Το lockdown σε όλη τη χώρα ξεκίνησε με το 61,5% των κρουσμάτων να είναι στην βόρειο Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Το ποσοστό της Αττικής να είναι πλέον στο 25% και περιοχές της νοτίου Ελλάδος όπως η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα κι η Κρήτη έχουν ποσοστό συμμετοχής στον καθημερινό αριθμό κρουσμάτων μόλις από 1,8 έως 2,2% επί του συνόλου της χώρας, η κάθε μία από αυτές.

Ενδεικτικό αυτής της «ανισοκατανομής» στη διασπορά των κρουσμάτων – σύμφωνα με τον πίνακα που παρουσιάζει «Το Βήμα» – είναι ότι η κεντρική Μακεδονία με το 17% του πληθυσμού της χώρας έχει το 35% των κρουσμάτων (898) με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.

Η ανισοκατανομή των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και οι 10 νομοί με έξαρση της πανδημίας το τελευταίο πενθήμερο

Δείτε επίσης: Σοκάρει η ραγδαία αύξηση των θανάτων – Πότε θα ξεμπερδέψουμε με το lockdown

Πώς εξηγείται η ανισοκατανομή;

Το γεγονός αυτό αποδίδεται στη διασκέδαση κυρίως νεαρών ατόμων χωρίς λήψη υγειονομικών μέτρων, αλλά και σε απροσεξία μεγάλης μερίδας πολιτών ηλικίας 18-44 ετών κυρίως που μετέφεραν τον ιό και σε γύρω νομούς.

Κι αυτό ενώ η Πελοπόννησος, με περισσότερους από 1.100.000 κατοίκους, έχει ποσοστό νέων διαγνώσεων (56) της τάξης μόλις του 2,2% επί του συνόλου των 2256 κρουσμάτων που κατεγράφησαν το Σάββατο.

Ακόμη και η Αθήνα που έχει πληθυσμό που προσεγγίζει τους 3.800.000 κατοίκους έχει το 25% των κρουσμάτων. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ωστόσο αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Μακεδονίας, ενώ φαίνεται να υποχωρεί η πανδημία στη δυτική Μακεδονία και στην Ηπειρο.

Ενα σχετικά ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι τα περιοριστικά μέτρα στη βόρειο Ελλάδα –κυρίως στη Θεσσαλονίκη και σε πέριξ νομούς – έχουν ξεκινήσει περίπου 7-10 ημέρες πριν από το γενικό lockdown κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σύμφωνα με επιδημιολόγους σε συντομότερη μείωση των κρουσμάτων εκεί.

Ημέρες καραντίνας στην Θεσσαλονίκη.

Κατά συνέπεια να περιορίσει καθοριστικά και τον συνολικό αριθμό των συνολικών διαγνώσεων. Με το δεδομένο ότι στην Αττική και στην νότιο Ελλάδα δεν φαίνεται – τουλάχιστον προς το παρόν – να υπάρχει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Επιδείνωση σε Λάρισα, Δράμα, Χαλκιδική

Την ίδια ώρα σύμφωνα με δεύτερο πίνακα που παρουσιάζει «Το Βήμα», μετά τις Σέρρες, την Κοζάνη, την Καστοριά, τα Ιωάννινα (στις τρεις τελευταίες υπάρχει σημαντική μείωση των κρουσμάτων) παρατηρείται το τελευταίο πενθήμερο δραματική αύξηση των νέων διαγνώσεων στη Λάρισα που έφθασε το 87% σε σχέση με τα πέντε προηγούμενα 24 ώρα.

Δραματική αύξηση των νέων διαγνώσεων σε Λάρισα, Δράμα, Χαλκιδική.

Ιδιαίτερα προβληματική είναι η επιδημιολογική επιβάρυνση της Δράμας (544 κρούσματα το τελευταίο πενταήμερο με αύξηση 110% και 830 νοσούντες ανά 100.000 κατοίκους) και της Καβάλας με αύξηση των φορέων κατά 73,5%.

Ακόμη, σημαντική επιδημιολογική επιβάρυνση υπάρχει και στη Χαλκιδική – αύξηση ασθενών κατά 212%- που αποδίδεται σε μετακινήσεις κατοίκων της Θεσσαλονίκης προς τον συγκεκριμένο νομό για λόγους διασκέδασης κι αναψυχής. Κι αυτό, όταν άρχισαν τα περιοριστικά μέτρα σε Θεσσαλονίκη κι ακολούθως στις Σέρρες που υπήρξε αρχικά η επιμόλυνση των κατοίκων αυτής της περιοχής.