Το θέμα που έχει προκύψει με τη δυνατότητα υποβολής υποψηφιότητας των καταδικασθέντων Χρυσαυγιτών σε βουλευτικές εκλογές μέσα από τη φυλακή σχολιάζει ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής των αιγυπτίων αλιεργατών, Κώστας Παπαδάκης.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Προτρέπει, δε, «να προβλεφθεί ασυμβίβαστο στην εκλογική νομοθεσία το οποίο θα λέει ‘όποιος έχει καταδικαστεί σε εγκληματική οργάνωση, δεν έχει δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι’».

Τι προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι άλλοι έξι πρώην βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αντιμετωπίζουν ποινές από πέντε έως δεκαπέντε χρόνια ενώ σε περίπτωση που αναγνωριστούν ελαφρυντικά – κάτι το οποίο θα διαφανεί εντός της ημέρας – τότε το πλαίσιο ποινής αρχίζει από τα 2 έτη και φτάνει τα 8 έτη.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δεν στερούνται των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

Με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα, το πλαίσιο ποινής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ήταν 10 εως 20 έτη ενώ η τελεσίδικη καταδίκη απέφερε 10ετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που σημαίνει έκπτωση από το αξίωμα για βουλευτές, απαγόρευση συμμετοχής σε εκλογικές διαδικασίες κ.α.