Όταν ανακοινώνονται 153 διασωληνωμένοι η σκέψη όλων πάει στο ερώτημα «πόσο ακόμα μπορεί να αντέξουν οι ΜΕΘ;» Η απάντηση, όπως ακριβώς τη λένε οι ειδικοί και ευθύς αμέσως σας μεταφέρω είναι ότι «το σύστημα έχει ακόμα τις αντοχές του. Αλλωστε οι ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα είναι σήμερα 900 και έρχονται και άλλες 21 μέσα στην εβδομάδα». Ωστόσο εύκολα μπορεί να πιεσθεί το σύστημα εάν οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξάνονται με ταχύτητα, όπως αυξάνονται έως τώρα.

Αλλά όταν λένε οι Λοιμωξιολόγοι ότι στις ΜΕΘ υπάρχουν σήμερα 153 διασωληνωμένοι δεν σημαίνει ότι όλοι οι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι διασωληνωμένοι. Υπάρχουν και ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19 στις ΜΕΘ που δεν είναι διασωληνωμένοι. Στην Αττική για παράδειγμα έχει έως τώρα καλυφθεί το 60% των ΜΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες είναι σήμερα 85 από αυτές οι 57 είναι κατειλημμένες και οι 28 κενές. Συνεπώς το σύστημα αντέχει ακόμα. Αλλά για πόσο; Όπως μου λέει ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης το σύστημα δεν είναι ανεξάντλητο. Πολλά θα εξαρτηθούν πόσο ακόμα θα αντέξει.

***

Συγκλονίζουν οι ασθενείς στις ΜΕΘ: «Δεν μπορώ να πάρω ανάσα…»

Είναι συγκλονιστικά και συνάμα συγκινητικά τα μηνύματα που βγαίνουν καθημερινά από τις ΜΕΘ. Ασθενείς που δίνουν μάχη για τη ζωή, ασθενείς που εκλιπαρούν να μην διασωληνωθούν υποσχόμενοι ότι θα προσπαθήσουν να αναπνεύσουν καλύτερα και ασθενείς που εκλιπαρούν το αντίθετο: «Δεν μπορώ να πάρω ανάσα, παρακαλώ διασωληνώστε με». Όπως με βεβαιώνει η καθηγήτρια Πνευμολογίας Εντατικολογίας του νοσοκομείου αναφοράς Σωτηρία Αντωνία Κουτσούκου, τώρα με το δεύτερο κύμα διεξάγεται στις ΜΕΘ ένας πραγματικός αγώνας για τη ζωή:

***

«Βλέπεις ορισμένους ασθενείς να μην μπορούν να ανασάνουν. Να προσπαθούν να πάρουν ανάσα και στο τέλος να μας παρακαλούν να τους διασωληνώσουμε ώστε να συνεχίσουν έστω και διασωληνωμένοι να αναπνέουν, να ζουν», λέει η κυρία Κουτσούκου. Επιπλέον βλέπεις την αγωνία των γιατρών και των νοσοκόμων εάν θα αντέξει το σύστημα Υγείας τώρα με τα αυξημένα κρούσματα, εάν θα λειτουργήσει Plan B σε περίπτωση που υπάρξουν και άλλα κρούσματα και γεμίσουν οι ΜΕΘ, εάν άλλα νοσοκομεία σε άλλες πόλεις μπορούν να δεχθούν ασθενείς από Αθήνα, εάν θα γίνουν και άλλες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά. Από τις 50 κλίνες ΜΕΘ που είχε δωρίσει η Βουλή των Ελλήνων μόνον οι 12 σήμερα λειτουργούν, αλλά αναμένεται αυτή την εβδομάδα να λειτουργήσουν και άλλες 25. Ήδη στις ΜΕΘ αυτές νοσηλεύονται 7 ασθενείς, παρά το γεγονός ότι η Σωτηρία έχει άλλες 10 κενές από τις παλιές ΜΕΘ.

***

Αλλά η χαρά που παίρνει το προσωπικό των ΜΕΘ όταν αποσωληνώνεται κάποιος ή κάποιοι από τους ασθενείς τους δεν περιγράφεται. Και τελευταίως σε πείσμα του κορωνοϊού έχουν αποσωληνωθεί πολλοί, όπως και πολλοί έχουν θεραπευτεί χωρίς να χρειασθεί να περάσουν από τις ΜΕΘ.

***

Σώζονται τα Χριστούγεννα;

Το ερώτημα ωστόσο που περιμένει απάντηση, τώρα με τα μίνι lockdown και τα πλήρη lockdown στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες είναι εάν σώζονται τα… Χριστούγεννα: «Ναι σώζονται» μου λέει, με αυτοπεποίθηση ο Νίκος Χαρδαλιάς για να συμπληρώσει: «Γιατί, ό,τι κάνουμε τώρα το κάνουμε για να σώσουμε τα Χριστούγεννα». Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας άγρυπνος ημέρες τώρα (λόγω σεισμών αλλά και έξαρσης του κορωνοϊού), επισημαίνει τις δυσκολίες που υπάρχουν από τη επέλαση του δευτέρου κύματος κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα, όπου, όπως μου λένε οι ειδικοί, υπάρχουν περιοχές που βρίσκονται σε ακραίες καταστάσεις. Η Ελλάδα ωστόσο έχει πάρει έγκαιρα μέτρα, πιο έγκαιρα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες με τον ίδιο πληθυσμό και με περισσότερα κρούσματα και ο κ. Χαρδαλιάς επιμένει ότι όλες οι κινήσεις που γίνονται στη μάχη κατά του κορωνοϊού έχουν πρωτόκολλο και στρατηγική και που ξεδιπλώνονται ανάλλαγα με τις ανάγκες που υπάρχουν.

***

Η Μαρέβα στους Financial Times

Η Μαρέβα Μητσοτάκη μίλησε με την Victoria Woodcock των FT και μοιράστηκε κομμάτια που συνθέτουν το προσωπική της ζωή. Δεν παρέλειψε να προωθήσει εγχώρια προϊόντα, τα οποία, όπως είπε αγαπά ιδιαίτερα. Μίλησε ανάμεσα στα άλλα για ένα τάβλι του 1920, που αγόρασε πρόσφατα, το τυχερό της κολιέ αλλά και μοναδικά αντικείμενα που κοσμούν γωνιές του σπιτιού της.

«Το χαρακτηριστικό στοιχείο του προσωπικού στυλ μου είναι οι καρφίτσες. Η συλλογή μου ξεκίνησε με εκείνες που μου έδωσε η μητέρα μου, η οποία με τη σειρά της τις απέκτησε από τη γιαγιά και την προγιαγιά μου. Εχω κάποια παλιά σχέδια Cartier και Van Cleef & Arpels και μια σειρά από καρφίτσες σε σχήμα πεταλούδας – παλιές και νέες, μερικές πολύτιμες και κάποια costume pieces. Τείνω να φοράω δύο που συνδυάζονται, μερικές φορές με ένα ρολόι αντίκα (τα συλλέγω και αυτά). Τις καρφιτσώνω συνήθως στο σακάκι μου, το οποίο φοράω τις περισσότερες φορές πάνω από ένα λευκό πουκάμισο με τζιν ή ένα cargo παντελόνι ή και φορέματα», λέει η κυρία Μητσοτάκη στους FT.

Μιλώντας για το τάβλι είπε:

«Το τελευταίο πράγμα που αγόρασα και αγάπησα είναι ένα σετ τάβλι της δεκαετίας του 1920 από ένα κατάστημα αντίκες της Αθήνας που ονομάζεται Martinos. Παίζω πολύ τάβλι με τη μικρότερη κόρη μου Δάφνη. Αυτή η σανίδα έχει παραδοσιακό σχεδιασμό Marquetry και το χρώμα του ξύλου είναι απλώς όμορφο».

***

Η Άννα και οι άλλες 9 υποψηφιότητες για τον ΟΟΣΑ

Συνολικά 10 υποψηφιότητες για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) προτάθηκαν από χώρες – μέλη του Οργανισμού, σύμφωνα με την επίσημη λίστα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΟΣΑ στην ιστοσελίδα του. Ανάμεσά τους και η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου που έχει προταθεί από την Ελλάδα.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί ότι υποψηφίους έχουν προτείνει άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες, ενώ διεκδικούν την εκλογή και οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία. Έτσι η εκλογή νέου γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ καθίσταται δύσκολη με τόσους/τόσες πολλούς υποψηφίους/υποψήφιες, τη στιγμή μάλιστα που υπήρξε η πληροφορία ότι αυτή τη φορά είναι η σειρά της Ευρώπης να εκλέξει Γενικό Γραμματέα και εμφανίστηκαν 7 ευρωπαίοι υποψήφιοι/ες  να διεκδικούν αυτή τη θέση (όπως τώρα τελευταίως και άλλες διεθνείς θέσεις) οι ΗΠΑ. Ο τελικός κατάλογος των υποψηφίων έχει ως εξής:

Mathias Cormann (Αυστραλία), Άννα Διαμαντοπούλου (Ελλάδα), Vladimir Dlouhύ (Τσεχία), Philipp Hildebrand (Ελβετία), Kersti Kaljulaid (Εσθονία), Ulrik Vestergaard Knudsen (Δανία), Michal Kurtyka (Πολωνία), Christopher Liddell (ΗΠΑ), Cecilia Malmstrfm (Σουηδία ) και William Morneau (Καναδάς)

Το Συμβούλιο του ΟΟΣΑ θα επιλέξει τον/την υποψήφιο/α που θα διαδεχθεί τον σημερινό Γενικό Γραμματέα Ανχελ Γκουρία, για θητεία πέντε ετών ξεκινώντας από την 1η Ιουνίου 2021. Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Ο πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής πρέσβης Κρίστοφερ Σάροκ, μόνιμος αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου και πρύτανης του Συμβουλίου του ΟΟΣΑ, αναμένεται να καλέσει όλους τους υποψήφιους για συνέντευξη από τις χώρες – μέλη στις συνόδους των επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Μετά τις συνεντεύξεις, ο πρόεδρος θα έχει εμπιστευτικές διαβουλεύσεις με τις επιμέρους χώρες – μέλη για να περιοριστεί ο αριθμός των υποψηφιοτήτων και τελικά να βρεθεί εκείνη για την οποία θα υπάρξει συναίνεση να ηγηθεί του ΟΟΣΑ.

***

Και πειρατές των σεισμών

Πριν ακόμα στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία συνέλθουν από το σοκ του φονικού σεισμού που χτύπησε τη Σάμο και τη Σμύρνη, την επικοινωνία των δύο χωρών και τα μηνύματα αλληλοσυμπαράστασης, η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση νέας Navtex εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν προχωρούσε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να σταματήσουν οι παράνομες έρευνες της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας πολλούς στην Αθήνα να κάνουν λόγο για τους «Πειρατές των Σεισμών».

***

Ο Πέτσας αναζητεί εκλογική περιφέρεια

Φαίνεται ότι από τώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αρχίζει και σκέφτεται τις εκλογές… Δεν είναι βουλευτής, είναι εξωκοινοβουλευτικός υπουργός και αναζητεί εκλογική περιφέρεια για τις εκλογές, όποτε αυτές κι αν διεξαχθούν. Μαθαίνω (τι μαθαίνω, το λέει και ο ίδιος) ότι ο εκ του Δομοκού ορμώμενος πολιτικός φιλοδοξεί να πολιτευθεί (και να εκλεγεί) στην Ανατολική Αττική. Αλλά στην συγκεκριμένη αυτή περιφέρεια εκλέγονται οι Βορίδης, η Γεωργία Μαρτίνου, καθώς και οι Βλάχος και Οικονόμου. Αφήστε που μπορεί να προστεθεί και κανένας άλλος. Συνεπώς η μάχη θα είναι σκληρή και φαίνεται ότι αρχίζει συντόμως.

***

Ποιοι θα πετάξουν με την Πολεμική Αεροπορία

Λαμπρός (εν μέσω πανδημίας) θα είναι ο εορτασμός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας. Από την Πέμπτη έως και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου θα συμβούν σημαντικές εξελίξεις. Για παράδειγμα θα υπάρξουν πτήσεις σχηματισμών άνωθεν ακριτικών περιοχών και μεγάλων πόλεων. Μετασταθμεύσεις μαχητικών αεροσκαφών για εμπλουτισμό των στατικών εκθέσεων των Μονάδων. Επισκέψεις μαθητών σε μονάδες και αεροδρόμια, αλλά και πτήσεις. Νόμιζα ότι θα ήταν πτήσεις μόνον μαθητών και μαθητριών με εκπαιδευτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Αλλά φαίνεται ότι προγραμματίζονται και πτήσεις απόστρατων αξιωματικών καθώς και δημοσιογράφων από την 114 Πτέρυγα Μάχης. Ισως εκείνες τις ημέρες να εμφανιστεί και μία άλλη ξεχωριστή πτήση (μια πτήση VIP) από το αεροδρόμιο της Τανάγρας, αλλά έως ότου οριστικοποιηθεί δεν πρόκειται να ανακοινωθεί.