Η έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών κρέμεται πλέον σε μία κλωστή. Όπως όλα δείχνουν, η επονομαζόμενη «Rust Belt» και οι Πολιτείες της Πενσιλβάνια, του Μίσιγκαν και του Ουϊσκόνσιν θα κρίνουν αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραμείνει για άλλη μία τετραετία στον Λευκό Οίκο ή αν ο Τζο Μπάιντεν θα καταφέρει να κερδίσει την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ως συνήθως, πολλοί εγχώριοι αναλυτές βιάστηκαν ή βιάζονται να κάνουν προβλέψεις για τα αποτελέσματα σε διάφορες Πολιτείες, όπως το Οχάιο ή η Βόρεια Καρολίνα. Έπεσαν έξω. Τέτοιου είδους εγχειρήματα δεν έχουν κανένα νόημα. Η πραγματικότητα είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ανατρέψει αρκετές από τις βεβαιότητες που υπήρχαν για την αμερικανική πολιτική σκηνή. Στην Ευρώπη, ορισμένοι νομίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η Ανατολική Ακτή ή η Καλιφόρνια. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Η συνέχεια της μάχης θα είναι σκληρή και αν κρίνει κάποιος από τις πρώτες δηλώσεις του κ. Τραμπ ίσως να αποδειχθεί επώδυνη. Μία προσφυγή Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο και η ευθεία αμφισβήτηση της νομιμότητας της εκλογικής διαδικασίας θα εντείνει την ήδη βαθιά πόλωση. Πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί ότι το αφήγημα Τραμπ έχει αποκτήσει ρίζες σε σημαντική πλειοψηφία λευκών εργατών που βρίσκονται σε χαμηλότερες κοινωνικές βαθμίδες. Αυτό είναι πια ξεκάθαρο.

Ο Μπάιντεν επιδιώκει – και ορθώς – να προβάλλει την εικόνα του ήρεμου και ψύχραιμου πολιτικού που θα χρειαστεί και σε περίπτωση νίκης. Μία επικράτησή του άλλωστε θα έχει ως βασικό σκοπό να επουλώσει τον βαθύ διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με εταίρους και συμμάχους.

Όλα αυτά είναι όμως σενάρια της επομένης των εκλογών. Όταν αυτή, με το καλό, έρθει…