Την ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας άρσης της ασυλίας του νεοναζί εγκληματία ευρωβουλευτή, Ιωάννη Λαγού, φέρνει με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Την επιστολή συνυπογράφουν οι Συμπρόεδροι της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Μάρτιν Σίντερβαν και Μανόν Ομπρί.

Όπως επισημαίνεται στην νέα επιστολή του Δ. Παπαδημούλη προς τον Πρόεδρο του ΕΚ, «λόγω των εξαιρετικά σοβαρών ποινικών κατηγοριών και ποινών κατά του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού και λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης αυτής, είναι πολύ σημαντικό το Κοινοβούλιο να συμμορφώνεται με όλες τις απαραίτητες διαδικαστικές απαιτήσεις εμπιστευτικότητας, να έχει συγκεκριμένο θεσμικό συμφέρον και να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό γρήγορα, ως απόλυτη προτεραιότητα».

Ως εκ τούτου και «ακολουθώντας όλα τα κατάλληλα νομικά βήματα και διαδικασίες, είναι επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό στην άρση της ασυλίας του νεοναζί εγκληματία ευρωβουλευτή, Ιωάννη Λαγού».

Η επίσπευση της διαδικασίας αυτής «είναι ύψιστης σημασίας για το Κοινοβούλιο και την επιβολή του νόμου, όπως και για την αποφυγή οποιασδήποτε καθυστέρησης που μπορεί να βλάψει την εικόνα του Κοινοβουλίου» υπογραμμίζει κλείνοντας την επιστολή του ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη επιστολή του Δημ. Παπαδημούλη για το ζήτημα των καταδικασθέντων από την ελληνική δικαιοσύνη ευρωβουλευτών που είχαν εκλεγεί με την ψήφο της Χρυσής Αυγής. Είχε προηγηθεί επιστολή ενημέρωσης προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι και τους επικεφαλής των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Renew, Αριστερά, ECR) για την ιστορική απόφαση καταδίκης της εγκληματικής οργάνωσης ‘’Χρυσή Αυγή’’.

Ολόκληρη η επιστολή

Θέμα: Άρση της ασυλίας του καταδικασθέντα εγκληματία ευρωβουλευτή, Ιωάννη Λαγού

Αξιότιμε Πρόεδρε Σασόλι,

Σε συνέχεια της προηγούμενης επιστολής της 7η Οκτωβρίου σχετικά με την ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου να καταδικάσει τις εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Εφετείο καταδίκασε την ηγεσία της Χρυσής Αυγής σε πολλά χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός ως ένας από τους διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 ετών και 8 μηνών χωρίς αναστολή για σοβαρές εγκληματικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας και της απόπειρας δολοφονίας μεταναστών και πολιτικών αντιπάλων. Σήμερα ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός είναι ο μόνος – μαζί με έναν ακόμα από τους διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης ο οποίος είναι φυγόποινος – που δεν βρίσκεται στη φυλακή, χρησιμοποιώντας την ασυλία που του παρέχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε συνέχεια της ανακοίνωσής σας στο άνοιγμα της Ολομέλειας για το αίτημα των ελληνικών αρχών, κατανοούμε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων (JURI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένει την ανάλυση από τις νομικές υπηρεσίες αναφορικά με την επάρκεια των τρεχουσών διαθέσιμων τεχνικών λύσεων με τις απαιτήσεις εμπιστευτικότητας για την αντιμετώπιση υποθέσεων ασυλίας.

Λόγω των εξαιρετικά σοβαρών ποινικών κατηγοριών και ποινών κατά του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού και λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης αυτής, είναι πολύ σημαντικό το Κοινοβούλιο να συμμορφώνεται με όλες τις απαραίτητες διαδικαστικές απαιτήσεις εμπιστευτικότητας, να έχει συγκεκριμένο θεσμικό συμφέρον και να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό γρήγορα, ως απόλυτη προτεραιότητα.

Για αυτούς τους λόγους, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επείγουσα οριστικοποίηση αυτής της διαδικασίας άρσης της ασυλίας, η οποία είναι ύψιστης σημασίας για το Κοινοβούλιο και την επιβολή του νόμου, όπως και για την αποφυγή οποιασδήποτε καθυστέρησης που μπορεί να βλάψει την εικόνα του Κοινοβουλίου.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Παπαδημούλης
Μάρτιν Σίντερβαν
Μανόν Ομπρί