Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα τη χθεσινή προσβολή της Ελληνικής σημαίας στο Καστελόριζο και τονίζει χαρακτηριστικά «Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες αποσκοπούν να δυναμιτίσουν τις προοπτικές αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δυο χωρών. Αναμένουμε από τις τουρκικές αρχές την άμεση καταδίκη και διερεύνηση του περιστατικού, ώστε οι υπαίτιοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Έριξαν μπογιά στην ελληνική σημαία

Υπενθυμίζεται ότι το Καστελλόριζο βρέθηκε για άλλη μια φορά στο επίκεντρο των προκλήσεων. Drone έριξε ποσότητα κόκκινης μπογιάς στη μεγάλη ελληνική σημαία που είναι ζωγραφισμένη στον βράχο, πάνω από το λιμάνι του ακριτικού νησιού. Τελικά νέοι από το νησί έβαψαν την σημαία πάλι μπλε τη σημαία.

Το τουρκικό KARAR.tv έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με πλάνα από drone τα οποία δείχνουν το Καστελόριζο από ψηλά και την ελληνική σημαία που φαίνεται από την είσοδο στο λιμάνι.

Παράλληλα, αναστάτωση προκλήθηκε στο νησί το πρωί του Σαββάτου, όταν από… τον ουρανό άρχισε να ηχεί ο τουρκικός εθνικός ύμνος.

Οι κάτοικοι άρχισαν να αναρωτιούνται από πού προέρχεται ο ήχος του εμβατηρίου, όταν ξαφνικά είδαν πάνω από τα κεφάλια τους να πετάει ένα drone το οποίο έπαιζε τον τουρκικό εθνικό ύμνο και εμβατήρια.

Ποιος ευθύνεται;

Μιλώντας στο MEGA για το θέμα,  ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος, ανέφερε:

«Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τρέχουν δύο επίπεδα. Το υψηλό που βλέπουμε και το χαμηλότερο που δεν εντοπίζεται πανελληνίως ή παντουρκικώς. Μικρές τέτοιες κινησούλες, που μπορεί να εκπορεύονται από το τουρκικό βαθύ κράτος. Λίγες μέρες πριν τη συνάντηση Παπανδρέου – Οζάλ το 1988 στο Νταβός, έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις στην Κομοτηνή.  Ο Οζάλ δεν δίστασε να πει ότι αυτές είχαν οργανωθεί από το τουρκικό παρακράτος, προκειμένου να μην υπάρξει η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις, που δεν ξέρουμε, δεν γνωρίζουμε, δεν φαίνονται προς τα έξω».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι «κάποιος ανόητος από την πλευρά της Τουρκίας προφανώς οργάνωσε αυτήν την πρόκληση. Αλλα επειδή μου αρέσει να βλέπω την «μεγάλη εικόνα», η Τουρκία και ο Ερντογάν δύο φορές αυτό το καλοκαίρι ηττήθηκαν. Αναγκάστηκαν να κάνουν πίσω σχετικά με τον στόλο και το Ορούτς Ρέις που έβγαλαν δύο φορές αλλά και με τις απειλές που εκτόξευσαν δεκάδες φορές και τις πήραν πίσω».

«Εχουν «φάει» (οι Τούρκοι) την επακούμβηση από το Λήμνος, το χτύπημα του F-16 που καταστράφηκε μετά την αερομαχία, τα υποβρύχιά τους που κολλήσαμε γύρω από την Εύβοια και την πλήρη επικράτηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού τις τελευταίες 65 μέρες. Τώρα, κάποιοι ανόητοι ξεδίνουν στα drone» είπε.

Τουρκικά ΜΜΕ: Ομάδα τούρκων εθνικιστών μηχανικών έβαψε τη σημαία στο Καστελλόριζο

Δράστες της προκλητικής ενέργειας είναι ομάδα Τούρκων εθνικιστών Μηχανικών, αναφέρει ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός KARAR TV, που έδωσε στη δημοσιότητα το επίμαχο βίντεο, με πλάνα από drone, που έδειχναν το Καστελλόριζο και την ελληνική σημαία, μετά τη δολιοφθορά με την κόκκινη μπογιά.