Ποια είναι η σχέση των δύο υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ με την Κύπρο; Και τι περιμένει η κυπριακή κυβέρνηση από το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών;

Αυτό που έχει σημασία, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, είναι ότι oι αποφάσεις που λαμβάνονται σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν επηρεάζονται τόσο από το ποιος είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Από το ποιος δηλαδή να είναι ο πλανητάρχης.

Επιπλέον, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν αλλάζει και τόσο εύκολα. Εδώ χρειάστηκαν να περάσουν 46 χρόνια για να υπάρξει προσέγγιση ΗΠΑ – Κύπρου και μάλιστα οι δύο χώρες να συμμετέχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και το αμερικανικό Κογκρέσο να αποφασίζει την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο.

Τι επιδιώκει η Λευκωσία

Ωστόσο, όποιος και εάν είναι τελικά ο νικητής, αυτό που επιδιώκει πρωτίστως η Λευκωσία είναι η διατήρηση, αν όχι η ενίσχυση, των ήδη βελτιωμένων σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσιγκτον. Σημαντική θεωρείται από κυπριακής πλευράς η συμμετοχή αλλά και η ενεργειακή στήριξη στις τριμερείς συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στη Λευκωσία (αλλά και στην Αθήνα) θεωρούν σημαντικότατη την στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στις ενεργειακές συνεργασίες Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου (καθώς και της Αιγύπτου).

Ο απολογισμός της διακυβέρνησης Τραμπ

Η βελτίωση των κυπροαμερικανικών σχέσεων έγινε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, όπως και η στήριξη της τριμερούς αυτής συνεργασίας. Επί κυβερνήσεως Τραμπ ο κ. Πομπέο επισκέφθηκε τη Λευκωσία (χωρίς να επισκεφθεί τα κατεχόμενα) και δύο φορές την Ελλάδα (χωρίς να μεταβεί αργότερα στην Τουρκία).

Επί κυβερνήσεως Τραμπ έγιναν οι δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που καλούσε την Τουρκία να αποσύρει τα πολεμικά της και τα ερευνητικά της σκάφη από την ΑΟΖ Κύπρου. Αλλά, είναι κοινά αποδεκτό ότι επί δικής του διακυβέρνησης ο Ντόναλντ Τραμπ ανέπτυξε εξαιρετικές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Γνώστης ο Τζο Μπάιντεν

Ωστόσο ο Τζο Μπάιντεν, ως αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε επισκεφθεί την Κύπρο και είχε επαφές και με τις δύο πλευρές (με την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και με την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων) επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Θεωρείται ότι είναι γνώστης της όλης κατάστασης.

Εάν επικρατήσει δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί νέα προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει και την Κύπρο.