Ισχυρό προβάδισμα συνεχίζει να διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τις τάσεις που καταγράφει η εταιρεία MRB το μήνα Ιούνιο.

Στην πανελλαδική έρευνα σε 2000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου (χρόνος διεξαγωγής 17-25 Ιουνίου 2020), στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά που καταγράφουν τα κόμματα είναι ΝΔ 40,1% και ΣΥΡΙΖΑ 21,9%.

Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής με 6,6%, ΚΚΕ με 5,2%, Ελληνική Λύση με 3,8%, ΜέΡΑ 25 με 2,8%, Χρυσή Αυγή με 1,5%.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 4,9% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 13,2%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ»: 8% και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή»: 5,2%.

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 65,3% η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 15,3%.

Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 6,6%. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστό 5,2% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 7,5%.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 43,4% απαντά η ΝΔ, το 26,6% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 17,8% κανένα κόμμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζoυν και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει το 45,6% των ερωτηθέντων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 26,3%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 23%.

Στο γράφημα που ακολουθεί δείτε τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα «ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου».

H δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών

Στο ερώτημα «ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός θα βελτιώσει τη λειτουργία της κυβέρνησης ΝΔ;» το 47,5% απαντά «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι».

Οι πολίτες θεωρούν ότι τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: Ανεργία με 49,3%, Μεταναστευτικό / Προσφυγικό / Οικονομικοί μετανάστες με 39,5%, Υγεία / Περίθαλψη με 32,8%, Οικονομική ανάπτυξη με 30,2% και πανδημία COVID-19 με 29,9%.

Η πανδημία του Covid -19 έχει αφήσει βαθιά σημάδια στην ζωή της χώρας, όπως και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Ως προς το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας, το 75,3% των ερωτηθέντων φοβάται μια έξαρση της πανδημίας στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ το 63,4% ανησυχεί με την πιθανότητα να ασθενήσει προσωπικά ή να ασθενήσει κάποιο μέλος της οικογένειας, κυρίως ηλικιωμένοι.


Στο ερώτημα «Πόσο πιθανό θεωρείται ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών», οι πολίτες με ποσοστό 66% απαντούν «πολύ» και «αρκετά».