Δημοσκοπήσεις : Πολιτική εκλογική κυριαρχία της ΝΔ – προβάδισμα κατά 19,2%

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση των δημοσκοπήσεων του Οκτωβρίου, η οποία επιβεβαιώνει την εκλογική και πολιτική κυριαρχία της ΝΔ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση των δημοσκοπήσεων του Οκτωβρίου, η οποία επιβεβαιώνει την εκλογική και πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, η οποία έχει προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά με 19,2%.

Για την εν λόγω ανάλυση ελήφθησαν υπόψη οι έρευνες 7 εταιρειών, που δημοσιεύθηκαν από 1 Οκτωβρίου έως 31 Οκτωβρίου και συγκεκριμένα των εταιρειών Alco, GPO, Interview, Marc, Metron Analysis, Opinion Poll και Pulse.

Υπολογίστηκε πρώτα η εκτίμηση ψήφου μετά την αναλογική αναγωγή των λευκών, άκυρων, αποχής και αναποφάσιστων, στη συνέχεια εφαρμόστηκαν οι αποκλίσεις που είχαν οι συγκεκριμένες εταιρείες σε προηγούμενες εκλογές και στη συνέχεια υπολογίστηκε ο μέσος όρος τους.

Η πολιτική επιρροή των κομμάτων

Στον πίνακα που δημοσιεύεται στο tinealarissa, και επιμελήθηκε ο Νίκος Καρδούλας (Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. – MSc _UK και Συνταγματάρχης ε.α.) απεικονίζονται οι 7 έρευνες του Οκτωβρίου μετά τις παραπάνω αναγωγές, ο μέσος όρος τους, τα ποσοστά των κομμάτων στις εθνικές εκλογές 2019 και ο αντίστοιχος μέσος όρος των δημοσκοπήσεων του Σεπτεμβρίου.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν για την εκλογική επιρροή των κομμάτων είναι μεταξύ άλλων:

 • Επιβεβαιώνεται η πολιτική εκλογική κυριαρχία της ΝΔ, η οποία αν γινόταν εκλογές σήμερα θα εξασφάλιζε ποσοστό 46.8%, η δε διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ είναι 19.2 ποσοστιαίες μονάδες.
 • Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019 η ΝΔ έχει αυξήσει την εκλογική της επιρροή κατά 17%, αφού από το 39,9% έφθασε στο 46,8%.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει το 12% της εκλογικής του επιρροής σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019, αφού από το 31,5% έπεσε στο 27,6%.

Ποιοτικά στοιχεία ερευνών

Στο γράφημα απεικονίζεται ο μέσος όρος των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων και ο μέσος όρος των κομμάτων στις δημοσκοπήσεις του Οκτωβρίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ερευνών παρουσιάζει σύμφωνα με τον κ. Καρδούλα η απήχηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στην Κεντροαριστερά, όσο και στους άλλους πολιτικούς χώρους.

Στο ερώτημα πόσοι αξιολογούν θετικά το έργο της Κυβέρνησης μέχρι σήμερα, το 31% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και αντίστοιχα το 78% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, το 36% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 34% των ψηφοφόρων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, το 30% των ψηφοφόρων του ΜΕΡΑ25 και το 40% των λοιπών κομμάτων απαντούν «θετικά και μάλλον θετικά».

Όπως αναφέρεται, η διείσδυση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κεντροαριστερά φθάνει στο 46%, η οποία μεταφραζόμενη σε ποσοστό επικράτειας αντιστοιχεί στο 20%, σύμφωνα με τη δύναμη των κομμάτων στις εθνικές εκλογές του 2019, ενώ η αντίστοιχη διείσδυση στο σύνολο όλων των άλλων πολιτικών χώρων κυμαίνεται στο 37%, η οποία αντιστοιχεί σε ποσοστό επικράτειας 6%.

Το κυβερνητικό έργο

Σύμφωνα  με την ανάλυση:

 • Το 55,9% των ερωτώμενων αξιολογεί θετικά το έργο της κυβέρνησης.
 • Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει ποσοστό 46,9%, έναντι 20,3% του Αλέξη Τσίπρα.
 • Το 60,7% των ερωτώμενων κρίνει θετική την αντίδραση της κυβέρνησης στην κρίση του κοροναϊού.
 • Το 43,1% των πολιτών κρίνει θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας.
 • Το 53,8% κρίνει θετικά τη διαχείριση από την Κυβέρνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Για ελληνοτουρκικά -Χρυσή Αυγή – κοροναϊό

Επιπλέον:

 • Το 53,1% τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία.
 • Το 83,4% των ερωτώμενων κρίνει θετικά την απόφαση για τη ΧΑ.
 • Το 46% των πολιτών κρίνει θετικά την αύξηση της στρατιωτικής θητείας.
 • Το 78% των πολιτών δηλώνει υπέρ της μάσκας για τη μη διασπορά της πανδημίας.
 • Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο κατά του κοροναϊού, το 56,2% δηλώνει πως θα κάνει το εμβόλιο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk