Ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους της κριτικής έναντι της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας που αναμένεται σήμερα να παρέμβει στη Βουλή για το νέο Πτωχευτικό Κώδικα, στέλνοντας και μήνυμα ότι από εδώ και πέρα ξεκινά ένας πιο έντονος αντιπολιτευτικός αγώνας που θα έχει στο επίκεντρό του και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά τη χθεσινή του περιοδεία στην Κοζάνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επιλέγει το πεδίο της Βουλής για να επιτεθεί στην κυβέρνηση με επίκεντρο ένα θέμα που γίνεται «σημαία» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να σημειώσει ότι για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κρίσης και μνημονίων η κυβέρνηση αίρει το καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας, την ώρα μάλιστα που εργαζόμενοι και μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, οι κατεξοχήν εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης, οδηγούνται σε αδιέξοδο από τη διαρκή αδράνεια της κυβέρνησης στη λήψη μέτρων στήριξης λόγω πανδημίας.

«Κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των τραπεζών»

Ο πρώην Πρωθυπουργός, αφού θα κάνει και λόγο για έκρηξη ανεργίας, στηριζόμενος σε στοιχεία του ΟΑΕΔ και της ΕΡΓΑΝΗ, θα τονίσει τον κίνδυνο για οικονομικό και κοινωνικό χάος και μαζική φτωχοποίηση λόγω του Πτωχευτικού Κώδικα. Παράλληλα, θα υπογραμμίσει ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν υπάρχει καμία δεύτερη ευκαιρία, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, ούτε ρύθμιση οφειλών.

Ουσιαστικά η γραμμή που θα κινηθεί θα είναι ότι το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο δεν αποτελεί δεύτερη ευκαιρία για τους πολίτες αλλά ουσιαστικά είναι η ευκαιρία των τραπεζών να ρευστοποιήσουν την περιουσία τους. «Οδηγεί σε αθρόους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ακόμα και για φυσικά πρόσωπα τα οποία πλέον ωθούνται σε ‘‘πτώχευση’’ και ‘‘ολοκληρωτική αρπαγή ιδιωτικής περιουσίας’’» θα αναφέρει, όπως τόνισε στις συναντήσεις του με αρμόδιους φορείς που κατά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι αντίθετοι με το πτωχευτικό και μόνο οι τράπεζες είναι υπέρ, καθώς είναι, όπως λένε, «κομμένος και ραμμένος στα μέτρα τους».

Ακόμη, ο Αλ. Τσίπρας θα αναφέρει, ότι αυτός ο Πτωχευτικός Κώδικας έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ, «κόμμα των στρατηγικών κακοπληρωτών με δανεικά και αγύριστα 300 εκατ. ευρώ, αμνηστεύει νομοθετικά τραπεζίτες ενώ αποκαλύπτεται πως γίνονται χαριστικές ρυθμίσεις σε χρέη και δάνεια μεγαλοσχήμονων επιχειρηματιών και εφοπλιστών».

Επίθεση και για την πανδημία

Επίσης, ένα άλλο θέμα στο οποίο θα επικεντρωθεί η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι στο ζήτημα της πανδημίας με την κατηγορία ότι η κυβέρνηση απέτυχε να προετοιμάσει τη χώρα για το δεύτερο κύμα, ενώ εκφράζεται από όλα τα κορυφαία στελέχη έντονη ανησυχία για την δραματική αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου επιβεβαιώνεται ότι «η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας και την προετοιμασία του ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα», αφού κατά τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. σπατάλησε το χρόνο που κέρδισαν οι πολίτες με το πρώτο λοκντάουν.

«Δεν έχει καμία δικαιολογία διότι δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός» τόνισε από την Κοζάνη ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση δια του αρμοδίου τομεάρχη Ανδρέα Ξανθού θέτει το θέμα ότι δεν έχει γίνει ούτε μία μόνιμη πρόσληψη στο ΕΣΥ. Οπως τονίζει, ακόμα και οι λίγες ΜΕΘ που ανοίγουν δεν στελεχώνονται γιατί δεν κάνουν προσλήψεις, μόνο μετακινήσεις και αποψίλωση άλλων τομέων του συστήματος Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση θα υποστηρίξει ότι την ίδια ώρα συνεχίζονται οι κραυγαλέες αντιφάσεις και παλινωδίες. Αν και θεωρούν σωστές τις εκκλήσεις για αποφυγή συνωστισμού της νεολαίας, διευκρινίζεται ότι δεν γίνεται να επιρρίπτονται όλες οι ευθύνες εκεί για να αποσιωπηθεί ότι την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα απολύτως για συνωστισμό 25-27 μαθητών σε τάξεις ή για τις τριτοκοσμικές εικόνες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Όπως δεν γίνεται η κυβέρνηση να κουνά το δάχτυλο για αποκλειστική ατομική ευθύνη των πολιτών, την ώρα που βουλευτές της ΝΔ τη μία φωτογραφίζονται να κοινωνούν και την άλλη να υπερασπίζονται Μητροπολίτη που καλούσε πολίτες να παραβιάσουν τα περιοριστικά μέτρα (Κέρκυρα)», αναφέρουν κεντρικά στελέχη.

Επίσης, εκφράζεται μεγάλη ανησυχία και για τις ευάλωτες ομάδες, καθώς, όπως λένε από την Κουμουνδούρου, αυξάνονται διαρκώς τα μαζικά κρούσματα σε οίκους ευγηρίας, «που υποτίθεται ότι κυβέρνηση από 20 Αυγούστου είχε ανακοινώσει ειδικά πρωτόκολλα με τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται όπως φαίνεται τελευταίες δύο εβδομάδες (Άγιος Παντελεήμονας, Άγιος Στέφανος κλπ)».