Παρά τη σαφή καταδίκη της για την εργαλειοποίηση της Ισλάμ από πλευράς Ερντογάν, η Ντόρα Μπακογιάννη αποστασιοποιείται από τους χειρισμούς Μακρόν και προειδοποιεί ότι είναι λάθος να οδηγηθούμε σε μια διαμάχη μεταξύ θρησκειών, τονίζοντας ότι ο εχθρός είναι η τρομοκρατία.

Εχθρός η τρομοκρατία και όχι το Ισλάμ

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η πρώην υπουργός Εξωτερικών «θεωρώ ότι οι απεικονίσεις στα δημόσια κτίρια θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί».

«Θα είναι τεράστιο λάθος να μεταφέρουμε την μάχη που έχουμε με την τρομοκρατία σε μια μάχη μεταξύ θρησκειών. Ο εχθρός μας είναι η τρομοκρατία» επεσήμανε η κα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στα Παραπολιτικά Fm και προσθέτει με νόημα αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς του Γάλλου προέδρου:

«Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη της Γαλλίας να υπερασπιστεί τις αξίες της, αλλά θεωρώ ότι οι απεικονίσεις στα δημόσια κτίρια θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Δεν είναι ένας πόλεμος με το Ισλάμ, αλλά με τα ριζοσπαστικά και επικίνδυνα στοιχεία του».

Το θρησκευτικό πόλεμο τον άνοιξε ο Ερντογάν

Σε αυτό το πλαίσιο η κα Μπακογιάννη εξέφρασε την ανυσηχία της για την απόπειρα του Τούρκου προέδρου να εμφανιστεί ως εκφραστής του μουσουλμανικού κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να ανοίξει πόλεμο με το Ισλάμ.

«Με ανησυχεί η προσπάθεια του Ερντογάν να φανατίσει τους απανταχού μουσουλμάνους. Η Ευρώπη δεν θέλει να ανοίξει έναν πόλεμο με το Ισλάμ, διότι εμείς σεβόμαστε κάθε θρησκεία» λέει η κα Μπακογιάννη επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτό τον διαθρησκευτικό πόλεμο τον άνοιξε με τους δικούς του χειρισμούς ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Όμως ο Ερντογάν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο με την Αγία Σοφία και την Μονή της Χώρας. Πρόκειται για ένα αίσχος όχι μόνο για την χριστιανοσύνη αλλά και για τον παγκόσμιο πολιτισμό» επισημαίνει η κα Μπακογιάννη.