισε να εργάζεται στην Pfizer Hellas στην Αθήνα που μόλις είχε ανοίξει το 1991 γραφεία.

Να σημειώσω τέλος, ότι αναμένουν 50 εκατ. δόσεις μέχρι τέλους του έτους και 1,3 δισ. δόσεις το 2021. Στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 2021 θα έχουμε επαρκείς δόσεις για να καλυφθούν (πρωτίστως) οι ανάγκες των ευπαθών ομάδων και των νοσοκομειακών. Και κάτι ακόμα. Όταν αρχίσει η παραγωγή αναμένεται να δοθεί και σε άλλες εταιρίες η άδεια να το παράγουν, έτσι οι δόσεις θα πολλαπλασιαστούν για να καλύψουν όλο τον πλανήτη.

***

Η επόμενη ημέρα των εν Ελλάδι… Τραμπιστών

Μου κάνει εντύπωση που δεν έβγαλαν ούτε μια ανακοίνωση λύπης, στήριξης ή έστω συμπάθειας βρε αδελφέ οι εν Ελλάδι… Τραμπιστές. Ολοι αυτοί που πανηγύριζαν πριν από μια τετραετία με την εκλογή του Τραμπ ως πλανητάρχη. Ολοι που μας έλεγαν ότι έρχονται αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και ότι αλλάζει προς το καλύτερο η πολιτική των ΗΠΑ προς τη χώρα μας. Τότε που ο Πάνος Καμμένος μαζί με τον Νίκο Παππά έπαιρναν το πρωθυπουργικό Gulfstream και πήγαιναν στην Ουάσιγκτον για να παραστούν όχι ακριβώς στην ορκωμοσία Τραμπ αλλά στη δεξίωση του τότε Αρχιεπισκόπου Δημητρίου με αφορμή την ορκωμοσία Τραμπ. Και για να βγάλουν selfies με διάφορους συνεργάτες ή συμβούλους του πλανητάρχη, όπως του Priebus ή του Gigikos, οι οποίοι βεβαίως δεν μακροημέρευσαν στον Λευκό Οίκο. Ακόμα και selfies με τον τραγουδιστή Βαλάντη βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν στην Ουάσιγκτον όπου πήγαν για την ορκωμοσία του αμερικανικού Προέδρου.

Πάνος Καμμένος και Νίκος Παππάς -με… γραβάτα- στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ

***

Ήταν και αυτά τα τραπεζώματα που έγιναν στου Δουράμπεη του Ψυχικού στον Τζορτζ Παπαδόπουλο, ο οποίος, όπως ενθυμείστε, εμφανιζόταν εξ απορρήτων σύμβουλος επί ενεργειακά του Τραμπ και που τελικά δεν γλίτωσε την φυλακή με τις κατηγορίες της διαφθοράς και του Russiangate. Ή τέλος ο Αλέξης Τσίπρας και την επική kolotoumpa που έκανε για τον Τραμπ που τον είχε αποκαλέσει «διαβολικό», αλλά όταν τον επισκέφθηκε στον Λευκό Οίκο είπε «η προσέγγισή του στα πράγματα μπορεί να μοιάζει διαβολική αλλά είναι για καλό» αφήνοντας πολλούς έκπληκτους που ρωτούσαν πώς είναι δυνατόν ο Τσίπρας να είναι ταυτόχρονα μαζί με τον Τραμπ και τον… Μαδούρο;

***

Η Παναγιωταρέα στην Παγκόσμια Τράπεζα

Ήρθε η ώρα της αντικατάστασης του Χρήστου Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα. Η θητεία του πρώην Επιτρόπου και πρώην υπουργού έληξε την 31η Οκτωβρίου και άρχισαν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του. Αν και από κυβερνητικής πλευράς δεν έχει ακόμα διαρρεύσει το παραμικρό, ωστόσο ακούγεται το όνομα της Ελένης Παναγιωταρέα, οικονομολόγου με μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι κόρη της Αννας Παναγιωταρέα (συμβούλου της υπουργού Πολιτισμού) και ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. Την απόφαση για το ποιος ή ποια θα αντικαταστήσει τον κ. Παπουτσή σε αυτή τη σημαντική θέση τη λαμβάνει ο υπουργός Ανάπτυξης.

***

Για τη Σμύρνη αλλά σύντομα!

Τον Σεπτέμβριο του 2022 συμπληρώνονται ως γνωστόν 100 χρόνια από την πυρπόληση της Σμύρνης και τη Μικρασιατική Καταστροφή όταν περισσότεροι από 1.500.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες των προγόνων τους στη Μικρά Ασία και να έρθουν σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Η μετακίνηση αυτών των πληθυσμών εμπλούτισε τον ήδη πλούσιο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης με 130.000 πρόσφυγες και επέφερε βαθιές αλλαγές σε κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά, και πολιτισμικά επίπεδα.

Στο πλαίσιο της εκατοστής επετείου από το γεγονός, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καλεί καλλιτέχνες σε κατάθεση προτάσεων για παρουσίαση έργου (μουσικό, θεατρικό, χοροθέατρο ή άλλο) ενταγμένο στη θεματική «Μικρασιατική Καταστροφή 1922» 100 χρόνια από την ημερομηνία που άλλαξε την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας”. Οι προτάσεις θα πρέπει να αποσταλούν στο email του Κέντρου Πολιτισμού μέχρι 30 Νοεμβρίου 2020. Κανονικά βέβαια, είναι προτιμότερο να δοθεί κάποια παράταση διότι έχουμε ήδη Νοέμβριο και κάθε τι στη χώρα βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

***

Κάποιες ειδικές αποστολές

Ο υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον απόδημο Ελληνισμό Κωνσταντίνος Βλάσης υπήρξε ελαφρώς άτυχος. Ο κορωνοιός τού στέρησε τα μεγαλεία των προκατόχων του με τα συνήθη αχρείαστα και ακριβά ταξίδια στο εξωτερικό. Για τον λόγο αυτό, φαίνεται ότι έχει εσχάτως αποφασίσει να ασχοληθεί με τις… ειδικές αποστολές στενών συνεργατών του στο εξωτερικό και δη σε κρίσιμα πόστα όπως η Λευκωσία. Θέλει, μου λένε, να στείλει σε Λευκωσία έναν ακόλουθο Τύπου με ειδική αποστολή 13 μηνών χωρίς καν να γνωρίζει και λίγα τουρκικά. Υπηρεσιακοί του ΥΠΕΞ διαφωνούν με αυτή την επιλογή διότι υπάρχουν εμπειρότεροι ακόλουθοι. Ας ελπίσουμε ότι η υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΕΞ και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι θα αντιληφθούν ότι στην τρέχουσα κρίσιμη συγκυρία πρέπει να αξιοποιούνται οι καλύτεροι και καταλληλότεροι και όχι μόνο οι πολιτικοί φίλοι.

***

Ο γιατρός Πολάκης και ο κορωνοϊός

Ο γιατρός Παύλος Πολάκης, μας ενημερώνει, όπως πάντα από το facebook, ότι έκανε δύο χειρουργεία και το γλεντάει με φίλους. «Σήμερα στα Χανιά μετά από δύο χειρουργεία στο σπίτι του αγαπημένου φίλου και συντρόφου του Γιάννη του Κουφαρφάκη και της γυναίκας του της Κατερίνας. εμείς θα το γλεντίζομε κι όπου το βγάλει η βράση ή που θα σιάξει η δουλειά η που θα σιοχαλάσει», γράφει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και συνεχίζει: «Ιστορία θα γράψουν οι παρέες και στην καραντίνα!!! ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ!!! Εξέδωσε και ανακοίνωση η ΝΔ για αυτό. Τι εννοεί άραγε ο γιατρός Πολάκης; Οτι στα Χανιά δεν κολλάνε, οπότε μπορούν να κάνουν γλέντια και τραπέζια χωρίς μάσκες και χωρίς αποστάσεις;

***

Όταν ο Μπάιντεν απέτισε φόρο τιμής στον Μακάριο

Ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στις 21 Μαΐου 2014, έφθασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας για μια εξαιρετικά συμβολική διήμερη επίσκεψη.

Το «Air Force Two» προσγειώθηκε το απόγευμα εκείνης της μέρας στη Λάρνακα, καθώς επρόκειτο για τη δεύτερη επίσκεψη Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Κύπρο μετά από πενήντα και πλέον χρόνια. Εκείνη την ημέρα ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου συναντήθηκε με όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες της Κύπρου. Έπειτα, ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανηφόρισε στο Προεδρικό για την επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ κατέθεσε στεφάνι και στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.