Το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος που καταβάλλουν οι κάτοικοι των πόλεων 30 ευρωπαϊκών χωρών εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε έρευνα που διεξήγαγε η ανεξάρτητη εταιρεία CE Delft για λογαριασμό της European Public Health Alliance. Η έρευνα καλύπτει 432 μεγάλες πόλεις από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και επίσης από την Ελβετία, τη Νορβηγία και τη Βρετανία.

Το κεντρικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι περίπου 130 εκατομμύρια κάτοικοι των 432 ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων πληρώνουν συνολικά 166 δισ. ευρώ ετησίως (385 εκατ. ευρώ κατά μέσον όρο ανά πόλη) για να καλύψουν τα κόστη που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η μέση επιβάρυνση για κάθε Ευρωπαίο κάτοικο των πόλεων αυτών είναι €1.276 και υπολογίστηκε με βάση κυρίως τα κόστη από τους πρόωρους θανάτους, τις ιατροφαρμακευτικές θεραπείες και τις χαμένες ημέρες εργασίας εξαιτίας της ρύπανσης – σημειωτέον ότι η έρευνα αφορά το έτος 2018. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (European Environment Agency ή EEA) εξάλλου, εξαιτίας η ατμοσφαιρικής ρύπανσης ευθύνεται για περίπου 400.000 θανάτους στην Ευρώπη κάθε χρόνο.

Λονδίνο-Βουδαπέστη

Το υψηλότερο τίμημα στην ατμοσφαιρική ρύπανση από όλες τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις πληρώνει το Λονδίνο: €11,381 δισεκατομμύρια!

Το υψηλότερο κατά κεφαλήν κόστος, όμως, καταβάλλουν οι πολύ φτωχότεροι, συγκριτικά με τους Λονδρέζους, κάτοικοι του Βουκουρεστίου: €3.004 ευρώ έκαστος ετησίως! Εκτός από την πρωτεύουσα της Ρουμανίας, πέντε ιταλικές πόλεις βρίσκονται στο Top 10 με το υψηλότερο κατά κεφαλήν υγειονομικό κόστος εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης: το Μιλάνο, η Πάντοβα, η Βενετία, η Μπρέσια και το Τορίνο.

Σε ό,τι αφορά το συνολικό κόστος, μετά από το κορυφαίο σε κοινωνικό-υγειονομικό κόστος Λονδίνο οι πόλεις που συμπληρώνουν το Top 10 είναι κατά σειρά το Βουκουρέστι, το Βερολίνο, η Βαρσοβία, η Ρώμη, η περιοχή της Σιλεσίας στη νότια Πολωνία, το Παρίσι, το Μιλάνο, η Μαδρίτη και η Βουδαπέστη (με περίπου €3,3 δισ. ετήσιο κόστος).

Η 24η πόλη που αναφέρεται στη δημοσιευθείσα λίστα με κόστος €1,239 δισ. ετησίως είναι το Βρότσλαβ της Πολωνίας. Λίγες θέσεις χαμηλότερα βρίσκεται η Αθήνα.

Πρώτοι σε ΝΟ2

Η πανευρωπαϊκή έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση καλύπτει μόνο δύο ελληνικές πόλεις, την Αθήνα και την Πάτρα. Και είναι θετικό το ότι οι δύο ελληνικές πόλεις δεν συγκαταλέγονται ούτε στο Top 10 ούτε καν στο Top 24, που δημοσίευσαν οι ερευνητές.

Η ελληνική πρωτεύουσα κατατάσσεται στις θέσεις 25-30 με ετήσιο κόστος με €1,126 δισ. Το κατά κεφαλήν κόστος που καταβάλλουν οι Αθηναίοι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανέρχεται σε 1.697 ευρώ. Η Πάτρα καταβάλλει συνολικά €200,144 εκατ. ετησίως και σε κάθε Πατρινό αντιστοιχούν 1.171 ευρώ.

Το θλιβερό με την ελληνική πρωτεύουσα είναι ότι κατατάσσεται πρώτη στη λίστα των ευρωπαϊκών πόλεων σε ό,τι αφορά τη ρύπανση με διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2). Με 61,34 μικρογραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό η Αθήνα είναι πρώτη ακολουθούμενη από το Πόρτο (56,15 μικρογραμμάρια) και το Βουκουρέστι (49,95 μικρογραμμάρια).

Το ντίζελ στο απόσπασμα

Υπεύθυνοι για τις υψηλές εκπομπές διοξειδίου του αζώτου (και οξειδίων του αζώτου εν γένει) είναι οι πετρελαιοκινητήρες των αυτοκινήτων και οι καυστήρες των κεντρικών θερμάνσεων. Οι ρύποι που εκλύονται από τα αυτοκίνητα είναι, εξάλλου, η βασική αιτία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, όπως σημειώνουν οι ειδικοί που διεξήγαγαν την έρευνα.

Η μελέτη που δημοσίευσε η European Public Health Alliance αναφέρει ως «αποδεδειγμένες συνέπειες» της έκθεσης των ανθρώπων σε υψηλές ποσότητες διοξειδίου του αζώτου την αύξηση της θνησιμότητας μακροπρόθεσμα, την εκδήλωση βρογχίτιδας και άσθματος σε παιδιά και την εκδήλωση αναπνευστικών προβλημάτων που χρήζουν νοσηλείας.

Ως «πιθανές συνέπειες» αναφέρουν την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων και την αύξηση των αιφνίδιων θανάτων.

Μια άλλη θλιβερή πρωτιά, που αποκάλυψε η έρευνα, είναι η κορυφαία θέση της Λευκωσίας στην κατάταξη των πόλεων αναφορικά με τη συμμετοχή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη νοσηρότητα του πληθυσμού: η ρύπανση στην κυπριακή πρωτεύουσα ευθύνεται κατά 45,2% στη νοσηρότητα των κατοίκων της!