Ενταση παρατηρήθηκε σήμερα στις σχέσεις του δικαστηρίου και της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα, βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών το οποίο αφορά σε τυχόν παραβίαση των όρων διαμονής του Ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού αναζητά το δικαστήριο στη δίκη της Χρυσής Αυγής που διέκοψε τη συνεδρίαση του για αύριο το πρωί.

Η σημερινή διαδικασία ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση και όταν οι δικαστές ανέβηκαν στην έδρα η Πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη έθεσε δύο ζητήματα που συνδέονται άμεσα με την απόφαση για την αναστολή ή μη των ποινών. Και ζήτησε μάλιστα από την εισαγγελέα της έδρας κυρία Αδαμαντία Οικονόμου να συμπληρώσει την πρότασή της.

Η Πρόεδρος συγκεκριμένα ζήτησε να αναζητηθεί τυχόν βούλευμα που να αναφέρεται σε παραβίαση των περιοριστικών όρων εκ του μέρους του Γιάννη Λάγου.

Νωρίτερα ζήτησε από την Εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρότασή της σε ό,τι αφορά έντεκα καταδικασθέντες οι οποίοι στο παρελθόν είχαν καταδικασθεί σε ποινές κάθειρξης (μεταξύ αυτών οι καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν) καθώς το ζήτημα αυτό συνδέεται με τον εάν ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων ή υπότροποι.

Η εισαγγελέας απάντησε ότι με βάση τα ποινικά μητρώα, πράγματι, οι συγκεκριμένοι καταδικασθέντες έχουν και παλαιότερες καταδίκες  για διάφορα αδικήματρα σε ποινές κάθειρξης, ωστόσο, δεν τους συμπεριέλαβε στην πρότασή της, όπως είπε, γιατί έχουν εκτίσει τις ποινές τους, έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί.

Ως εκ τούτου και για τα πρόσωπα αυτά δεν αλλάζει την πρότασή της περί χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση των καταδικασθέντων.

Ο διάλογος της Προέδρου με την Εισαγγελέα:

Εισ: Σχετικά με το ποινικό μητρώο του Μιχαλολιάκου ουδέποτε είπα ότι ήταν ήσσονος απαξίας.
Πρ: Δεν είπα αυτό. Είπα για τους υπολοιπους.
Εισ: Γιατί αυτό ειπώθηκε. Είπα ότι τελέστηκε η πράξη το 1979 και «ήσσονος ποινικής απαξίας» για τα ονόματα που αναφέρατε.
Πρ: Το θέμα δεν το έθεσα εκεί. Ακόμα και για αυτούς που έχουν κάθειρξη δεν έχουμε πρόταση!
Εισ: Εγώ αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο…
Πρ: Για τους άλλους τι προτείνετε;
Εισ: Το είπα ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο
τι έχουν εκτίσει ποινές κάθειρξης, έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους όρους που τους έχουν επιβληθεί.
Πρ: Ναι… Άρα και η πρότασή σας ειναι και για τους υπόλοιπους που είπα;
Eισ: Ανέφερα αποκλειστικά αυτούς που είχαν λευκό τους άλλους εννοείται ότι δεν είχαν, Αγριογιάννης, Στεργιόπουλος, Λιακόπουλος που έχουν ποινές κάθειρξης, έχουν βγει & τηρούν τους όρους.
Πρ: Και άρα η πρότασή σας και για αυτούς είναι να ανασταλεί παρά τις ποινές που έχουν και για το ύποπτο φυγής;
Εισ: Να ανασταλεί ναι.

Συγκέντρωση έξω από το Εφετείο

Και σήμερα, αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το Εφετείο Αθηνών.

Το κάλεσμα για την κινητοποίηση απηύθυναν η καμπάνια «Δεν είναι αθώοι», ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, το Ξεκίνημα, η Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική διεθνιστική Αριστερά και η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε και το ΚΚΕ (μ-λ).