Πανικόβλητος μοιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές, τις οποίες οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να χάνει. Αν και εμφανίστηκε συγκρατημένος, για τα δικά του δεδομένα, στο τελευταίο ντιμπέιτ  με τον Τζο Μπάιντεν, κάνει συνεχώς βεβιασμένες κινήσεις, ακόμη και ενέργειες που αντιβαίνουν το προεκλογικό συμφέρον του, μέσα στην απελπισία του ότι οι ψηφοφόροι μπορεί να του πουν «You’re fired!» («Απολύεσαι!») – το σλόγκαν του Τραμπ όταν παρουσίαζε το ριάλιτι «Ο μαθητευόμενος».

Ο τρόπος που χειρίστηκε τον κορωνοϊό είναι η κυριότερη αιτία για τα χαμηλά ποσοστά του. Την ώρα που τα θύματα της COVID-19 στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τις 222.000, ο Τραμπ, αν και νόσησε ο ίδιος, συνεχίζει να επιδεικνύει μια αυτοκαταστροφική άρνηση για τον ιό και αυτό απωθεί τους ψηφοφόρους, εκτός από τους ήδη φανατικούς οπαδούς του.

Η ευκαιρία για επανεκκίνηση

«Η πάλη του Ντόναλντ Τραμπ με τον κορωνοϊό τού έδωσε την ευκαιρία να κάνει μια επανεκκίνηση όσον αφορά το κορυφαίο ζήτημα της εκλογικής αναμέτρησης. Οπως ήταν αναμενόμενο, την έχασε» έγραψε το CNN. «Αντί να προβάλλει ενσυναίσθηση και σωφροσύνη, ο Τραμπ περιφέρει την απερισκεψία του σε προεκλογικές συγκεντρώσεις γεμάτες κόσμο χωρίς μάσκες. Αυτή η στάση, που απωθεί τους ψηφοφόρους που θεωρούν ότι δεν έχει πάρει στα σοβαρά την πανδημία, δεν βγάζει πολιτικό νόημα».  

Είναι όμως η στάση που ταιριάζει στον Τραμπ ως προσωπικότητα: τον φέρνει ανάμεσα σε φανατικούς οπαδούς του που τον χειροκροτούν, όποια εξωφρενική δήλωση και αν κάνει. Γι’ αυτό πραγματοποιεί προεκλογικές συγκεντρώσεις εν μέσω κορωνοϊού, και ας μην έχουν αξιοσημείωτη επίδραση στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, αυτούς που ο Τραμπ πρέπει να κερδίσει για να επανεκλεγεί.

Παίρνει ενέργεια από τους οπαδούς

«Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις παρέχουν ψυχική ευχαρίστηση στον Τραμπ. Χορεύει το YMCA, εκσφενδονίζει υποτιμητικά μάσκες από τη σκηνή, παίρνει ενέργεια από τη λατρεία των οπαδών του» προσθέτει το CNN.

Τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί παράλληλα να στρέψει το ενδιαφέρον στην εξωτερική πολιτική, όπου πουλάει τον εαυτό του σαν μέγα ειρηνοποιό. Τη Δευτέρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφαίρεσε το Σουδάν από τη λίστα των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία (απομένουν τρεις: το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία). Στόχος του Λευκού Οίκου είναι να πείσει το Χαρτούμ να αναγνωρίσει το Ισραήλ προκειμένου ο Τραμπ να παρουσιάσει άλλο ένα επίτευγμα της εξωτερικής πολιτικής του στο παρά πέντε πριν από τις κάλπες.

Δεν τα κατάφερε ούτε στο ντιμπέιτ

Στο προχθεσινό ντιμπέιτ, ο Τραμπ δεν είχε την ευκαιρία να κομπάσει για την εξωτερική πολιτική καθώς η θεματολογία περιστράφηκε κυρίως γύρω από τα εσωτερικά ζητήματα. «Τίποτε απ’ όσα συνέβησαν στο ντιμπέιτ δεν αυξάνουν την πιθανότητα ότι θα αναγκαστούμε να υποστούμε άλλα τέσσερα χρόνια αυτό τον ανερμάτιστο, ανίδεο, ναρκισσιστή πρόεδρο» έγραψε αναλυτής της «Washington Post». Το γεγονός ότι το μικρόφωνο του ενός υποψηφίου ήταν κλειστό όσο μιλούσε ο άλλος – μέτρο που ελήφθη για να μην επαναληφθεί το μπάχαλο του προηγούμενου ντιμπέιτ με τις ατελείωτες διακοπές του Τραμπ – άφησε χώρο για να αναδειχθούν οι διαφορές των δύο υποψηφίων στα ζητήματα.

Αλλά στο υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα, την πανδημία, ο Τραμπ δεν είχε να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο πέρα από γενικολογίες ότι όλα θα πάνε καλά και ότι ο κορωνοϊός σύντομα θα αποτελεί παρελθόν. Τα στοιχεία τον διαψεύδουν οικτρά: οι ΗΠΑ βιώνουν την τρίτη και χειρότερη έξαρση της πανδημίας.

Μήνυμα Σι Τζινπίνγκ σε υψηλούς τόνους

Ακριβώς την ώρα που πραγματοποιούταν το ντιμπέιτ στο Νάσβιλ του Τενεσί, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έβγαζε ομιλία στο Πεκίνο για την 70ή επέτειο από την ανάμειξη της Κίνας στον πόλεμο στην Κορέα. Στο τέλος της ομιλίας του επεφύλαξε μια σκληρή προειδοποίηση προς τις χώρες που ακολουθούν τον δρόμο «της μονομέρειας, του προστατευτισμού και του ακραίου εγωισμού» – εννοώντας τις ΗΠΑ, χωρίς να τις κατονομάσει. Παράλληλα, ο Σι υιοθέτησε υψηλούς εθνικιστικούς τόνους.

«Οι ειδικοί για την Κίνα θεωρούν ότι ο αυξανόμενος εθνικισμός αποτελεί εν μέρει φυσική αντίδραση στο αυξανόμενο ανάστημα της χώρας στον κόσμο» έγραψε η «Wall Street Journal». Ο Σι είναι ο ισχυρότερος ηγέτης της Κίνας των τελευταίων δεκαετιών, μιας χώρας που μοιάζει να έχει ξεπεράσει την πανδημία του κορωνοϊού ενώ η οικονομία της ανακάμπτει (αναπτύχθηκε 4,9% το τρίτο τρίμηνο του 2020), τη στιγμή που η αμερικανική οικονομία βυθίζεται – ακόμη και στην Αϊόβα που δεν μπήκε ποτέ σε λοκντάουν.

Αυτό έκανε τον Σι να κλέψει ακόμη και το «αμερικανικό όνειρο» από τις ΗΠΑ και να μιλήσει για το «κινεζικό όνειρο» της εθνικής αναζωογόνησης.

Η μάχη για το Ανώτατο Δικαστήριο

Ενα βήμα πιο κοντά στην εκλογή της στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ βρίσκεται η Εϊμι Κόνι Μπάρετ καθώς η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας προώθησε προχθές την υποψηφιότητά της στην ολομέλεια. Η Μπάρετ έλαβε 12 ψήφους υπέρ και μηδέν κατά στην επιτροπή, αφού οι 11 Δημοκρατικοί γερουσιαστές-μέλη της Επιτροπής απείχαν ως διαμαρτυρία για την παράνομη, όπως τη θεωρούν, διαδικασία για τον διορισμό της υπερσυντηρητικής δικαστού λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.
Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακ Κόνελ αναμενόταν να τρέξει όλες τις διαδικασίες προκειμένου η υποψηφιότητα της Μπάρετ να έχει εγκριθεί ως αύριο, Δευτέρα, το βράδυ από την ολομέλεια της Γερουσίας. Η ισόβια συμμετοχή της 48χρονης Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο θα το γείρει σαφώς προς τα δεξιά, απειλώντας τις αμβλώσεις και τα δικαιώματα των μειονοτήτων στις ερχόμενες δεκαετίες, ενώ ο έγκαιρος διορισμός της θα εξασφαλίσει την ευνοϊκή ψήφο της σε τυχόν διαφορές για την εκλογική αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου.
Εν τω μεταξύ ο Μπάιντεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του όσον αφορά την αύξηση των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου προκειμένου να «αραιωθεί» η πλειοψηφία 6-3 των συντηρητικών δικαστών. Σε συνέντευξή του που θα μεταδοθεί απόψε από το CBS, δηλώνει ότι θα ιδρύσει μια δικομματική επιτροπή ειδικών για να μελετήσουν τις προτεινόμενες αλλαγές στο δικαστικό σύστημα.

Μετάβαση με αναταράξεις

Με το κλίμα να είναι πιο πολωμένο και τοξικό από ποτέ, τον αμερικανό πρόεδρο να ρίχνει σκιές στο αδιάβλητο της διαδικασίας και με γνώμονα τα ανάμεικτα μηνύματα που έχει δώσει σχετικά με το ενδεχόμενο να χάσει, η κατάσταση περιπλέκεται και η ομαλή μετάβαση της εξουσίας ίσως αποτελέσει ζητούμενο.
Η «Wall Street Journal» αποκαλύπτει ότι ανώτεροι σύμβουλοι του Μπάιντεν προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια και έχουν καταρτίσει εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση που ο Τραμπ αρνηθεί να συνεργαστεί σε μια απρόσκοπτη μετάβαση εξουσίας. Σε πλειάδα αναλύσεων, παρατηρητές προειδοποιούν για την επόμενη ημέρα σε περίπτωση ήττας του Τραμπ, μολονότι υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικανοί έχουν διαβεβαιώσει μετ’ επιτάσεως ότι θα αποδεχθούν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Ο Τζέισον Φέρμαν, κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, θέτει χαρακτηριστικά το ενδεχόμενο ήττας του αμερικανού προέδρου στο «New York Magazine»: «Ο μεγάλος φόβος μου δεν είναι ότι ο Τραμπ δεν θα μιλάει στον Μπάιντεν ή δεν θα μιλάει σε οποιονδήποτε. Ο μεγάλος φόβος μου είναι ότι απλώς θα καίγεται το σπίτι ή ότι δεν θα του καίγεται καρφί για το σπίτι κι έτσι αυτό θα καεί».