Δυο από τα τελευταία όπλα που διαθέτει η χώρα μας στη φαρέτρα της για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, έριξε σήμερα στην αρένα της μάχης με τον αόρατο εχθρό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ρεκόρ κρουσμάτων διαδέχεται το ένα μετά το άλλο, με την Ελλάδα να φτάνει από το αρνητικό ρεκόρ των 508 κρουσμάτων, στα 882 μέσα σε μόλις έξι μέρες!

Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο τόσο το επιστημονικό όσο και το κυβερνητικό επιτελείο αποφάσισαν να την καθολική χρήση μάσκας -ακόμη και στα εστιατόρια και στις καφετέριες- αλλά και απαγόρευση κυκλοφορίας στη διάρκεια της νύχτας για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί».

Τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από το πρωί του Σαββάτου (06:00) και ανακοινώθηκαν σε μια μέρα όπου η Ελλάδα σημείωσε τριπλό αρνητικό ρεκόρ.

Τα νέα μέτρα

Ειδικότερα, σε περιοχές με επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων, αυτές των επιπέδων 3 και 4, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί.

Εξαιρούνται όσοι εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης, ενώ στόχος είναι να μειωθούν οι μετακινήσεις και οι βραδινές συναθροίσεις, που ευνοούν την μετάδοση του ιού. «Με λιγότερη διασκέδαση, ίσως, για λίγο. Αλλά με περισσότερη υγεία για πολύ καιρό. Μια πρόβλεψη που ήδη ισχύει, άλλωστε, σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και περιφέρειες. Και ο πρώτος απολογισμός είναι ενθαρρυντικός» ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού.

Δεύτερον, η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού. Όχι μόνο σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους. «Γιατί ο κοροναϊός καραδοκεί παντού, χωρίς να περιμένει στην είσοδο ενός καταστήματος» υποστήριξε.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «και στο καφέ ή στο εστιατόριο θα μπαίνουμε, στο εξής, με μάσκα. Την οποία θα αφαιρούμε μόνο όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Και βέβαια εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των ορθίων σε εσωτερικές αίθουσες» εξήγησε.

«Η προσπάθεια είναι μεγάλη. Η όξυνση του προβλήματος, όμως, απαιτεί μεγαλύτερη ένταση. Ιδίως στην κατεύθυνση των επιχειρηματιών που παρανομούν στο χώρο της διασκέδασης. Εκεί, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα εξαντλήσουν κάθε αυστηρότητα. Γιατί η υγεία δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους κάποιων ασυνείδητων. Ούτε, βέβαια, είναι ώρα για κρυφά πάρτι, όταν ο ιός κάνει πάρτι κατά της ζωής μας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ποιοι και πώς θα μετακινούνται μετά τις 00:30

Μετά τις 00:30 θα επιτρέπεται μόνο όσοι μετακινούνται για δουλειά, καθώς και για εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας. Στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, «τα μόνα έγγραφα που θα υπάρξουν θα είναι πιστοποιήσεις των εργοδοτών με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ, που εργάζεται και που τον απασχολεί η επιχείρηση και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας».

«Ουδείς άλλος θα κυκλοφορεί μέχρι από τος 00:30 μέχρι τις 05:00» κατέληξε.

«Κρίσιμη» η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Ο κ. Χαρδαλιάς βρέθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, η οποία τις τελευταίες ημέρες «φλέγεται», ενώ από αύριο θα ανέβει από το «κίτρινο» στο «πορτοκαλί» επίπεδο του υγειονομικού χάρτη.

Η έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά στο κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, στην οποία τις τελευταίες ώρες παρατηρείται έκρηξη κοροναϊού, κράτησε πάνω από δύο ώρες.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς σε δηλώσεις του, είναι εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση για τη Θεσσαλονίκη και για την Κεντρική Μακεδονία.

«Από αύριο νομίζω ότι το στοίχημα είναι ένα. Να γίνει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να παραμείνει η κατάσταση σταθερή, να μην έχουμε περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή. Κάποια πράγματα είναι αυτονόητα στο κοινό νου όλων των ανθρώπων. Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουμε και στη Θεσσαλονίκη να σταματήσουμε την επέκταση- μετάδοση του ιού και να εξασφαλίσουμε ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δε θα περάσει η Θεσσαλονίκη σε ένα επόμενο στάδιο το οποίο είναι ολέθριο» ανέφερε.

Στη συνέχεια τόνισε πως «ένα lockdown είναι εξαιρετικά ολέθριο για τις οικογένειές, για τις επιχειρήσεις, για όλους εκείνους τους άνθρωπους που πασχίζουν καθημερινά να εξασφαλίσουν τα προς το ζειν. Άρα, όλη μας η λογική είναι από αύριο να έχουμε πολύ στοχευμένες δειγματοληψίες, ελέγχους, ενεργοποίηση των πάντων», επισήμανε ο υφυπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Θεσσαλονίκη είναι κοντά στον κόκκινο συναγερμό και στο επίπεδο 4, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι η πόλη απέχει από αυτό το επίπεδο καθώς, όπως είπε «μόλις μπήκε στο πορτοκάλι. Έχουμε μπροστά μας χρόνο να μπορέσουμε να κρατήσουμε σταθερά τα κρούσματα και σιγά σιγά, μέσα στο επόμενο επταήμερο, εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα να αρχίσουν τα κρούσματα να μειώνονται».

«Ο καιρός μπορεί να συνδράμει στο να δώσει τη δυνατότητα να μετακινήσουν από τη Θεσσαλονίκη αν όμως δεν τηρήσουν τα μέτρα μπορεί να είναι ολέθριο για τις όμορες περιοχές. Ως εκ τούτου, προσοχή, ισχυρότατη σύσταση για εφαρμογή των μέτρων σε όσους μετακινηθούν».

Έπειτα σημείωσε ότι τα τεστ για τον κορωνοϊό είναι σαρωτικά και πως έγιναν 24.000 τεστ. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε συγκεκριμένη στόχευση, συγκεκριμένη υποδομή και το βασικότερο συγκεκριμένα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούμε στο επιστημολογικό κομμάτι για να μπορούμε να βλέπουμε τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή».

Τι είπε για Σέρρες

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς οι Σέρρες είναι «On alert». Χαρακτηριστικά είπε ότι «εχουμε τεράστιο θέμα στις Σέρρες όπου η έξαρση είναι εξαιρετικά επιθετική» και όπως έκανε γνωστό σήμερα θα πραγματοποιηθεί στις 11 το βράδυ έκτακτη σύσκεψη με τοπικούς φορείς για την κατάσταση στη περιοχή και για να υπάρξει μια πρώτη εικόνα ιχνηλάτησης, όπως τι είναι σε συρροές, τι είναι συνδεδεμένες επαφές με στόχο μια πιο καθαρή εικόνα σε σχέση με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που βγήκαν σήμερα.

Εφιαλτικές προβλέψεις

Τη σημασία των νέων μέτρων τονίζουν σε κάθε τους ευκαιρία οι επιστήμονες. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που είχε προβλέψει την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μίλησε στο MEGA , όπου έκανε λόγο για  2-3.000 κρούσματα  ημερησίως μετά τα Χριστούγεννα.

Ο κ. Σαρηγιάννης έκανε λόγο για μια δύσκολη κατάσταση ξεκαθαρίζοντας ότι κάνει υπολογισμούς με βάση τον κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο. «Εγώ αναφέρομαι στον κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο γιατί είναι μια πιο σταθερή μέτρηση» τόνισε συγκεκριμένα.

«Η ημερήσια τιμή κάνει πολλές διακυμάνσεις» συμπλήρωσε.

«Αν πάρουμε αυτή την τιμή τότε είμαστε χαμηλότερα από 800, είμαστε κάπου στα 750 που συνάδει πολύ με αυτά που είχαμε προβλέψει. Αυτό όμως που είναι κακό είναι η πρόβλεψη για το αν θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία που η προσομοίωση δείχνει μια αύξηση πέρα από τα 800 (στον μέσο όρο της εβδομάδας) στο τέλος του Οκτώβρη, στα 1.470 στο τέλος του Νοέμβρη και 2-3.000 μετά τα Χριστούγεννα» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την προσεχή εβδομάδα, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων θα είναι γύρω στα 816 κρούσματα την ημέρα.

«Αν δεν πάρουμε μέτρα, όπως το μάσκα παντού, τα 800 θα τα έχουμε πιάσει. Αν πάρουμε μέτρα, μπορούμε θα αρχίσουμε να το ανατρέπουμε μέχρι να φτάσουμε τα 170-177 κρούσματα την ημέρα κάπου στις αρχές του Δεκέμβρη κι ως τα Χριστούγεννα» σημείωσε.

Διχασμένοι οι νέοι για τα νέα μέτρα

Η έκρηξη των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας οδηγεί σε νέα μέτρα, καθώς είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να μπει φραγμός στην ανοδική πορεία των μολύνσεων από τον ιό.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα έως πολύ νωρίς το πρωί προκαλεί αντιδράσεις στους νέους. Όμως υπάρχουν και πολλοί που συμφωνούν με το νέο περιορισμό.

Τα νέα μέτρα στοχεύουν στο να συγκρατηθεί η εξάπλωση του κοροναϊού και να αποφευχθεί ένα lockdown στα μεγάλα αστικά κέντρα, γεγονός που θα έχει μεγάλες οικονομικές αλλά και κοινωνικές συνέπειες στη χώρα μας.

Η καθολική χρήση μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, προκαλεί προβληματισμό ενώ για κάποιους τα πρόστιμα θα είναι ο βασικός λόγος για να τη φορούν.

Το έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ με εντατικές περιπολίες σε όλες τις πλατείες και τις περιοχές όπου παρατηρείται συνωστισμός, αλλά και ο διπλασιασμός του προστίμου στα 300 ευρώ, για όσους δε φορούν μάσκα, φαίνεται πως βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους πολίτες.

Η κυβέρνηση ελπίζει στην πλήρη εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί ένα ολικό lockdown που θα είναι καταστροφικό.

Εφιάλτης με 882 κρούσματα

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 882 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 99 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Από τα 290 καταγράφονται στην Αττική ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη με 188 κρούσματα, δηλαδή νέο αρνητικό ρεκόρ.

Την ίδια στιγμή, σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα κινούνται κι άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Για παράδειγμα, 65 κρούσματα καταγράφηκαν στις Σέρρες, ενώ 40 στη Λάρισα, 23 στα Ιωάννινα και 15 στην Καστοριά, ενώ μεγάλη είναι η διασπορά σε όλη τη χώρα.

Αναλυτικά ο χάρτης:

  • 52 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 4 εισαγόμενα κρούσματα
  • 290 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 33 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 188 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 19 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άνδρου
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 10 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
  • 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 15 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς , εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 40 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
  • 17 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνία, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας. Εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 65 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 26 προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
  • 43 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Πάνω από 28.000 τα κρούσματα

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 28.216, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες, ενώ 3.728 (13.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11.032 (39.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 90 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 32 (35.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 15 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους, ένας αριθμός που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ στη χώρα μας. Έτσι, οι συνολικοί θάνατοι ανέρχονται σε 549, εκ των οποίων 205 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από τους 15 νεκρούς, ένας ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-39 και ένας ακόμη στην ηλικιακή ομάδα 40-64. Οι υπόλοιποι 13 νεκροί ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ 65+.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.