Η επίδραση της πανδημίας Covid19 στις λιμενικές δραστηριότητες εστιάζεται κυρίως στους επιβατικούς σταθμούς (κρουαζιέρα και ακτοπλοΐα) ενώ το σύνολο της παραγωγικότητας φορτίου στους εμπορικούς σταθμούς (εμπορευματοκιβωτίων και αυτοκινήτων) καταγράφουν ανάμεικτη πορεία. Αυτό τονίστηκε κατά τη συνάντηση που είχαν στελέχη της ΟΛΠ Α.Ε. με δημοσιογράφους.

Τα οικονομικά μεγέθη

Όπως ειπώθηκε, κατά το 1ο εξάμηνο του 2020, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε € 66,5 εκατ. έναντι € 70,6 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου 2019, παρουσιάζοντας μείωση 5,8% (€ 4,1 εκατ.). H μεταβολή αυτή, οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση των εσόδων από τον τομέα κρουαζιέρας κατά 83,9% (€ 3,7 εκατ.), των εσόδων του τομέα ακτοπλοΐας κατά 32,8% (€ 1,6 εκατ.), καθώς και των εσόδων από τη διακίνηση αυτοκινήτων κατά 28,3% (€ 2,2 εκατ.).

Και υπογραμμίστηκε ότι η παραπάνω μείωση αντισταθμίστηκε κυρίως από αύξηση των εσόδων στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων κατά 17,8% (€2,0εκατ.) και των εσόδων από τη ναυπηγοεπισκευή κατά 21,8% (€ 1,4 εκατ.).

Παρά τον αναμφισβήτητο αντίκτυπο του COVID-19 στις δραστηριότητες του ΟΛΠ, τονίστηκε ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές παρενέργειες στα οικονομικά  αποτελέσματα. Παράλληλα, ενισχύονται οι ενέργειες σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, ιδιαίτερα σε Container και Car Terminal.

Στο όριο η δυναμικότητα του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων

Επιπροσθέτως τονίστηκε ότι μετά από 10 χρόνια συνεχούς μεγέθυνσης που έφερε το λιμάνι του Πειραιά από τη 93η στην 26η θέση σε ολόκληρο τον κόσμο, η δυναμικότητα του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων πλησιάζει τα όριά της. Κατά το 2019 εξυπηρετήθηκαν πάνω από 5,65 TEU (containers).

«Για τον λόγο αυτό η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς πρότεινε εγκαίρως την κατασκευή μιας τέταρτης προβλήτας που θα αυξήσει τη συνολική ετήσια δυναμικότητα στα 10 εκατ. ΤΕU και θα επιτρέψει στο λιμάνι να διατηρήσει την αναπτυξιακή του δυναμική. Είναι μία νέα επένδυση, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τόσο κατά το διάστημα της υλοποίησης και πολύ περισσότερες κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και θα ενισχύσει την ελκυστικότητα και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του λιμένος.

Η επιβάρυνση δε στο περιβάλλον θα είναι η μικρότερη δυνατή γιατί αφενός ο τέταρτος προβλήτας θα λειτουργήσει στην θέση του υφιστάμενου τερματικού αυτοκινήτων (που θα μετατοπιστεί προς τα ανατολικά) και αφετέρου η συντριπτική πλειοψηφία των φορτίων δεν αφορά εισαγωγές αλλά μεταφόρτωση σε άλλα πλοία και μεταφορά σε άλλα λιμάνια.» Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του Οργανισμού ο τέταρτος προβλήτας θεωρείται κομβικής σημασίας έργο καθώς υπάρχει σοβαρός ανταγωνισμός από άλλα λιμάνια όπως της Ταγγέρη και της Βαλένθια.

Σχετικά με τις επενδύσεις στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος ειπώθηκε ότι πρόσφατα η ΟΛΠ Α.Ε. δημοσίευσε έναν νέο διαγωνισμό έργου με προϋπολογισμό άνω των είκοσι εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της υποδομής και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς τους και την πλήρη κάλυψη των αναγκών τροφοδοσίας και παροχής νερού και ρεύματος στη ζώνη επισκευής πλοίων.

Συμμετοχή στην τρίτη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγικού Εμπορίου (CIIE)

Εν τω μεταξύ ψηφιακή συμμετοχή στην τρίτη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγικού Εμπορίου (CIIE) στη Σαγκάη, πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη με τη χρήση διαδικτυακών τεχνολογικών μέσων, από την ΟΛΠ Α.Ε., μια και φέτος οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν είχαν φυσική παρουσία λόγω των περιορισμών της COVID-19.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ενημέρωση σχετικά με την πορεία της εταιρείας και απαντηθήκαν ερωτήσεις από το κοινό της έκθεσης για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επενδύσεις, τη διαχείριση της πανδημίας, την πολιτική εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας και άλλα θέματα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση αυτή η πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε λόγω της πανδημίας συνέβαλε ώστε εκπρόσωποι των μέσων επικοινωνίας στην Κίνα και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να κατανοήσουν καλύτερα τις εξελίξεις και τις προοπτικές στο λιμάνι του Πειραιά.

Η ΟΛΠ Α.Ε. συμμετέχει ενεργά και έχει περίπτερο σε αυτή τη μεγάλη έκθεση, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ενημερώνονται για τις δραστηριότητες του λιμένος.