Για την ιστορική απόφαση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής μίλησε στο MEGA ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη.

«Ό,τι και να γίνει με τις ποινές η σημερινή απόφαση είναι ιστορική. Τα 5,5 χρόνια, οι ταλαιπωρίες όλες άξιζαν τον κόπο, και μπορούμε με υπερηφάνεια και ψηλά το κεφάλι να κοιτάμε τις προηγούμενες γενιές, που μας εξασφάλισαν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που υπερασπιζόμαστε εδώ και 5,5 χρόνια εδώ στο δικαστήριο» σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.

«Η δίκη φαίνεται ότι πηγαίνει μέχρι τελικής πτώσης. Δεν θεωρώ εφικτό να έχει ολοκληρωθεί μέχρι αύριο. Υπάρχουν 50 καταδικασθέντες. Καλά κάνει η πρόεδρος και εξαντλεί τα χρονικά όρια», ανέφερε σχετικά με το πότε πρέπει να αναμένουμε την ανακοίνωση των ποινών.

«Η πολιτική αγωγή δεν έχει λόγο για οποιοδήποτε μέρος της διαδικασίας από εδώ και πέρα. Ο λαός όμως δεν θα ανεχτεί να πέσουν στα μαλακά και εμείς οι συνήγοροι αγωγής είμαστε κομμάτι αυτού του λαού. Το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης έχει ένα πλαίσιο ποινής 5-15 χρόνια. Αν υπάρξει ελαφρυντικό η ποινή μπορεί να πέσει μέχρι τα οχτώ. Δεν θεωρώ ότι είναι εφικτό να δοθεί οποιοδήποτε ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Το μόνο ελαφρυντικό που ταιριάζει να δοθεί είναι αυτό της μετεφηβικής ηλικίας για όσους ήταν μικροί όταν διέπραξαν τα εγκλήματα που διέπραξαν», τόνισε ο ίδιος αναφορικά με τις ποινές.

Αν η ποινή είναι η μέγιστη, όπως εξήγησε ο ίδιος, οι κατηγορούμενοι «θα πρέπει να εκτίσουν τουλάχιστον τα 2/3. Σε έναν κατηγορούμενο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, το ύψος της ποινής δεν μπορεί να είναι το ίδιο με ενός απλού μέλους. Η επικινδυνότητα ενός ανθρώπου που εκπαιδεύει άλλους πενήντα για εγκληματική δράση δεν είναι δυνατόν να μείνει εκτός φυλακής».