Κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εποπτεία της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι κρίθηκε αντισυνταγματικό το προεδρικό διάταγμα για τις αρμοδιότητες της προεδρίας της κυβέρνησης, με τον Στέλιο Πέτσα να απαντά πως το ΣτΕ προτείνει νομοτεχνική αναδιατύπωση των επιχειρησιακών στόχων της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Μνημείο fake news

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου Στέλιου Πέτσα έχει ως εξής:

«Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μνημείο fake news. Για τους εξής λόγους:

Καταρχάς, το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν θέτει ζήτημα για «την κατά το Σύνταγμα και τον νόμο άσκηση κρατικής εποπτείας στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ», αλλά -αντιθέτως- διατηρεί αυτούσια την διατύπωση όπως προτάθηκε στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος.

Ειδικότερα, το Ε’ τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 174/2020 γνωμοδότησή του, κατά την επεξεργασία σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τις αρμοδιότητες της Προεδρίας της Κυβέρνησης (ΠτΚ), δεν έκρινε «αντισυνταγματική την εποπτεία της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Προεδρεία της Κυβέρνησης που υπάγεται ευθέως στον Πρωθυπουργό», όπως ψευδώς (και ανορθόγραφα) γράφουν στην ανακοίνωσή τους οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ. Στην εν λόγω γνωμοδότησή του, το ΣτΕ προτείνει νομοτεχνική αναδιατύπωση του σημείου όπου περιγράφονται οι επιχειρησιακοί στόχοι της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Μάλιστα το ΣτΕ ζητά επαναδιατύπωση στο παρακάτω σημείο που ισχύει σήμερα και θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ (άρθρο 27 παρ. 1γ του ΠΔ 82/2017). «Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης αφορούν: …..γ) στην κατά το Σύνταγμα και τους νόμους άσκηση της κρατικής εποπτείας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση». Πόσο υποκριτικό και συνάμα φαιδρό να καταγγέλλουν τον εαυτό τους!».

Ο Μητσοτάκης θα σεβαστεί το Σύνταγμα;

Είχε προηγηθεί κοινή δήλωση από τον Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Μάριο Κάτση, και την Αναπληρώτρια Τομεάρχη για θέματα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Νατάσα Γκαρά στην οποία τονίζεται:

«Το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μετά τις παταγώδεις αποτυχίες του να διαχειριστεί πολλαπλές κρίσεις, δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα αξιοπιστίας και από τη Δικαιοσύνη.

Το Ε’ τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 174/2020 γνωμοδότησή του κρίνει ως αντισυνταγματική την εποπτεία της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Προεδρία της Κυβέρνησης που υπάγεται ευθέως στον Πρωθυπουργό.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να δικαιώσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι το υδροκέφαλο υπερσυγκεντρωτικό «επιτελικό» κράτος είναι κατ’ ουσία «Μητσοτακικό» κράτος, που επιχειρεί λάθρα και εμφανώς αντισυνταγματικά να φορέσει κυβερνητικό κορσέ στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, ταυτόχρονα με τις απαράδεκτες λίστες Πέτσα στα ιδιωτικά ΜΜΕ.

Τίθεται ευθέως το ερώτημα αν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα σεβαστεί τη γνωμοδότηση του ΣτΕ. Αν, δηλαδή, θα σεβαστεί το ίδιο το Σύνταγμα και θα επανέλθει στις βασικές αρχές του κράτους δικαίου.

Η εξουσία με ύφος «νομίμων ιδιοκτητών της χώρας» θα βρίσκει απέναντί της τις θεσμικές και πολιτικές αντιστάσεις όσο θίγει τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού».