Ο Βασίλης Κικίλιας είναι ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση «Τάσεις» που διεξήγαγε η εταιρεία MRB το μήνα Ιούνιο.

Ο υπουργός Υγείας διατηρεί την πρωτιά καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού με 42,4% θετικές γνώμες και 33,6% αρνητικές.

Δεύτερος στη λίστα είναι ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος με 36,5% θετικές γνώμες αλλά 26,6% αρνητικές.

Τρίτος ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Δένδιας με 36,5% κι αυτός θετικές γνώμες αλλά με 39,4 αρνητικές γνώμες.

Ακολουθεί ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης με 35.9% θετικές γνώμες με 24,8% αρνητικές γνώμες. Πέμπτος είναι ο υπουργός Προστασία του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 35,1% θετικές γνώμες και 40,3% αρνητικές.

Τις περισσότερες αρνητικές γνώμες συγκεντρώνουν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βρούτσης και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ο πιο γνωστός και ο πιο… άγνωστος υπουργός

Ο Αδωνις Γεωργιάδης που βρίσκεται στην 8η θέση με 54,7% αρνητικές και θετικές 27,8% είναι και ο πιο γνωστός από τους υπουργούς καθώς μόλις το 3,1% δηλώνει ότι μόλις που ξέρει ή δεν έχει ακούσει το όνομά του, ενώ ο κ. Πιερρακάκης στον αντίστοιχο δείκτη που οι πολίτες δεν φαίνεται να τον αναγνωρίζουν έχει 27,3%

Τον υψηλότερο δείκτη μη αναγνωρισιμότητας έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας με 47,4%.

Προβάδισμα 18 μονάδων ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ

Από εκεί και πέρα προβάδισμα 18,2 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.

Στην έρευνα της MRB, η οποία πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά σε δείγμα 2.000 πολιτών με δικαίωμα ψήφου, το κυβερνών κόμμα προηγείται με ποσοστό 40,1% έναντι ποσοστού 21,9% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν, κατά σειρά, το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%, το ΚΚΕ με ποσοστό 5,2%, η Ελληνική Λύση με 3,8%, το ΜέΡΑ25 με 2,8% και η Χρυσή Αυγή με 1,5%. Το 4,9% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε «άλλο κόμμα», ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου φτάνει το 13,2% και αναλύεται ως το άθροισμα των ποσοστών στις απαντήσεις «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ»: 8% και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή»: 5,2%.

Στο ερώτημα αν «ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός θα βελτιώσει τη λειτουργία της κυβέρνησης ΝΔ;» το 47,5% απαντά «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι».

Οι πολίτες θεωρούν ότι τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: Ανεργία με 49,3%, Μεταναστευτικό / Προσφυγικό / Οικονομικοί μετανάστες με 39,5%, Υγεία / Περίθαλψη με 32,8%, Οικονομική ανάπτυξη με 30,2% και πανδημία COVID-19 με 29,9%.

Τέλος, στο ερώτημα «πόσο πιθανό θεωρείτε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών», οι πολίτες με ποσοστό 66% απαντούν «πολύ» και «αρκετά».