Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση των δημοσκοπήσεων του Οκτωβρίου, η οποία επιβεβαιώνει την εκλογική και πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, η οποία έχει προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά με 19,2%.

Για την εν λόγω ανάλυση ελήφθησαν υπόψη οι έρευνες 7 εταιρειών, που δημοσιεύθηκαν από 1 Οκτωβρίου έως 31 Οκτωβρίου και συγκεκριμένα των εταιρειών Alco, GPO, Interview, Marc, Metron Analysis, Opinion Poll και Pulse.

Υπολογίστηκε πρώτα η εκτίμηση ψήφου μετά την αναλογική αναγωγή των λευκών, άκυρων, αποχής και αναποφάσιστων, στη συνέχεια εφαρμόστηκαν οι αποκλίσεις που είχαν οι συγκεκριμένες εταιρείες σε προηγούμενες εκλογές και στη συνέχεια υπολογίστηκε ο μέσος όρος τους.

Η πολιτική επιρροή των κομμάτων

Στον πίνακα που δημοσιεύεται στο tinealarissa, και επιμελήθηκε ο Νίκος Καρδούλας (Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. – MSc _UK και Συνταγματάρχης ε.α.) απεικονίζονται οι 7 έρευνες του Οκτωβρίου μετά τις παραπάνω αναγωγές, ο μέσος όρος τους, τα ποσοστά των κομμάτων στις εθνικές εκλογές 2019 και ο αντίστοιχος μέσος όρος των δημοσκοπήσεων του Σεπτεμβρίου.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν για την εκλογική επιρροή των κομμάτων είναι μεταξύ άλλων:

  • Επιβεβαιώνεται η πολιτική εκλογική κυριαρχία της ΝΔ, η οποία αν γινόταν εκλογές σήμερα θα εξασφάλιζε ποσοστό 46.8%, η δε διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ είναι 19.2 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019 η ΝΔ έχει αυξήσει την εκλογική της επιρροή κατά 17%, αφού από το 39,9% έφθασε στο 46,8%.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει το 12% της εκλογικής του επιρροής σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019, αφού από το 31,5% έπεσε στο 27,6%.

Ποιοτικά στοιχεία ερευνών

Στο γράφημα απεικονίζεται ο μέσος όρος των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων και ο μέσος όρος των κομμάτων στις δημοσκοπήσεις του Οκτωβρίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ερευνών παρουσιάζει σύμφωνα με τον κ. Καρδούλα η απήχηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στην Κεντροαριστερά, όσο και στους άλλους πολιτικούς χώρους.

Στο ερώτημα πόσοι αξιολογούν θετικά το έργο της Κυβέρνησης μέχρι σήμερα, το 31% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και αντίστοιχα το 78% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, το 36% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 34% των ψηφοφόρων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, το 30% των ψηφοφόρων του ΜΕΡΑ25 και το 40% των λοιπών κομμάτων απαντούν «θετικά και μάλλον θετικά».

Όπως αναφέρεται, η διείσδυση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κεντροαριστερά φθάνει στο 46%, η οποία μεταφραζόμενη σε ποσοστό επικράτειας αντιστοιχεί στο 20%, σύμφωνα με τη δύναμη των κομμάτων στις εθνικές εκλογές του 2019, ενώ η αντίστοιχη διείσδυση στο σύνολο όλων των άλλων πολιτικών χώρων κυμαίνεται στο 37%, η οποία αντιστοιχεί σε ποσοστό επικράτειας 6%.

Το κυβερνητικό έργο

Σύμφωνα  με την ανάλυση:

  • Το 55,9% των ερωτώμενων αξιολογεί θετικά το έργο της κυβέρνησης.
  • Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει ποσοστό 46,9%, έναντι 20,3% του Αλέξη Τσίπρα.
  • Το 60,7% των ερωτώμενων κρίνει θετική την αντίδραση της κυβέρνησης στην κρίση του κοροναϊού.
  • Το 43,1% των πολιτών κρίνει θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας.
  • Το 53,8% κρίνει θετικά τη διαχείριση από την Κυβέρνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Για ελληνοτουρκικά -Χρυσή Αυγή – κοροναϊό

Επιπλέον:

  • Το 53,1% τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία.
  • Το 83,4% των ερωτώμενων κρίνει θετικά την απόφαση για τη ΧΑ.
  • Το 46% των πολιτών κρίνει θετικά την αύξηση της στρατιωτικής θητείας.
  • Το 78% των πολιτών δηλώνει υπέρ της μάσκας για τη μη διασπορά της πανδημίας.
  • Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο κατά του κοροναϊού, το 56,2% δηλώνει πως θα κάνει το εμβόλιο.