Σε μια σκληρή και ιδιαίτερα αγωνιώδη διαδικασία εξελίσσεται η καταμέτρηση των εκλογικών αποτελεσμάτων για την αμερικανική προεδρία καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν δίνουν μια ιδιαίτερα αμφίρροπη μάχη, στήθος με στήθος που επικεντρώνεται στις πολιτείες – κλειδιά.

Η Αριζόνα και η Πενσιλβάνα δείχνουν να είναι οι πιο κομβικής σημασίας πολιτείες, καθώς σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, όποιος κερδίσει τις δύο αυτές πολιτείες, θα κερδίσει και την προεδρία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποδείχθηκε ιδιαίτερα «ανθεκτικός» και διεύψευσε τις προσδοκίες του Τζο Μπάιντεν για τη δημιουργία ενός δημοκρατικού κύματος που θα καταλάμβανε τη πολιτείες της Βόρειας Αμερικής.

Πάνω από 101 εκατομμύρια αμερικανοί ψήφισαν σε αυτές τις εκλογές κάνοντας τους ειδικούς να προβλέψουν ότι η συμμετοχή θα φτάσει στο ιστορικά υψηλό 67%.

Οι swing states θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Οι πολιτικοί αναλυτές εστιάζουν την προσοχή τους στις πολιτείες – κλειδιά που παραδοσιακά έχουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα, και που οι αμερικανοί αποκαλούν «swing states», πολιτείες δηλαδή που μπορούν να «γείρουν» είτε προς τους Δημοκρατικούς είτε προς τους Ρεπουμπλικανούς.

Οι swing states είναι ουσιαστικά οι μεταβαλλόμενες πολιτείες, οι ψηφοφόροι των οποίων δεν έχουν σταθερή κομματική προτίμηση.

Είναι οι πολιτείες στις οποίες «πέφτουν» τα περισσότερα χρήματα για διαφήμιση από τους υποψηφίους και δίνεται μεγάλο βάρος της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς δεν αποκλείεται να είναι αυτές που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Οι σημαντικότερες σε εκλεκτορικές ψήφους πολιτείες και για φέτος είναι η Φλόριντα (29), η Πενσυλβάνια (20), το Οχάιο (18), η Τζώρτζια (16), η Βόρεια Καρολίνα (15), η Αριζόνα (11), το Γουϊσκόνσιν (10) και η Αϊόβα (6).

Οι λεπτές ισορροπίες και τα εκλογικά στοιχήματα

Όπως αναφέρει ο Guardian πάντως, ο Μπάιντεν δεν είναι υποχρεωμένος να κερδίσει τη Φλόριντα ή την Τζόρτζι, αρκεί να κερδίσει τις πολιτείες του Μίσιγκαν, της Πενσιλβάνια και του Γουισκόνσιν.

Οι αναλυτές σημειώνουν πως  ενδέχεται να αλλάξουν τα ποσοστά όταν θα προχωρήσει η καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου.

Τέλος όσον αφορά το Μίσιγκαν, σύμφωνα με τους New York Times το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό συμμετοχής στο Nτιτρόιτ ίσως παίξει καθοριστικό ρόλο υπέρ των Δημοκρατικών.